Poľovnícka pečená krkovička fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. septembra 2013
Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept je rakúskou- nemeckou poľovníckou špecialitou s rôznymi variáciami v regiónoch. V Bavorsku a v Rakúsku sa najčastejšie pripravuje ako čerstvo upečená krkovička Zobraziť celý popisTento recept je rakúskou- nemeckou poľovníckou špecialitou s rôznymi variáciami v regiónoch. V Bavorsku a v Rakúsku sa najčastejšie pripravuje ako čerstvo upečená krkovička s lesnými hubami v skvelej korenenej omáčke, pridávajú aj rôzne lesné bylinky. V západnej časti Nemecka krkovičku skôr obaľujú v trojobale, kým na východe je to skôr obaľovaná sekaná z diviny, ani v hubovej omáčke nie sú jednotní, niekde prevláda smotanová a inde paradajková verzia. V každom prípade je to hriešne dobré jedlo.

2
porcie
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
200 g (šampiňóny/iné huby)
2 - 3 PL (olej slnečnicový)
500 ml (Rajo/ smotana a varenie)
podľa chuti
podľa chuti
300 g




Postup

  1. 1

    Krkovičku som nakrája&la na 2 rezy o výške asi 2,5 - 3 cm a o váhe asi 250 g, nenaklepáva sa!!!

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Riadne som ju osolila a...

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...okorenila hojne čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ju odpočívať pri izbovej teplote asi 2 hodiny.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájala som šampiňóny na silnejšie plátky, môžete použiť akékoľvek iné huby, najlepšie zmes čerstvo nazbieraných lesných húb a omáčka bude mať vždy inú a vynikajúcu chuť.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rezne z krkovičky som sprudka opiekla na rozpálenom oleji, len 3 - 4 minúty, len aby sa zatiahli na povrchu.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opiekla som ich aj z druhej strany a...

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...uložila som ich do pekáčika.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vo výpeku som opiekla huby, kým nestratili prebytočnú vodu, potom som ich osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som sladkú smotanu a povarila spolu asi 5 minút,...

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a touto hubovou omáčkou som zaliala krkovičku.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som zemiaky pokrájané na krížalky a prikryla alobalom.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som v trúbe na 180 stupňoch C 50 minút, posledných 10 minút bez alobalu.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som horúce s upečenými zemiakmi s o smotanovou hubovou omáčkou. Mäsíčko je mäkkučké, nasiaknuté skvelou hubovou omáčkou, ako aj zemiaky, všetko sa priam rozplýva na jazyku a má neuveriteľne lahodnú chuť.

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Je to síce veľmi kalorická bomba, veľké množstvo, ale neskutočná dobrota a raz za čas - prečo nie? Príprava je veľmi jednoduchá a výhodou je, že všetko sa pripraví "v jednom hrnci" a naraz. Môžete zvoliť aj inú prílohu, vynikajúce sú viedenské alebo kysnuté knedle, krokety, rôzne cestoviny, gnocchi či ryža. Odporúčam vyskúšať - prajem dobrú chuť -:)))))

    Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

laurisia
Robievampodobne, len namiesto húb používam syr. Nabudúce vyskúšam takto.
eviana
Milá @pusta , skvelý "eintopf" recept... vyzerá to úžasne chutne a voňavo. Ukladám a niekedy veru rada vyskúšam :)
havino
robievam veľmi podobne po pridanie zemiakov, dávam síce menej smotany, preto ma nikdy nenapadlo ich tam pridať, viem si predstaviť, ako dobrotou nasiaknu
jerica
Ja zbožňujem hríby, tento pre mňa jednoduchý, ale výborný recept, spravím, len to bude z pliecka :-)
Ináč zemiaky tiež zvyknem pridávať k plnenému pečenému kuraťu :-)
ariela6
ahoj Pusta davno si nepridala recept vítam tento tvoj super hribový a ako vždy tvoje recepty si ukladam
sracz
Vítaj, milá @pusta po "neplatenej" dovolenke a s novými silami do nových ešte chutnejších rcp! Aj tento je delikatesa nad všetky iné, iba ju zapíjať dobrým červeným vínkom z Moravského Slovácka (onedlho začína v Znojme, tohoto ročná kráľovská vínová jazda!
pusta
@laurisia , to môže byť dobré. skús však s hubami - je to super.
budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem.
kimlo
Nádhera! Cez víkend som robil krkovičku, škoda že si recept nedala skôr, nabudúce vyskúšam...
pusta
Milá @eviana , dakujem za uloženie i vyskúšanie.
je to voňavá a neuveriteľne chutná dobrota.
pusta
@manya , teší ma, že vyskúšaš, iste budeš veľmi spokojná :-)))
dakujem.
pusta
@havino , hej, nasiakne mäsko tou skvelou hubovou omáčkou.
aj mne sa videlo, že tej omáčky je naozaj veľa a tak ma napadlo pridať aj zemiaky a aj tie získali vynikajúcu chuť - vrelo odporúčam. :-)))
dakujem ti.
pusta
@jerika , tiež milujem hríby, tie nado všetko, ale aj ostatné huby. pôvodný recept je v Rakúsku i v Nemecku práve z čerstvej krkovičky, ale aplikuje sa aj na iné druhy mäsa, napr. kuracie, najrôznejšiu divinu a iné mäso.
jedlo bude fantasticky chutné aj z bravčového pliecka. :P
mňa zaujala jednoduchosť prípravy a máloí surovín, ale kvalitných - výsledok famozny.
veľmi dobre si viem k tomuto jedlu predstaviť Viedenskú knedľu, na budúce určite s touto prílohou.
poprosím, potom daj vedieť ako chutilo tebe :-)))
dakujem.
pusta
ahoj @ariela6 , dakujem za privítanie:-))) bola som dlho preč, ale stálo to za to.
dakujem ti za ukladanie mojich receptov, budeš určite veľmi spokojná.
vážim si tvoju pochvalu.
pusta
milý @sracz - ferikém drágám. hej bola som na "neplatenej dovolenke", ale pracovnej a ťažkej. môj najlepší priateľ veľmi vážne ochorel a spoločne sme bojovali o jeho život. on je nezmar, má úžasnú vôľu a boj sme vyhrali, oplatilo sa. poviem ti úprimne, že s nikým iným by som do toho nešla a ani by som nikomu nedala veľkú nádej...tvoja pani ti iste vie o tom veľa povedať.
teraz nasleduje dlhá rekonvaklescencia, teraz už verím v jeho uzdravenie :-))) tak som už doma.
dakujem ti za privítanie, potešilo ma to veľmi.
k tejto úžasnej pochúťke sa kvalitné moravské vínečko priam žiada.
vdaka za krásne hodnotenie.
pusta
Milý @kimlo , škoda, že som nemohla skôr dať tento recept, vysvetlenie nájdeš v komentiku pre @sracza. nič si však nezmeškal, práve teraz je sezóna tých najlepších lesných húb v plnom prúde a iste si pripravíš túto vynikajúcu delikatesu. viem, že ty určite vyskúšaš, potom poprosím, daj vedieť ako chutilo.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a pekný deň ti želám :-)))))
pusta
@rolfynka , verím, že sa ti už teraz zbiehajú všetky slinky :D
mám ešte aj na dnes a už teraz sa teším.
dakujem ti.
starkamajka
Ďalší výborný recept,typ na nedelňajší obed -recept uložený a v nedeľu bude mať premieru
pusta
@lucynka , vidí, že si už späť - vitaj :-)))
hahaha, aj ja som už naspäť, stálo to za to!!!
verím. na 100% by ti to chutilo. :-))) je to super.
dakujem.
pusta
@starkamajka , budeš mať vynikajúci nedeľný obed, to ti garantujem :P
dakujem za krásne uznanie :-)))
elysa
toto je výborný recept... ukladám a vyskúšam....
pusta
@michalides , fííha, recept má logiku... :-))))
dakujem za uloženie, ak vyskúšaš, poprosím, daj vedieť ako chutilo.
vdaka.
pusta
@elysa ,je to naozaj výborný recept, nenáročný a neskutočne chutný.
dakujem za uloženie a teším sa, že vyskúšaš. potom poprosím, daj vedieť, ako chutilo. :-)))))
dakujem ti.
concord
@pusta
Zdraví Ťa súkmeňovec z Ziegelfeldu. Aká smotana do toho ide? Píšeš tu smotane n avarenie a smotane 33%-to je podľa mňa šlahačka. takže idú tam obidve?Spolubývajúca doniesla pár hríbob z lesa tak to chcem odskúšať.
Ahoj a vďaka za recept. Ešte k včerajšku, čo si písala o tom židovskom jedle. Mám niekde podobný recept, skúsim ho vyhľadať a zverejniť. ŽIdovská kuchyňa je dobrá, veď oni vždy milovali dobré jedlo, víno a hlavne peniažky.
pusta
ahoj milý súkmeňovec z ziegelfeldu - milý@concord ,
v surovinách som uviedla: smotana sladká 33%-ná Rajo/ smotana na varenie. sama sa čudujem, že redakcia dala znamienko "+", ktoré ja som nedala.
ak dám lomítko "/", tak to znamená sladká 33%-tná smotana alebo smotana na varenie.
neidú tam obe smotany, len jedna, ktorú si vyberieš ty.
šľahačka je až vtedy, ak sladkú smotanu aj ušľaháš - len k vôli presnosti :-)
rozdiel medzi nimi je nasledovný:
1. na sladkú smotanu treba dávať pri varení veľký pozor, lebo sa rada pripaľuje.
2. smotana na varenie znesie dobre aj vyššie teploty, pri ktorých sa nepripaľuje.
3. chuťovo nie je medzi nimi žiaden rozdiel.
teším sa, že budeš robiť z pravých hríbov, to bude úplne super jedlo :-))) teda aspoň pre mňa by bolo.
áno, včera som hovorila o pečeňovej židovskej paštéte, je skvelá a pridala som na ňu recept - práve ju robím :P
tu je link pre teba:
 varecha.pravda.sk/recepty/pecenova-zidovska-pasteta/14553...

daj ten podobný recept, prosíííím.
áno, židovská kuchyňa je vynikajúca, som ňou priam fascinovaná :-)))
židia vždy milovalii dobré jedlo, víno a hlavne peniažky :D a kto nie?
dakujem za diškurz s tebou i za pochvalu
concord
@pusta
Vďaka za odpoveď a vysvetlenie k tej smotane.Akurát sa idem do toho dať, bude to taký večerno-zajtrajší obed.Mal som dnes kopu roboty,robím pre psov koterec a nenávidím odskakovanie od roboty k vareniu. Väčšinou to v takomto prípade istí saláma s chlebom. ten židovský recept budem hľadať už len kvôli Tebe a tvojim fantastickým receptom ako malú pozornosť za tvoje zásobovanie receptami.Hovorí ti niečo meno Paľo Čambalík? Roky pátram po tomto mojom spolužiakovi. Bol to hudobník, hrával v SND a bývali na Českej ulici presne oproti dnešnému DK na Vajnorskej.Naposled y som s nim hovoril v roku 1968 tesne potom ako nás obsadili tí pancharti z východu, práve sa vrátil z USA kde boli hrať. Odvtedy sa po ňom zľahla zem.Boíl som Ti povďaščný za info, keby si nejaké mala.
pusta
milý@concord , niečo sa mi marí s tým menom Paľo Čambalík, ale neviem si na nič bližšie spomenúť. neviem nič o ňom, mrzí ma to už len k vôli tebe. je to odvtedy veľmi dlhý čas...
na tú paštiku od teba sa už teraz veľmi teším, práve som poslala pred chvíľkou tú židovskú pečeňovú paštétu môjmu najlepšiemu priateľovi, veľmi mu chutí :P
tebe držím palce na túto parádnu krkovičku, nech sa ti vydarí!!!
Pekný večer ti prajem a dobre si oddýchni. :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia