Poľovnícka pečená krkovička (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept je rakúskou- nemeckou poľovníckou špecialitou s rôznymi variáciami v regiónoch. V Bavorsku a v Rakúsku sa najčastejšie pripravuje ako čerstvo upečená krkovička s lesnými hubami v skvelej korenenej omáčke, pridávajú aj rôzne lesné bylinky. V západnej časti Nemecka krkovičku skôr obaľujú v trojobale, kým na východe je to skôr obaľovaná sekaná z diviny, ani v hubovej omáčke nie sú jednotní, niekde prevláda smotanová a inde paradajková verzia. V každom prípade je to hriešne dobré jedlo.

2
porcie
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Krkovičku som nakrája&la na 2 rezy o výške asi 2,5 - 3 cm a o váhe asi 250 g, nenaklepáva sa!!!
  2. Riadne som ju osolila a...
  3. ...okorenila hojne čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ju odpočívať pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
  4. Pokrájala som šampiňóny na silnejšie plátky, môžete použiť akékoľvek iné huby, najlepšie zmes čerstvo nazbieraných lesných húb a omáčka bude mať vždy inú a vynikajúcu chuť.
  5. Rezne z krkovičky som sprudka opiekla na rozpálenom oleji, len 3 - 4 minúty, len aby sa zatiahli na povrchu.
  6. Opiekla som ich aj z druhej strany a...
  7. ...uložila som ich do pekáčika.
  8. Vo výpeku som opiekla huby, kým nestratili prebytočnú vodu, potom som ich osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  9. Pridala som sladkú smotanu a povarila spolu asi 5 minút,...
  10. ...a touto hubovou omáčkou som zaliala krkovičku.
  11. Pridala som zemiaky pokrájané na krížalky a prikryla alobalom.
  12. Piekla som v trúbe na 180 stupňoch C 50 minút, posledných 10 minút bez alobalu.
  13. Podávala som horúce s upečenými zemiakmi s o smotanovou hubovou omáčkou. Mäsíčko je mäkkučké, nasiaknuté skvelou hubovou omáčkou, ako aj zemiaky, všetko sa priam rozplýva na jazyku a má neuveriteľne lahodnú chuť.
  14. Je to síce veľmi kalorická bomba, veľké množstvo, ale neskutočná dobrota a raz za čas - prečo nie? Príprava je veľmi jednoduchá a výhodou je, že všetko sa pripraví "v jednom hrnci" a naraz. Môžete zvoliť aj inú prílohu, vynikajúce sú viedenské alebo kysnuté knedle, krokety, rôzne cestoviny, gnocchi či ryža. Odporúčam vyskúšať - prajem dobrú chuť -:)))))