Bezlepkové šišky
Poľské šišky s tvarohovou plnkou bez lepku
Autor receptu: novalim
Dnes pokračujeme v našej fašiangovej ceste za receptami iných národov a zastavíme sa u našich susedov v Poľsku.* Ich
kysnuté šišky "paczki" plnené krémovou tvarohovou plnkou nám jednoducho učarovali. Dokonalá kombinácia jemného
kysnutého cesta a citrónovou kôrou prevoňanej plnky nenechali chladným nikoho v našom tíme. My sme si ich pripravili z
našej bezlepkovej múky Promix Alfa a povykrajovali sme ich v tvare srdiečok. S blížiacim sa sviatkom sv. Valentína nimi
môžete potešiť aj vy svoju rodinu.
25-30 porcií |
120 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame spolu múku a sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto a hnetením vypracujeme na hladké cesto - trvá to aspoň 10 minút. Prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Všetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu a necháme odležať v chladničke, kým vykysne cesto.
- Vykysnuté cesto jemne ručne premiesime a vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičky aj iných tvarov - my sme použili srdiečka. Vykrojené šišky opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.
- V panvici so širším dnom necháme poriadne rozpáliť olej, potom stiahneme teplotu a vysmážame šišky z každej strany do zlatohneda. Šišky by mali nabrať mierne aj na objeme. Hotové ukladáme na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného oleja. Necháme ich vychladnúť na izbovú teplotu.
- Potom každú šišku zboku narežeme tak, aby sa nerozpolila a malou lyžičkou vkladáme tvarohovú plnku. Na záver bohato posypeme práškovým cukrom.