Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. júla 2013 15:56
Ďalšie recepty »
Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept)Foto: pusta

Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy, obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika. Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.

4
porcie
48 hodín min
príprava
4 hodiny min
na 170/gril 200 °C

Suroviny

600 g
100 g
150 g
1 ks
1 - 2 ks podľa veľkosti
1 - 2 ks podľa veľkosti
400 g
5 - 6 strúčikov podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL
200 - 250 g
podľa potreby
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Diviačie stehno som očistila od blán, umyla som ho a osušila papierovou utierkou.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou ostrého noža som ho našpikovala hojne hranolkami údenej slaniny o hrúbke asi 1 cm, ktoré som predtým dala na 10 minút do mrazáka.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Našpikované diviačie stehno som vložila do väčšieho a hlbšieho pekáča, riadne som ho nasolila a soľ som do neho dôkladne vmasírovala rukami.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenila som ho husto čerstvo mletým čiernym korením.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hojne som ho potrela horčicou.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala som ho majoránom a odložila som ho prikryté marinovať do chladničky na 48 hodín, môže byť aj dlhšie, mäsko sa dobre ochutí a skrehne.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V deň D som očistila zeleninu.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso som vybrala na tanier, v pekáči som rozpustila bravčovú masť, na dno som uložila na hrubo pokrájanú mrkvu a na hrubé klíny pokrájanú cibuľu.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso som dala na zeleninové lôžko,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...obložila som ho celými zemiakmi,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...posypala som ho celým cesnakom, už som nesolila, nekorenil, zelenina počas pečenia sa ochutí z mäsa.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podliala som trochou vody a prikryté som vložila piecť na 4 hodiny do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokrájala som očistené šampiňóny na silnejšie plátky,...

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...ktoré som po 1 hodine pridala k mäsu. Môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu a chuti. Prikryté som dala piecť do trúby na dalšie 3 hodiny.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    30 minút pred koncom pečenia som pridala zelenú papriku, ktorá mäso krásne ochutí. Znovu prikryté som vrátila do trúby a počas pečenia som á 1/2 hodinu skontrolovala, preliala výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pred koncom pečenia som odstránila pokrievku z pekáča, zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a dopiekla. Mäso som som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na 0,5 cm silné plátky.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Upečené diviačie stehno som podávala s pečenou zeleninou, ktorá sa s ním piekla, je zároveň vhodnou prílohou. Podávala som s kvalitným suchým červeným vínom. Takto pečené mäso má chrumkavú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, šťavnaté, rozplýva sa na jazyku, vdaka marináde a použitej zelenine je vynikajúco ochutené.

    Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) - obrázok 17
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist