Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy, obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika. Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.

4
porcie
48 hodín minút
príprava
4 hodiny minút
na 170/gril 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Diviačie stehno som očistila od blán, umyla som ho a osušila papierovou utierkou.
  2. Pomocou ostrého noža som ho našpikovala hojne hranolkami údenej slaniny o hrúbke asi 1 cm, ktoré som predtým dala na 10 minút do mrazáka.
  3. Našpikované diviačie stehno som vložila do väčšieho a hlbšieho pekáča, riadne som ho nasolila a soľ som do neho dôkladne vmasírovala rukami.
  4. Okorenila som ho husto čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Hojne som ho potrela horčicou.
  6. Posypala som ho majoránom a odložila som ho prikryté marinovať do chladničky na 48 hodín, môže byť aj dlhšie, mäsko sa dobre ochutí a skrehne.
  7. V deň D som očistila zeleninu.
  8. Mäso som vybrala na tanier, v pekáči som rozpustila bravčovú masť, na dno som uložila na hrubo pokrájanú mrkvu a na hrubé klíny pokrájanú cibuľu.
  9. Mäso som dala na zeleninové lôžko,...
  10. ...obložila som ho celými zemiakmi,...
  11. ...posypala som ho celým cesnakom, už som nesolila, nekorenil, zelenina počas pečenia sa ochutí z mäsa.
  12. Podliala som trochou vody a prikryté som vložila piecť na 4 hodiny do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.
  13. Pokrájala som očistené šampiňóny na silnejšie plátky,...
  14. ...ktoré som po 1 hodine pridala k mäsu. Môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu a chuti. Prikryté som dala piecť do trúby na dalšie 3 hodiny.
  15. 30 minút pred koncom pečenia som pridala zelenú papriku, ktorá mäso krásne ochutí. Znovu prikryté som vrátila do trúby a počas pečenia som á 1/2 hodinu skontrolovala, preliala výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody.
  16. Pred koncom pečenia som odstránila pokrievku z pekáča, zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a dopiekla. Mäso som som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na 0,5 cm silné plátky.
  17. Upečené diviačie stehno som podávala s pečenou zeleninou, ktorá sa s ním piekla, je zároveň vhodnou prílohou. Podávala som s kvalitným suchým červeným vínom. Takto pečené mäso má chrumkavú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, šťavnaté, rozplýva sa na jazyku, vdaka marináde a použitej zelenine je vynikajúco ochutené.