Bezlepkové šišky

Poľské šišky s tvarohovou plnkou bez lepku

Autor receptu: novalim

Dnes pokračujeme v našej fašiangovej ceste za receptami iných národov a zastavíme sa u našich susedov v Poľsku.* Ich kysnuté šišky "paczki" plnené krémovou tvarohovou plnkou nám jednoducho učarovali. Dokonalá kombinácia jemného kysnutého cesta a citrónovou kôrou prevoňanej plnky nenechali chladným nikoho v našom tíme. My sme si ich pripravili z našej bezlepkovej múky Promix Alfa a povykrajovali sme ich v tvare srdiečok. S blížiacim sa sviatkom sv. Valentína nimi môžete potešiť aj vy svoju rodinu.

25-30
porcií
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame spolu múku a sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto a hnetením vypracujeme na hladké cesto - trvá to aspoň 10 minút. Prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Všetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu a necháme odležať v chladničke, kým vykysne cesto.
  3. Vykysnuté cesto jemne ručne premiesime a vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičky aj iných tvarov - my sme použili srdiečka. Vykrojené šišky opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.
  4. V panvici so širším dnom necháme poriadne rozpáliť olej, potom stiahneme teplotu a vysmážame šišky z každej strany do zlatohneda. Šišky by mali nabrať mierne aj na objeme. Hotové ukladáme na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného oleja. Necháme ich vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Potom každú šišku zboku narežeme tak, aby sa nerozpolila a malou lyžičkou vkladáme tvarohovú plnku. Na záver bohato posypeme práškovým cukrom.