Pomaly dusené hovädzie lýtko fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. augusta 2014

Mama mojej kamarátky z mladosti zvykla často dusiť hovädzie predné s mrkvou a hráškom v rúre. Bolo to fantastické. Pri dnešnom varení som sa Zobraziť celý popisMama mojej kamarátky z mladosti zvykla často dusiť hovädzie predné s mrkvou a hráškom v rúre. Bolo to fantastické. Pri dnešnom varení som sa inšpirovala tou chuťou a receptom na Hovädzie bourguignon.

4
porcie
15 minút
príprava
190 minút
na 130-150 °C

Suroviny

750 g
3 ks
1 ks
1 PL
1 dcl
3 dcl
2-3 ks
5-6 ks
5 ks
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Mäso som nakrájala na väčšie kúsky, utrela dosucha a po jednom rýchlo opiekla na panvici s trochou masti.

    Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jenskej misy som nakrájala mrkvu a cibuľu na kolieska, primiešala bobkové listy a čierne celé korenie, na tento základ som pokládla opečené kusy mäsa a zaliala zmesou vývaru, vína a paradajkového pretlaku. Rúru som mala vyhriatu na 200°C, keď som tam vkladala zakrytú misu.

    Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sledovala som cez okienko, keď sa tekutina začala variť, znížila som na 130°C a dusila som za stáleho bublania mäso zakryté 1 hodinu. Teplotu som znižovala-zvyšovala od 130 do 150°C v závislosti od intenzity bublania tekutiny, má to byť veľmi pomalé dusenie. Po hodine som mäso odokryla a ďalej dusila ešte presne 2 hodiny, občas som vyčnievajúce kúsky mäsa pootáčala. Na obrázku vidieť množstvo tekutiny po 1 hodine...

    Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a po ďalších 2 hodinách

    Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ešte som pridala mrazený hrášok a vrátila misu späť do rúry na 5 minút, to úplne stačilo. Počas dusenia mäsa som pripravila prílohu - žemľové knedle. Po dokončení mäsa som ešte na panvici na troške masti tiež rýchlo opiekla polovičky šampiňónov a pokládla som ich na hotové porcie jedla. Vhodnou prílohou sa mi zdajú aj cestoviny alebo čerstvé pečivo.

    Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak máte radi hovädzie, na zelenine a ešte k tomu s vínom, určite si prídete na svoje;-)

Diskusia k receptu

mijaita
To jsou přesně ty chutě drásající fotky, kdy člověk i v noci přemýšlí co má dělat aby se nezakousl do monitoru :-) Já bych to sice takhle nedelala, ale vlastně kamarádka dávala mrkev a celer na jemný nudličky a s tím dusila a já to dělám po ní. Ovšem musí mě někdo nakopnout abych si na to vzpomněla. Tobě za ten kopanec děkuju, maso vítězí !
kukulienka71
@jozka2 , si milá, ďakujem:-) veď aj sú na výstave:-D, všetky recepty sú tu vystavené;-) som rada, ak fotka láka... inak, prečo máš nick @jozka2 ? pevne verím, že ty si ban nemala:-DDDD
1x pusta
jozka2
Uz 2 dni nemozem dat hviezdicky ani odoslat TS a nemozem ani redakcii sa opytat preco,kde je chyba.Mijaita ozvy sa ja nemozem
kukulienka71
@mijaita , :-)) nočné prezeranie receptov prináša riziko!:-)) vidíš,tie rezančeky budú pre mňa inováciou, ja si spájam to jedlo v mysli spred rokov s takouto formou na kolieska. Ďakujem ti.
jozka2
@Kukulienka ,nerozumiem preco sa pytas na nik,ja mam stale @jozka2 od sameho zaciatku.Nerozumiem ani preco by som mala mat ban,ved ja som nikoho neurazala a ani urazat nebudem to nie je moj styl vyjadrovania,ale za co m ja mam mat ban,vysvetli mi to a ban,ze nemozem pridat TS?ban je,ze nemozem pridat komentar,ale ja komentare mozem pridavat,len nemozem pridat TS.No to ma podrz,ja nevypisujem redakcii a ze som sa ozvala pod @Pusta receptom?to by sme museli mat ban vsetci co sme s komentarmi nesuhlasi a problem mam este pred tou revoluciou co tu vznikla.
izabella929
jedlo vyzerá veľmi chutne a pekne.-) hovädzinu robím iba týmto spôsobom, s občasným podlievaním iba malého množstva tekutiny...vtedy je hovädzina vynikaúca a šťavnatá..v trúbe som ju ešte nerobila..
pusta
@kukulienka71 , milujem a varím pravý francúzsky bourguignon :-)))
výborný recept si pridala, kvalitné spracovanie.
foto lepšie ako od profíka, neviem sa vynadívať, také je nádherné.
jednoznačne *****
1x pusta
pusta
@kukulienka71 - ja tvojim komentárom veľmi dobre rozumiem DDDDD
hahahahaha .- hlavne označeniu "2"
si veľmi trefná a vtipná, podarilo sa ti bingo na milión%
máš to u mňa.
1x pusta
evusik
@kukulienka71 zrovna minulý týždeň som robila močienko veľmi podobným spôsobom, preto viem aké je to dobré... v tvojom podaní krásne jedlo, verím, že každý kto ochutná si oblíže všetky prsty...
len by som si priala aby raz aj takéto jedlo vyhralo v súťaži ktorá tu na Vareche každý mesiac prebieha :-)
kukulienka71
@pusta , ďakujem pekne za pochvalu:-) som rada, že si sa zasmiala, bolo to myslené žartom, kto vie, o čom je reč, ten pochopí;-) @evusik , @leomax , aj vám ďakujem za ocenenie. Len sa, prosím, zase nezačnite hádať, toto na to fakt nie je dôvod! @evusik , teší ma tvoj názor na jedlo:-) @leomax , áno, na pustu 1 som zabudla, ale nerozpitvávaj to, ak ťa môžem poprosiť, naozaj nie je potrebné tu každý deň robiť cirkusy. Ak treba, dám vymazať aj môj koment.
1x pusta
pusta
ale no, @evusik , naozaj som nerýpala, zasmiala som sa len, lebo je to veľmi vtipné:-)
hádam nechceš tvrdiť, že rýpala @kukulienka71 v tom komente, len chcela aby sa zasmiali na jej vtipe, nič viac
ja som písala o nej a pre ňu, o nikom inom :-)
pusta
@kukulienka711 , jasne, že žartom :-)
kto vie, o čom je reč, ten pochopí DDDDD
no toto, neuveritešľné - a na mňa si zabudla DDDDD odpúšťam ti a rada :-)
spravila si mi výbornú náladu, tak sa smejem :-)
dakujem.
pusta
@leomax , máš pravdu, ale len čiastočne.
ja som nebola zablokovaná, počas pridávania receptu mi to zrazu spadlo, nevedela som sa prihlásiť, potrebovala som recept pridať, tak jednorázovo vznikol nick s označením @pusta1 , porucha bola odstránená a redakcia preradila potom tento recept pod nick @pusta.
taký si strašne všímavý, ale tento malý detail ti ušiel :-(
DDDDD celkom fajn, že si sa unúval ten link pridať :-) dakujem ti za to.
toto zneužili dvaja zablokovaní a beztrestne ignorujú redakciu, pobehujú tu dalej. neboj @leomax , však si to @redakcia všimne.,,
@kukulienka71 , prepáč mi spamovanie tvojho nádherného receptu.
mrzí ma to. dakujem za pochopenie
1x pusta
terinka55
Výborne si navarila. Krásne odprezentovala. Takto aj ja dusím hovädzie v rúre, avšak bez vína. Víno tomu dodá ten správny "šmrnc". Chválim a 5*
kukulienka71
Ďakujem pekne aj vám ostatným. V rúre dusené mäso má inú chuť ako v kastróle na platni. Darmo, Francúzi sú fajnšmekri! Tým pomalým a dlhým dusením sa chute prepoja tak silno, že som bola sama prekvapená veľmi dobrou chuťou mäsa i šťavy. Pomer vývaru a vína sa dá meniť, ja som teraz dala menej vína, iba k podčiarknutiu chuti hovädziny a nemala som ani moc kvalitné víno, dala som Frankovku, niekde som sa dočítala, že slovenské víno ani nie je veľmi vhodné k tejto príprave. Odborníci by vedeli povedať viac...Samotné hovädzie na spôsob Bourguignon je určite pecka, ešte som ho nejedla, marinovanie mäsa pred dusením mäso zjemní a dodá ešte lepšiu chuť určite. Je tu na jeho prípravu viac receptov, stačí si vybrať:-) Pekný podvečer prajem.
staja
Veľmi lákavé, určite vyskúšam, dávam 5*, mne prešli, ale skóre sa nemení.
jozka2
Nemam odskusane ci sa hodi pod masko/uzivam Merlot/,ale frankovka Modra je kvalitne vinko k masku I hydine.
jerica
@kukulienka , tvoje recepty nielen , že majú chuť , ale aj guráž , aby som sa nechala unášať inšpiráciou !!!! Dnes som robila inšpirovaná tvojim receptom bravčové pliecko, samozrejme "inšpirovala" keď som ho robila , mala som v obraze v mysli tvoj recept. Len tak ďalej , teší ma , že si :-)
Pre mňa Varecha, je studnica nápadov , inšpirácii a aj pohodového čítania , hlavne našich Slovákov žijúci v zahraničí :-)
kukulienka71
milá @jerica , ja na teba myslím už pár dní, že si zavalená robotou iste. Som veľmi rada, že si nakukla a že si fajnovo navarila, je to pre mňa česť, o čom píšeš. Tiež tu čerpám nápady, Varecha má tú moc, aby ľudí spojila v dobrom. Som tu rada, od pár horších dní odhliadnuc. Veľa pre mňa znamenáte, ste mi príkladom hlavne vy, neúnavné dámy s prívetivým úsmevom;-)
jozka2
@Kukulienka ,dostala som od teba TS,ako vie nemozem odpovedat,este stale.lebo som leniva sa okolo toho potocit kde je chyba,Vsetko je OK.
kukulienka71
@radox1 , ďakujem za pochvalu:-) mala som v maily upozornenie, asi si to sem pridal viackrát a všetko sa vymazalo. Ja som ten recept od Julie Child pozerala a nemala som odvahu to napísať do úvodu, že mi to pripadá zbytočne komplikované, aby ma tu neobvinili z kacírstva.:-) Ja nemám rada zložité varenie, keď treba kopu riadu, všetko inak a v inom robiť, to ma potom prejde nadšenie, mám stres a výsledok si ani neužijem:-D preto som to tu zjednodušila. Toho kohúta idem mrknúť a keď nejakého dostanem, aj ho pripravím.
1x safran
mijaita
@kukulienka stejne jako tys upravila recept podle sebe, tak i ja jsem pozmenila na recept, jak jsem psala vys. Podle tebe jsem pridala trosku vina, ale nedala jsem protlak. No, protoze se ohlasila mala navsteva, tak jsem toho vyuzila, ze jsem i knedlik udelala. Ovsem aby mi to uplne nevystydlo, tak navsteve pekne naservirovala, mne uz mene a hlavne jsem nemela moznost poradne odfotit. Jen kvuli tobe pridama foku, kterou bych nikdy nezverejnila :-) A mrkev s hraskem je tam jen na ozdobu, protoze mrkvicka i celer jsou nastrouhane a tím je omacka husta. No ale tobe fakt diky za to nakopnuti, tolik let jsem to nejedla a tak jsem si pochutnala !!! :-)


kukulienka71
@mijaita , som veľmi rada, že som ťa mohla nakopnúť:-)), lebo si z toho mala pôžitok:-)) nastrúhaná zelenina ti super zahustila šťavu, aj keď si pretlak nedala, zeler to potiahol k trošku inej chuti, viac na divoko. Viem, že si náročná a preto by si tú fotku inak nedala, ale ver, že si mi ňou urobila veľkú radosť, ďakujem ti pekne.
paploska
naozaj to vyzerá delikátne :-) kukulienka. dnes by sa nám celkom hodilo, keby nám ho mal kto navariť :-), žiaľ museli stačiť cestoviny. makali sme na záhrade.
havino
s našou Jarkou súhlasím a s tebou tiež, mäso dusené v rúre ma inú chuť, výraznejšiu a teraz, pamätáš na obdobie guláš v rúre? neviem koľko rokov do zadu, bolo to vynikajúce, nebol to guláš ako v kotlíku, ale niečo podľa popisu tvojho, chuť bola, hustota bola, chutilo, ja som potom nerobila len guláš, ale aj guláš na spôsob mexický s hráškom, zabudla som na toto pomalé varenie v rúre, aj ja vdaka za pripomenutie , krásne foto, super recept
katka78
Ach jaj, to je dobrota! Zbožňujem mäská s podobným typom úpravy, ako aj beef bourguignon, coq au vin a pod. Sú ideálne na sychravé dni, nasýtia, zohrejú, aj srdce potešia :-). U nás už vo vzduchu cítiť jeseň, budú na jedálničku čoskoro, veľmi sa teším, lebo ich rada jem, aj pripravujem. Tvoje jedlo by som neodmietla, nieže neodmietla, všetkými desiatimi by som po ňom hrabla! Páči sa mi recept aj foto.
kukulienka71
@katka78 , máš pravdu, jeseň je tu:-) s tým častým dažďom sme si aj zvykli, nebude to taký šok...na druhý deň som robila kolienka k jedlu, no, čo ti poviem, jedna báseň! :-P Ďakujem pekne, si milá:-)
alpynus
kto potrebuje lýtko viac — tento recept alebo tur domáci?
kukulienka71
@alpynus , vážim si, že si ochranca všetkého živého. Ale, vieš, väčšina ľudí si tieto otázky vôbec nebude dávať a myslím, že ty by si ich tu, na Vareche, tiež nemusel vyjadrovať. Na portále, kde ľudia milujú jedlo,( a môžeš vidieť, koľkí milujú mäso), asi nedostaneš pre teba vyhovujúcu odpoveď. Či chceš len pohnúť naším svedomím???
alpynus
@kukulienka71 nuž, isteže, nemusím tu klásť takéto otázky, ale môžem. a tak isto nemusí mať nikto kvôli jedlu mizerný život, ale môže. nechcem hýbať nikoho svedomím (veď každý vždy koná v súlade so svojim najlepším svedomím a vedomím) a ani dostávať mne vyhovujúcu odpoveď (mimochodom, pokiaľ sa nejedná o moje lýtko, tak nemám vyslovene vyhovujúcu odpoveď); len ma skrátka zaujímalo, kto podľa varecháčov potrebuje lýtko viac. to je celé. a keď už sme pri tom — ak by niekto potreboval tvoje lýtko na nejaký recept, poskytla by si mu ho? ak nie, tak prečo očakávaš, že niekto poskytne jeho lýtko tebe?
alpynus
@kukulienka71 neviem, čo sem patrí a čo sem nepatrí; ale viem, čo by sem malo patriť.

každopádne si myslím, že k akémukoľvek receptu diskusia o surovinách patrí, pretože sú skrátka súčasťou receptu a mám za to, že autor receptu by sa mal vedieť postaviť a mal vedieť diskutovať nielen o recepte samotnom, ale aj o surovinách a spôsobe, akým boli suroviny získané a dokonca aj za vplyv na zdravie tých, ktorí ten recept zopakujú.
1x druda
kukulienka71
@caterina , prečítaj si môj úplne prvý koment a v ňom úplne prvú vetu k @alpynovi tu v týchto komentoch. Píšem, že si ho pre jeho postoj k živým tvorom vážim. Ale kvôli tomu ja konzumáciu mäsa nemienim zmeniť. On naproti tomu veľmi necitlivo útočí na naše city, pod receptami, ktoré nás stoja veľa energie a radosti nám znechucuje zdroj pôžitku...rozhodujem z môjho pohľadu, ak dovolíš, je to nevyžiadaný príspevok, ktorý ma (a iných) stavia do takého svetla, že som vinná za utrpenie zvierat kvôli jedeniu ich mäsa. Svoju demagódiu si chodte hlásať inde, je to od vás veľmi, veľmi podlé, o čo sa tu snažíte. Extrémy nenávidím! Ja rešpektujem váš spôsob jedenia, rešpektujte aj vy môj!!!!
pusta
nič proti @alpynus , avšak ked pridáva svoje komentáre tohto druhu pod recepty "všežravcov" a "mäsožravcov" na Varecha.sk, tak som @caterina rovnakého názoru, ako @kukulienka71 , že ide o spamovanie, @kukulienka71 má absolútnu pravdu! TO JE SPAM!
@alpynus mohol predsa :
1. založiť diskusiu, aby nespamoval recepty užívateľov Varecha.sk
2. vybrať si akýkoľvek iný vegánsky variaci web.
3. rozvíjať svoje aktivity v tomto smere na iných vhodných fórach mimo Varecha.sk
4. tak, ako jemu nikto nevnucuje svoje názory o konzumácii mäsa a čo má alebo nemá konzumovať on, tak nemá on vnucovať svoje názory iným tu.
kukulienka71
@caterina , ak by bol @alpynus reagoval na jeden recept nepoviem nič, ale on tu spochybňuje zaradom recepty s mäsom a to už považujem za obťažovanie, spam, tak isto ako keď niekto hlása svoje reklamy pod viacerými receptami, rad za radom, sme toho svedkami raz za čas...ty sa zaujímavým spôsobom ozývaš väčšinou v konfliktných situáciách, tvoje ironické poznámky len prilievajú olej do ohňa:-( @alpynus , nemám problém diskutovať na túto tému, ale určite nie tu, pod receptami. Ja si surovinu(ako si to správne nazval) nikdy nespájam v mysli s jej zdrojom, ani so spôsobom jej nadobudnutia. Pre mňa je to taká istá vec, ako múka, olej, soľ... v konečnom dôsledku by sme mohli analyzovať aj spracovanie rastlín, aj to sú predsa živé tvory z určitého pohľadu, nie?? Som zvedavá, čím by si sa potom živil ty?! Dobytok a iné domáce zvieratá určené na konzum sa chovajú za týmto účelom. Ak máš námietky voči ich neetickému chovu a spracovaniu, svoje zlepšovacie návrhy môžeš adresovať kompetentným, my to ale nie sme. Ak tam pochodíš, bude to pre ľudstvo určite krok vpred a ja sa ti určite tiež poďakujem:-) Toľko k téme, pekný deň!
megdesign1
@kukulienka sorry, ale musim to uviest na pravu mieru.

Definicia spamu:

Oficiálna definícia pojmu spam hovorí, že je to nevyžiadaná masovo rozposielaná správa, najmä e-mailová alebo prípadne iného druhu internetovej komunikácie, najčastejšie reklamná. Používa sa tiež skratka UBE/UCE (Unsolicited Bulk/Commercial Email), čo konkrétne znamená nežiadaný hromadný/komerčný email.

Toto tu nieje spam, sorry :/
kukulienka71
Ups, @megdesign , ešte ty si tu chýbal! keďže si sem dal presnú definíciu, beriem späť slovo "spam", prosím ťa vygoogli mi ako náhradu nejaké iné, priliehavejšie na tie komentáre od alpyna!!! aby to bolo úúúplne presne vystihnuté;-)PS: dúfam, že ťa tým zamestnám aspoň na pol hodiny a nebudeš rýpať zatiaľ inde:-)) ale pozor, som náročná!!!!
používateľ nemá avatar
asu
asu
kukulienka71, Tvoj recept sa mi páči. Uložím a vyskúšam. Ak je to také chutné ako pekné tak zas priberiem.....
lencsejani
@ kukulienka71,Si Vyborná kuchárka,klobukom dole!!!! A som velky konzument vina,takze nabuduce biele chardone alebo rulandske biele a cervene pinot noire alebo dorfender :-),Budes spokojná. Pekny den Ty prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia