Foto: pusta
Tento recept je rakúskou- nemeckou poľovníckou špecialitou s rôznymi variáciami v regiónoch. V Bavorsku a v Rakúsku sa najčastejšie pripravuje ako čerstvo upečená krkovička Zobraziť celý popisTento recept je rakúskou- nemeckou poľovníckou špecialitou s rôznymi variáciami v regiónoch. V Bavorsku a v Rakúsku sa najčastejšie pripravuje ako čerstvo upečená krkovička s lesnými hubami v skvelej korenenej omáčke, pridávajú aj rôzne lesné bylinky. V západnej časti Nemecka krkovičku skôr obaľujú v trojobale, kým na východe je to skôr obaľovaná sekaná z diviny, ani v hubovej omáčke nie sú jednotní, niekde prevláda smotanová a inde paradajková verzia. V každom prípade je to hriešne dobré jedlo.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
200 g (šampiňóny/iné huby) |
|
2 - 3 PL (olej slnečnicový) |
|
500 ml (Rajo/ smotana a varenie) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
300 g |
|
Postup
-
1
Krkovičku som nakrája&la na 2 rezy o výške asi 2,5 - 3 cm a o váhe asi 250 g, nenaklepáva sa!!!
-
2
Riadne som ju osolila a...
-
3
...okorenila hojne čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ju odpočívať pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
-
4
Pokrájala som šampiňóny na silnejšie plátky, môžete použiť akékoľvek iné huby, najlepšie zmes čerstvo nazbieraných lesných húb a omáčka bude mať vždy inú a vynikajúcu chuť.
-
5
Rezne z krkovičky som sprudka opiekla na rozpálenom oleji, len 3 - 4 minúty, len aby sa zatiahli na povrchu.
-
6
Opiekla som ich aj z druhej strany a...
-
7
...uložila som ich do pekáčika.
-
8
Vo výpeku som opiekla huby, kým nestratili prebytočnú vodu, potom som ich osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
9
Pridala som sladkú smotanu a povarila spolu asi 5 minút,...
-
10
...a touto hubovou omáčkou som zaliala krkovičku.
-
11
Pridala som zemiaky pokrájané na krížalky a prikryla alobalom.
-
12
Piekla som v trúbe na 180 stupňoch C 50 minút, posledných 10 minút bez alobalu.
-
13
Podávala som horúce s upečenými zemiakmi s o smotanovou hubovou omáčkou. Mäsíčko je mäkkučké, nasiaknuté skvelou hubovou omáčkou, ako aj zemiaky, všetko sa priam rozplýva na jazyku a má neuveriteľne lahodnú chuť.
-
14
Je to síce veľmi kalorická bomba, veľké množstvo, ale neskutočná dobrota a raz za čas - prečo nie? Príprava je veľmi jednoduchá a výhodou je, že všetko sa pripraví "v jednom hrnci" a naraz. Môžete zvoliť aj inú prílohu, vynikajúce sú viedenské alebo kysnuté knedle, krokety, rôzne cestoviny, gnocchi či ryža. Odporúčam vyskúšať - prajem dobrú chuť -:)))))
Ináč zemiaky tiež zvyknem pridávať k plnenému pečenému kuraťu :-)
budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem.
dakujem ti.
dakujem ti.
je to voňavá a neuveriteľne chutná dobrota.
dakujem.
aj mne sa videlo, že tej omáčky je naozaj veľa a tak ma napadlo pridať aj zemiaky a aj tie získali vynikajúcu chuť - vrelo odporúčam. :-)))
dakujem ti.
jedlo bude fantasticky chutné aj z bravčového pliecka. :P
mňa zaujala jednoduchosť prípravy a máloí surovín, ale kvalitných - výsledok famozny.
veľmi dobre si viem k tomuto jedlu predstaviť Viedenskú knedľu, na budúce určite s touto prílohou.
poprosím, potom daj vedieť ako chutilo tebe :-)))
dakujem.
dakujem ti za ukladanie mojich receptov, budeš určite veľmi spokojná.
vážim si tvoju pochvalu.
teraz nasleduje dlhá rekonvaklescencia, teraz už verím v jeho uzdravenie :-))) tak som už doma.
dakujem ti za privítanie, potešilo ma to veľmi.
k tejto úžasnej pochúťke sa kvalitné moravské vínečko priam žiada.
vdaka za krásne hodnotenie.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a pekný deň ti želám :-)))))
mám ešte aj na dnes a už teraz sa teším.
dakujem ti.
dakujem.
dakujem.
hahaha, aj ja som už naspäť, stálo to za to!!!
verím. na 100% by ti to chutilo. :-))) je to super.
dakujem.
dakujem.
dakujem za krásne uznanie :-)))
dakujem za uloženie, ak vyskúšaš, poprosím, daj vedieť ako chutilo.
vdaka.
dakujem za uloženie a teším sa, že vyskúšaš. potom poprosím, daj vedieť, ako chutilo. :-)))))
dakujem ti.
Zdraví Ťa súkmeňovec z Ziegelfeldu. Aká smotana do toho ide? Píšeš tu smotane n avarenie a smotane 33%-to je podľa mňa šlahačka. takže idú tam obidve?Spolubývajúca doniesla pár hríbob z lesa tak to chcem odskúšať.
Ahoj a vďaka za recept. Ešte k včerajšku, čo si písala o tom židovskom jedle. Mám niekde podobný recept, skúsim ho vyhľadať a zverejniť. ŽIdovská kuchyňa je dobrá, veď oni vždy milovali dobré jedlo, víno a hlavne peniažky.
v surovinách som uviedla: smotana sladká 33%-ná Rajo/ smotana na varenie. sama sa čudujem, že redakcia dala znamienko "+", ktoré ja som nedala.
ak dám lomítko "/", tak to znamená sladká 33%-tná smotana alebo smotana na varenie.
neidú tam obe smotany, len jedna, ktorú si vyberieš ty.
šľahačka je až vtedy, ak sladkú smotanu aj ušľaháš - len k vôli presnosti :-)
rozdiel medzi nimi je nasledovný:
1. na sladkú smotanu treba dávať pri varení veľký pozor, lebo sa rada pripaľuje.
2. smotana na varenie znesie dobre aj vyššie teploty, pri ktorých sa nepripaľuje.
3. chuťovo nie je medzi nimi žiaden rozdiel.
teším sa, že budeš robiť z pravých hríbov, to bude úplne super jedlo :-))) teda aspoň pre mňa by bolo.
áno, včera som hovorila o pečeňovej židovskej paštéte, je skvelá a pridala som na ňu recept - práve ju robím :P
tu je link pre teba:
varecha.pravda.sk/recepty/pecenova-zidovska-pasteta/14553...
daj ten podobný recept, prosíííím.
áno, židovská kuchyňa je vynikajúca, som ňou priam fascinovaná :-)))
židia vždy milovalii dobré jedlo, víno a hlavne peniažky :D a kto nie?
dakujem za diškurz s tebou i za pochvalu
Vďaka za odpoveď a vysvetlenie k tej smotane.Akurát sa idem do toho dať, bude to taký večerno-zajtrajší obed.Mal som dnes kopu roboty,robím pre psov koterec a nenávidím odskakovanie od roboty k vareniu. Väčšinou to v takomto prípade istí saláma s chlebom. ten židovský recept budem hľadať už len kvôli Tebe a tvojim fantastickým receptom ako malú pozornosť za tvoje zásobovanie receptami.Hovorí ti niečo meno Paľo Čambalík? Roky pátram po tomto mojom spolužiakovi. Bol to hudobník, hrával v SND a bývali na Českej ulici presne oproti dnešnému DK na Vajnorskej.Naposled y som s nim hovoril v roku 1968 tesne potom ako nás obsadili tí pancharti z východu, práve sa vrátil z USA kde boli hrať. Odvtedy sa po ňom zľahla zem.Boíl som Ti povďaščný za info, keby si nejaké mala.
na tú paštiku od teba sa už teraz veľmi teším, práve som poslala pred chvíľkou tú židovskú pečeňovú paštétu môjmu najlepšiemu priateľovi, veľmi mu chutí :P
tebe držím palce na túto parádnu krkovičku, nech sa ti vydarí!!!
Pekný večer ti prajem a dobre si oddýchni. :-)))