Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Mama mojej kamarátky z mladosti zvykla často dusiť hovädzie predné s mrkvou a hráškom v rúre. Bolo to fantastické. Pri dnešnom varení som sa inšpirovala tou chuťou a receptom na Hovädzie bourguignon.

4
porcie
15 minút
príprava
190 minút
na 130-150 °C

Postup

  1. Mäso som nakrájala na väčšie kúsky, utrela dosucha a po jednom rýchlo opiekla na panvici s trochou masti.
  2. Do jenskej misy som nakrájala mrkvu a cibuľu na kolieska, primiešala bobkové listy a čierne celé korenie, na tento základ som pokládla opečené kusy mäsa a zaliala zmesou vývaru, vína a paradajkového pretlaku. Rúru som mala vyhriatu na 200°C, keď som tam vkladala zakrytú misu.
  3. Sledovala som cez okienko, keď sa tekutina začala variť, znížila som na 130°C a dusila som za stáleho bublania mäso zakryté 1 hodinu. Teplotu som znižovala-zvyšovala od 130 do 150°C v závislosti od intenzity bublania tekutiny, má to byť veľmi pomalé dusenie. Po hodine som mäso odokryla a ďalej dusila ešte presne 2 hodiny, občas som vyčnievajúce kúsky mäsa pootáčala. Na obrázku vidieť množstvo tekutiny po 1 hodine...
  4. ...a po ďalších 2 hodinách
  5. ešte som pridala mrazený hrášok a vrátila misu späť do rúry na 5 minút, to úplne stačilo. Počas dusenia mäsa som pripravila prílohu - žemľové knedle. Po dokončení mäsa som ešte na panvici na troške masti tiež rýchlo opiekla polovičky šampiňónov a pokládla som ich na hotové porcie jedla. Vhodnou prílohou sa mi zdajú aj cestoviny alebo čerstvé pečivo.
  6. Ak máte radi hovädzie, na zelenine a ešte k tomu s vínom, určite si prídete na svoje;-)