Pečeňová židovská paštéta

Pečeňová židovská paštéta
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 24. februára 2011 7:19Ďalšie jeho recepty

Recept mám ešte od mojej mamy z jej výpiskov a naučila sa ju robiť od židov. Mama ju ešte pripravovala mletím surovín na mäsovom mlynčeku, ja ju pripravujem pomocou tyčového mixéra, má jemnejšiu konzistenciu. Podávala sa najčastejšie v nedeľu na raňajky, prípadne v iné sviatočné dni a originál sa robila z husacej pečene vykrmenej husy, ale dnes ju robievam aj z kuracej pečienky. Recept na paštiku je receptom židovským, avšak nie je kosher.

Suroviny

30
minút
príprava
10
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Na husacej masti orestujeme cibuľu a pečeň, ktorú sme nakrájali na menšie kusy, predým sme ju zbavili blany a cievnej stopky. Necháme úplne vychladnúť.

2

K pečeni pridáme pokrájané vajcia, predtým uvarené na tvrdo. Všetko spolu na jemno rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme horčicu, soľ, korenie a premixujeme ešte raz úplne do hladka. Vzniknutá zmes je pomerne riedka, odložíme ju na 24 hodín do chladničky, aby stuhla, dala sa potom dobre rozotierať a aby sa prepojili chute.

3

Hotovú paštiku natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo. Paštiku môžeme plniť do menších sklenených nádobiek, zalejeme asi 0,5 cm vrstvou husacej masti. Uskladňujeme v chladničke.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (3,3 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • danapa, 24. februára 2011 o 12:28
    Supeeeer, mam velmi rada pasteky, aj ja robim doma, ale zo surovej kuracej pecienky, urcite vyskusam a tesim sa ako si pochutname ☺☺☺ ukladam do KK


  • dajanca, 24. februára 2011 o 12:32
    uložené....ďalšia varianta a zdá sa, že najjednoduchšia a aj najrýchlejšia... určite vyskúšam... vďaka za recept... :-)


  • pusta, 24. februára 2011 o 13:02
    dajanca, sľubujem, že nezostaneš len pri vyskúšaní...ja dakjem


  • pusta, 24. februára 2011 o 13:04
    danapa, to ma teší, dakujem


  • bzuky, 24. februára 2011 o 15:51
    To je božská nátierka a už je aj uložená. Ďakujem


  • pusta, 24. februára 2011 o 16:39
    bzuky, dakujem. tá nátierka je naozaj božská, práve ma napadlo, že tento rodinný skvost je v naše jrodine známy aspoň 60 rokov ba i viac. a ešte viac o tom, koľko židovských delikates papáme a žiaľ, ani o tom nevieme, že tieto dobroty sme prevzali od židovského národa.


  • sovka62, 24. februára 2011 o 17:26
    Teda, ty nám dávaš zabrať, jeden skvelý recept za druhým. Veď ja ich aj poznám, ale kvôli zdraviu som ich z jedálnička vyradila a skoro na ne zabudla. No ale dá sa odolať, keď to takto pripomínaš? Budem musieť podľahnúť (dobrá výhovorka, čo?).


  • pusta, 24. februára 2011 o 17:47
    ved ja mám len rada dobré jedlo, presne ako ty sovka, len si občas do raj, ved vieš, že výnimka potvrdzuje pravidlo..


  • jarunka, 25. februára 2011 o 03:49
    Kde vziat husaciu pecienku. Rada by som to skusila. Bude to pracovat z kuracej ?


  • honestka, 25. februára 2011 o 04:53
    Robievame si tu rone pastety, aj masove aj zeleninove, pretoze kupime iba v Deli alebo konzervovane polske ktore su napchate mukou. Robim aj tuto ale z kuraich pecienok a casto ich robim tak, ze ich vsetko rozmixujem a potom varim vo vodnom kupeli.
    Bez nich a dobreho chleba by sa mi to ani neratalo...


  • pusta, 25. februára 2011 o 07:51
    jarunka, kde vziať husaciu pečienku je aj u nás, ale nie až taký veľký. Je to skôr problém v jej cenne, ved nie nadarmo patrí medzi tri najdrahšie delikatessy sveta: 1. husacia pečeň. 2. kaviár 3. hľuzovky Ale dobrá je aj z kuracej pečienky, i ked husacia je husacia, ešte si nezabudla, však?


  • pusta, 25. februára 2011 o 07:55
    Honestka,z tých istých dôvodov uprednostňujem domácu výrobu paštiky. Nad parou by som robila v prípade, ak by som ju chcela dflhšie uskladňovať, ale to sa zatiaľ ešte nikdy nestalo, lebo sa po nejlen tak zapráši...


  • evanaaa, 25. februára 2011 o 23:24
    A môže byť aj kačacia, lebo takú mám ( jeje cena je prijateľná, ale nekŕmená ), aj kačaciu masť. Párkrát som robila podľa iného rcp odtiaľto ( zo smotanou), ale by som mohla aj tento vyskúšať. Ako dlho asi vydrží v chladničke, ak sa hneď nezje ?


  • letisia, 26. februára 2011 o 21:21
    v našej rodine sa táto paštéta robí celé roky, ale z hovädzej, alebo bravčovej pečene, chutí aj taká výborne, ale vyskúšam aj tvoj recept


  • pusta, 27. februára 2011 o 07:39
    letisia, robievam aj z bravčovej a môžem potvrdiť, je výborná, z hov. pečene musím vyskúšať, dakjem


  • pusta, 27. februára 2011 o 17:21
    evanaaa, môže byť, 7 dní určite, ale zalej paštiku asi O,5 cm vrstvou husacej/kačacej masti a uskladňuj v menších sklenených alebo prcelánových nádobkách v chladničke


  • danapa, 28. februára 2011 o 14:12
    je skutocne vyborna mnamka, vsetkym veeeeelmi chutila, dakujem ☺☺☺


  • pusta, 3. marca 2011 o 16:02
    danapa, to ma teší a dakujem


  • dajanca, 6. apríla 2011 o 00:41
    ešte som nepoďakovala... bola síce z kuracích pečienok, ale s husacou masťou- no vynikajúca... tiež všetkým chutila...vďaka za recept...:-)


  • mataliptak, 14. apríla 2011 o 10:26
    to musí byť perfektné , idem hned nato :-)) dakujem pusta máš skvelé recepty , len tak dalej :-)


  • mataliptak, 19. apríla 2011 o 10:33
    aj ja som to robila z kuracích pečienok ale s husacou masťou s pečenou .. úžasná paštika a vôna z toho bola po celej ulici :-)) vynikajúci recept dakujem ...


  • pusta, 14. septembra 2012 o 16:40
    @pre všetkých, ak je paštéta robená z bravčovej pečene, iste je chutná, ale potom ju už nemožno nazvať židovskou. židia nesmú konzumovať bravčové, s výnimlkou záchrany vlastného života. tá prvá je z husacej pečienky, ale robia ju z kuracej, kačacej, morčacej ev. hovädzej.


  • julanda, 21. novembra 2013 o 08:01
    Robila som, celkom chutila, ale druhýkrát ju nebudem mixovať, rašej dvakrát premeliem, mixované jedlá mi nechutia.


  • pusta, 16. januára 2014 o 10:58
    @julanda , však môžeš aj pomlieť na jemno, aj tak bude výborná, ak tebe nevyhovuje mixovaná paštéta :-)
    to na chuti neuberie :-)
    je vynikajúca. je to úžasná paštéta.
    som rada, že chutilo.


  • pusta, 16. januára 2014 o 11:01
    @mataliptak , to ma nesmierne teší, že si robila túto moju paštétu.
    áno, je úžasná, ako vravíš :-) a vôňa po celej ulici z toho :D no super!!!
    dakujem za fantastickú správu.
    to ja dakujem tebe za skvelé hodnotenie i uloženie do kk.


  • pusta, 16. januára 2014 o 11:06
    @dajanca , som veľmi rada, že si robila a bola vynikajúca a ked chutila všetkým,
    to je veľké uznanie a najlepšie podakovanie zároveň :-)


  • pusta, 16. januára 2014 o 11:10
    @dajanca , som veľmi rada, že si robila a bola vynikajúca a ked chutila všetkým,
    to je veľké uznanie a najlepšie podakovanie zároveň :-)


  • smejkad, 17. januára 2014 o 19:49
    @pusta , dakujem :-)
    dala som trosku menej horcice ako bolo v rozpise a je to basta presne podla mojho gusta :-)
    mam cerstvo upecene zemle, no zazitok :-)


  • pusta, 18. januára 2014 o 08:43
    @smejkad , to ma veľmi teší, že si odskúšala túto moju pečeňovú židovskú paštétu a bola presne podľa tvojho gusta, s čerstvými žemľami to musel byť zážitok.:-)))))
    tento recept patrí medzi skvosty židovskej kuchyne :-)
    môj priateľ si ju často žiada odo mňa, on ju priam zbožňuje :-) aj včera som ju znovu robila a piekla som aj čerstvý domáci biely rascový chlieb, ten rustikálny, čo mám na vareche.
    a čo ti mám povedať, dnes ešte bude na raňajky a...minula sa :D
    vždy mám úprimnú radosť, ak je niektorý môj recept, ktorý som pridala už dávnejšie, ešte stále žiadaný a v kurze aj teraz - vdaka.
    dakujem ti za úžasnú správu.


  • eviana, 28. januára 2014 o 21:10
    @pusta milá, tak som sa dostala aj k vyskúšaniu tejto Tvojej paštéty, musím povedať, že nesklamala, ba naopak predčila všetky moje očakávania. Je naozaj výborná, jemná a hlavne rýchlo a ľahko hotová.
    U nás bola s domácou "expres" ciabattou z mix múk :)
    Určite som nerobila naposledy, ďakujem za skvelý recept :)




  • pusta, 29. januára 2014 o 09:02
    @eviana milá, to nie je môj recept, viem ho od mojej dobrej mamy a tá sa to naučila robiť od Židov, neskôr som sa dočítala, že patrí medzi skvosty židovskej tradičnej kuchyne, vo svetoznámych židovských reštauráciách sa podáva dokonca ako slávnostné predjedlo pri ich významných náboženských sviatkoch, tá pravá sa pripravuje z foie gras - vieš si potom predstaviť tú úžasnú chuť? tak sa robievala aj u nás doma.
    je to fantastická delikatessa, robím veľa dobrých paštét, ale táto je nesporne tá najlepšia a vedie prím. :-)
    pekne si ma rozusmievala dnes ráno, vidím na nádhernom foto od teba, že si ňou teda na ciabatte vôbec nešetrila - to sa ani nedá :D
    aj u nás si ju môj priateľ natiera na hrubo a nevie sa dojesť tejto ich klasiky, vždy ma o túto paštétu prosí znovu a často. :-)))))
    je to slušná dávka na jeden recept, ale sa po nej len tak zapráši vždy:-)
    som rada, že chutilo a verím ti, že si určite nerobila naposledy - je prudko žravá :P
    dakujem ti za fantastickú správu, nádherné foto a vyskúšanie.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist