Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. júla 2013
Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept)
Foto: pusta

Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy, obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika. Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.

4
porcie
48 hodín minút
príprava
4 hodiny minút
na 170/gril 200 °C

Suroviny

600 g
100 g
150 g
1 ks
1 - 2 ks podľa veľkosti
1 - 2 ks podľa veľkosti
400 g
5 - 6 strúčikov podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL
200 - 250 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Diviačie stehno som očistila od blán, umyla som ho a osušila papierovou utierkou.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou ostrého noža som ho našpikovala hojne hranolkami údenej slaniny o hrúbke asi 1 cm, ktoré som predtým dala na 10 minút do mrazáka.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Našpikované diviačie stehno som vložila do väčšieho a hlbšieho pekáča, riadne som ho nasolila a soľ som do neho dôkladne vmasírovala rukami.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenila som ho husto čerstvo mletým čiernym korením.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hojne som ho potrela horčicou.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala som ho majoránom a odložila som ho prikryté marinovať do chladničky na 48 hodín, môže byť aj dlhšie, mäsko sa dobre ochutí a skrehne.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V deň D som očistila zeleninu.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso som vybrala na tanier, v pekáči som rozpustila bravčovú masť, na dno som uložila na hrubo pokrájanú mrkvu a na hrubé klíny pokrájanú cibuľu.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso som dala na zeleninové lôžko,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...obložila som ho celými zemiakmi,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...posypala som ho celým cesnakom, už som nesolila, nekorenil, zelenina počas pečenia sa ochutí z mäsa.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podliala som trochou vody a prikryté som vložila piecť na 4 hodiny do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokrájala som očistené šampiňóny na silnejšie plátky,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...ktoré som po 1 hodine pridala k mäsu. Môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu a chuti. Prikryté som dala piecť do trúby na dalšie 3 hodiny.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    30 minút pred koncom pečenia som pridala zelenú papriku, ktorá mäso krásne ochutí. Znovu prikryté som vrátila do trúby a počas pečenia som á 1/2 hodinu skontrolovala, preliala výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pred koncom pečenia som odstránila pokrievku z pekáča, zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a dopiekla. Mäso som som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na 0,5 cm silné plátky.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Upečené diviačie stehno som podávala s pečenou zeleninou, ktorá sa s ním piekla, je zároveň vhodnou prílohou. Podávala som s kvalitným suchým červeným vínom. Takto pečené mäso má chrumkavú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, šťavnaté, rozplýva sa na jazyku, vdaka marináde a použitej zelenine je vynikajúco ochutené.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
Nádhera! Žasnem pri Tvojich receptoch, výborne zdokumentované a popísané, mám kamaráta polovníka, skúsim ho ukecať na kus stehna, ak sa mi to podarí, urobím tento klenot...
@kimlo , len ty pkne ukecaj toho kamaráta - poľovníka, je to naozaj skvelý a veľmi chutný recept :P je to jednoznačne klenot z poľovníckej kuchyne :-)
super na tom je, že všetko sa robí naraz v jednom pekáči...a keby sa tak ešte podarilo v peci s chlebovými plackami tiež v peci :-)
dakujem ti za krásne zhodnotenie mojej práce a uznanie.
veľmi si to vážim.
@matata1 , tiež nemám kamaráta poľovníka, diviačie stehno som kúpila v tescu. majú ho aj v mäsodomov.sk a dovezú ti ho až domov. nie je problém ho kúpiť za primeranú cenu, aj inú divinu mám odtiaľ.
dakujem za krásne hodnotenie
@izabellka929 , diviači guláš som už jedla, je to vynikajúce jedlo. pečeného na ražni ešte nie - to teda musela byť paráda...verím. :P
diviaka som varila 2x.
1. Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke - úžasné jedlo.
2.toto Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku ma úplne dostalo.
dakujem ti.
@mariamka , hej, zabralo to kopu času, ani nie fotenie samotné, ako ich zmenšenie a vkladanie na vareche.
to na iných weboch netreba zmenšovať fotky.
lenže tento vynikajúci recept si to naozaj zaslúžil. na pochopenie postupu toľko fotiek bolo treba. všetky som ani nedala :-)
dakujem ti za uznanie mojej práce i pochvalu výborného receptu.
pusta,je to super recept,len nemám mladého diviaka,starého by som piekla pol dňa a aj tak by bol tvrdý,ale možno môj poľovník donesie mladšie, tak vyskúšam podľa tvojho receptu :))
@Frezia68 , to mi je ľúto, jedine keby si mala možnosť kúpiť divinu v Košiciach v Tescu alebo v Metre, si milá, že si si tento recept napriek tomu uložila do kk, je výborný a hádam sa ti pošťastí dostať diviačie stehno.
dakujema veľmi ti to prajem
mila @pusta , tak toto je recept na odpadnutie! Nadhera, maso z diviaka nemam, bohuzial, ale v mrazaku mi sedi krasny kus z jelena, tak ho pripravim podla tvojho receptu, uz sa neviem dockat! Dakujem! Prijemny vikend!
@mil á@njdevil , super, ide to aj z jeleňa :-) tiež mám v mrazáku jelenie stehno, chystám sa na niečo dobré aj z jeleňa :P
srdečne ti dakujem za úžasné hodnotenie, je to dobrota.
potešila si ma :-)
aj ja ti prajem vydarený a pohodový víkend.
no a teraz babo raď, so šípkovou omáčkou alebo tento? ešteže mám v mrazáku dva kusy, tak vyskúšam obidva recepty, len môj drahý sa dal dobrovolne na dietovanie, následky poslednej zimy sú otrasné, tak fičíme na zelenine, čo záhrada dá.
@manya , poradím ti. dobre, že máš v mrazáku dva kusy diviačieho stehna, urob aj so šípkovou omáčkou a aj tento. obidva spôsoby sú vynikajúce.
a čo sa diviny týka, tá jesama o sebe diétna, okrem toho v oboch receptoch sa použije aj kopa zeleniny, takže žiadne obavy nie sú opodstatnené :-)))
dakujem.
@pusta divinu mi nemá kto podarovať,poľovníka niet, za to tvoje jedlo je úúúúchvatné a to foto priam krása. Ale rozmýšľala som,že že by sa to dalo pripraviť aj z iného mäska,takže ukladám. Chváááálim,super:)
@tinca , tiež nemám známeho poľovníka. kúpila som v tescu a tiež v mäsodomov.sk. možno tam sa akosi dostaneš, aj teraz majú v ponuke aktuálne.

dakujem za tvoju úžasnú pochvalu.
nech sa ti dobre darí.
Milá @pusta , tak toto je iné kafe, nádherný recept, krásne a zrozumiteľne podaný pracovný postup so skvelými fotografiami... ukladám a hneď ako "ulovím" diviaka idem do toho...ďakujem za úžasnú inšpiráciu ♥
Milá@eviana , dúfam, že čoskoro ulovíš diviaka, pomaly nadchádza už sezóna :-) a recept spravíš.
snažím sa písať svoje recepty zrozumiteľne, aby sa mohlo podľa nich spoľahlivo uvariť a boli chutné.
je to naozaj nádherný recept.
dakujem za úžasné ocenenie mojej práce.
Práve sme dopapali - úúúúúúúúúúúúúúžasné, moja obmena - mäso som cesnakom prešpikovala aj na marinovanie, podlievala som ho pri pečení kvalitným červeným Modrým Portugalom z Čejkovíc :), zemiačiky som piekla v šupke a posypala som ich nasekaným rozmarínom. VYNIKAJÚCE, ďakujem autorke @Pusta za skvelý tip :)
@gabu , s týmto receptom som bola veľmi spokojná, veľmi nám chutil.
úúúúúúúúúúúúúžasné - tak ako ty sama píšeš, okrem toho, ty si ho doviedla do dokonalosti :-)))
dakujem za vyskúšanie, fantastické hodnotenie a krásne uznanie.
som rada, že chutilo aj vám.
@rimanka3 , tak to je veľká pocta pre mňa, Taliani sú veľmi prieberčiví a najlepšie vie variť len ich babička :-)
veľmi pekne ho touto cestou pozdravujem, priateľa tvojej vnučky
a
obom vám z celého srdca dakujem.
@pusta
Máš svätú pravdu, oni sú neskutoční, tak ma jeho pochvala veľmi potešila. Keďže žijú vo Fínsku, tak som im poradila soba, ale už to robili z hovädzej roštenky a vraj to bolo dobré. To pre tých, ktorí nemajú kamaráta poľovníka. Ešte to chcem vyskúšať z chudej krkovičky, lebo ten recept je proste geniálny, už som vyskúšala veľa receptov, ale toto je jednička. Takže ešte raz vďaka.
@rimanka , áno, viem, taliani sú v jedle už raz takí, e najlepšie varí len ich babička :-)
nuž ak žijú vo Fínsku, potom zo soba to bude úžasné, iste sa to dá z hovädzej roštenky aj a verím, že to bolo dobré, som rada, že to robili, v tom prípade i naozaj veľmi chutilo.
nooo, aj z krkovičky to bude vynikajúce - vidím, že tento recept sa dá geniálne využiť - potom poprosím, keby si dala vedieť.
teší ma, že tento recept považuješ proste za jedničku.
dakujem pekne za uznanie.
@serpico , juuuch, mladé teliatko vravíš??? :-))))
srdečne gratulujem :-)
som rada, že si si vybral práve tento recept :-)
verím, že bolo včera chutné odbavčo :P
dakujem za skvelú správu.
@serpico , neveríííím vlastným očiam, také úžasné hodnotenie si pridal a som veľmi rada, že tak aj chutilo :-)))
a tie nádherné fotky na portáli na www.nahuby.sk:-)))
som v nemom úžase.
zaregistrujem sa tiež :-)
jedno veľké dakujeeeem ti patrí za všetko.
Milý@serpico , už som začala čítať, aj ja som chodievala do V -éčka a stalo sa, že aj z boku. usmiala som sa nad krásnymi spomienkami z mladosti :-)
bol si už vtedy fajn chlap. :-)
práve sa napašmávam nádherným krajom, ktorý tak miluješ :-)))
veľmi pekne ti za všetko dakujem.
Pekný večer ti prajem.

Pridaj komentár k receptu: