Foto: pusta
Recept mám ešte od mojej mamy z jej výpiskov a naučila sa ju robiť od židov. Mama ju ešte pripravovala mletím surovín na Zobraziť celý popisRecept mám ešte od mojej mamy z jej výpiskov a naučila sa ju robiť od židov. Mama ju ešte pripravovala mletím surovín na mäsovom mlynčeku, ja ju pripravujem pomocou tyčového mixéra, má jemnejšiu konzistenciu. Podávala sa najčastejšie v nedeľu na raňajky, prípadne v iné sviatočné dni a originál sa robila z husacej pečene vykrmenej husy, ale dnes ju robievam aj z kuracej pečienky. Recept na paštiku je receptom židovským, avšak nie je kosher.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g, ev, kuracia |
|
200 g |
|
4 ks, natvrdo |
|
4 PL |
|
1 ks, stredne veľká na jemno nasekaná |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
na zaliatie |
|
Postup
-
1
Na husacej masti orestujeme cibuľu a pečeň, ktorú sme nakrájali na menšie kusy, predým sme ju zbavili blany a cievnej stopky. Necháme úplne vychladnúť.
- 2
K pečeni pridáme pokrájané vajcia, predtým uvarené na tvrdo. Všetko spolu na jemno rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme horčicu, soľ, korenie a premixujeme ešte raz úplne do hladka. Vzniknutá zmes je pomerne riedka, odložíme ju na 24 hodín do chladničky, aby stuhla, dala sa potom dobre rozotierať a aby sa prepojili chute.
- 3
Hotovú paštiku natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo. Paštiku môžeme plniť do menších sklenených nádobiek, zalejeme asi 0,5 cm vrstvou husacej masti. Uskladňujeme v chladničke.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Bez nich a dobreho chleba by sa mi to ani neratalo...
to na chuti neuberie :-)
je vynikajúca. je to úžasná paštéta.
som rada, že chutilo.
áno, je úžasná, ako vravíš :-) a vôňa po celej ulici z toho :D no super!!!
dakujem za fantastickú správu.
to ja dakujem tebe za skvelé hodnotenie i uloženie do kk.
to je veľké uznanie a najlepšie podakovanie zároveň :-)
to je veľké uznanie a najlepšie podakovanie zároveň :-)
dala som trosku menej horcice ako bolo v rozpise a je to basta presne podla mojho gusta :-)
mam cerstvo upecene zemle, no zazitok :-)
tento recept patrí medzi skvosty židovskej kuchyne :-)
môj priateľ si ju často žiada odo mňa, on ju priam zbožňuje :-) aj včera som ju znovu robila a piekla som aj čerstvý domáci biely rascový chlieb, ten rustikálny, čo mám na vareche.
a čo ti mám povedať, dnes ešte bude na raňajky a...minula sa :D
vždy mám úprimnú radosť, ak je niektorý môj recept, ktorý som pridala už dávnejšie, ešte stále žiadaný a v kurze aj teraz - vdaka.
dakujem ti za úžasnú správu.
U nás bola s domácou "expres" ciabattou z mix múk :)
Určite som nerobila naposledy, ďakujem za skvelý recept :)
je to fantastická delikatessa, robím veľa dobrých paštét, ale táto je nesporne tá najlepšia a vedie prím. :-)
pekne si ma rozusmievala dnes ráno, vidím na nádhernom foto od teba, že si ňou teda na ciabatte vôbec nešetrila - to sa ani nedá :D
aj u nás si ju môj priateľ natiera na hrubo a nevie sa dojesť tejto ich klasiky, vždy ma o túto paštétu prosí znovu a často. :-)))))
je to slušná dávka na jeden recept, ale sa po nej len tak zapráši vždy:-)
som rada, že chutilo a verím ti, že si určite nerobila naposledy - je prudko žravá :P
dakujem ti za fantastickú správu, nádherné foto a vyskúšanie.
zo všetkých pečeňových paštét mám chutí táto najviac, je bezpochyby najlepšia, akú som kedy spravila. môj priateľ je uznávaný židovský šéfkuchár a vždy ma o ňu poprosí, nevie sa jej dojesť, vtedy robievam z 1 kg pečienok a hned je preč. inak je to ich sviatočné židovské predjedlo na židovské sviatky, ja som sa to naučila od mojej dobrej drahej mamy, ona pracovala u židov v zlatníckom obchode za mlada, a naučila sa to od svojej šéfky, je to hodne starý recept a skutočne skvelý, ešte každý, kto spravil bol paštétou rovnako uchvátený ako ty a veľmi spokojný, je to jeden z klenotov židovskej kuchyne, ktorou som priam fascinovaná. nám sa každú chvíľku vyliahnu húsatká, na jeseň bude mať viac kukuricou vykŕmených domácich husí a foie gras, budú husacie hody i táto paštéta a iné dobroty :-)
držím ti všetky palce, aby ti priateľ doniesol domácu húsku, budete si pochutnávať spolu :-))))))
dakujem za skvelú správu, verím, že sa rýchlo minula paštéta :-)
Autorka receptu odpovedá takto:
@denyany , je to najlepšia paštéta zo všetkých paštét, ktoré robievam. som veľmi rada, že si práve touto paštétou zožala veľký úspech na stretnutí a že ju budeš robievať :-) dakujem za úžasnú správu.
nechápeme veronika.