Polievka zo suchého hrachu fotorecept

jerica - fotkajerica, 10. septembra 2010
Polievka zo suchého hrachu (fotorecept)
Foto: jerica

Manžel protestoval , že už nebude slepačiu , aby som ju už nevarila aj dva mesiace , lebo on má chuť, na Zobraziť celý popis Manžel protestoval , že už nebude slepačiu , aby som ju už nevarila aj dva mesiace , lebo on má chuť, na hocijakú inú , fazuľovú,paradajkovú , len nech to nie je slepačia ani hovädzia , rozhodnutie padlo , uvarila som polievku zo suchého hrachu , rozmýšlala som , mám , nemám ju fotiť , dám , nedám ju na varechu , nedalo mi zobrala foťák a cvakala , varila som ju včera , v tom čase sa mi ani nesnívalo , že môj recept na pečenú kačicu bude mať u poroty taký uspech , čo ma úprimne potešilo.

15 minút
príprava
50-55 minút
tepelná úprava

Suroviny

suroviny:
500 g
zápražka:
2 PL
1 PL
1 hlávka
2 kocky
prílohy:
2




Postup

  1. 1

    hrach , pol kilový balík , som mala hodinu namočený vo vode , pred varením som opláchla , dala vody nad okraj hrachu , pridala z jednej hlavičky polovicu cesnaku nakrájaného na pláty , nové korenie cc.5 zrniečok , dva menšie listočky bobkového listu , soľ, nechala som odokryté , pokiaľ nezačala vrieť

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    varila som prikryté na miernej teplote , ako keď varíme hovädziu polievku , hrach sa rozvaril za chvíľu , medzi tým ako sa varila polievka pripravila som druhú polovicu cesnaku , strúčky som rozotrela na soli , spravila som zápražku ,

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do zápražky som dala druhú plovicu hlavičky cesnaku , rozotretého na soli ,

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pomiešala ,prešla mierne smažením , za stáleho miešania zaliala studenou vodou ,

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala dve kocky zeleninový bujón (Lídl) mám ho odskúšaný je výborný

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    celú zápražku na panvici som prevarila ,

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prevarenú za stáleho miešania a medzi tým fotila , dala do hrnca s uvareným hrachom, to čo sa vám zdá ako hrčky , tak to je cesnak , ktorý som tam dala ( bod 3 )

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po pridaní a premiešaní zápražky , prilievam vriacu vodu

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    toľko aby konzistencia polievky bola krémová , nie vodová

    Polievka zo suchého hrachu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    malé ochutnávanie pred dokončením , kocky z rohlíkov osmažené na kačacej masti , čo ostala z nedeľnej pečenej kačice a opečený spisský párok

Diskusia k receptu

janger
No, @jerica , hrachova polievka, to je tu v Holandsku klasika. Vari sa hlavne v zime. Strasne ju mame radi, vari ju hlavne moj muz, tiez vybornu. Ked budeme v zime robit, tak potom tiez poslem recept. Tato tvoja vyzera chutnucko, s tymi krutonmi a parkami, mnam!!!
evanaaa
Ja zasa podobne robím hrachovú kašu- pyré: namočený hrach uvarím domäkka s cesnakom, kúskom cibule, ochutím, potom rozmixujem aj s tou vodou a zasmažím, aby bola hustejšia, než polievka. K tomu hocčo - kloobáska, párok, špekáčik alebo opražený plátok údeného. pochutina.
1x jerica
palokuchki
Veru ako hovorite, hrachova polievka je skutocna klasika. Velmi dobra na studene zimne dni. Ja ak mam, dam varit s hrachom aj udene rebierko.
zdezda
Výborná polievočka, nedávam bujón, s hrachom varím údenú slaninku s kožou, ktorú potom vyberiem a dám psíkovi:-)
babav
Jerica,vdaka za pripomenutie!U nas sa v zime varievala zo sucheho zeleneho hrachu, s kusom udeneho masa,ktore sa po uvareni nakrajalo na kocky a primiesalo k hotovej polievke ,spolu s opecenym rozkom.Do zaprazky mama pridavala aj majoranku.
hannah22
tiež zabúdam na takúto dobrú klasiku, inšpirácia na budúci týždeň, vďaka... :))
emilly77
ďakujem za typ, takýto recept som dlho hľadala, dúfam, že sa mi to podarí :)
sherin
Jaruska, taku polievocku uvarim, ale bez parkov :)
marienka44
Hrach pred zahustenim so zaprazkou netreba rozmixovat? Do hladka sa rozvari?
jerica
@marienka nemusíš nič mixovať , ale keď chceš to mať úplne na hladko tak si rozmixuj , len si narobíš riady na umývanie. Suchý hrach je zbavený šupiek , vždy sa perfektne rozvarí , keď aj ostane v polievke hrach , je to chutné, jedlé.!!
iveta76
Stará dobrá klasika,už sa varí,hľadala som inšpiráciu na dobrú polievku zo sušeného hrachu a vaša mi padla do oka,dakujem za recept,prajem všetko dobré
radost
milujem hrachovú..vždy som vo vytržení-akú fantastickú chuť má..ani bujon nedávam..niekedy vyvarím kožky z údenej slaniny..málo surovín..no božská..:-)
jerica
@iveta76 Ivetka, ďakujem za odozvu, aj za prianie, budem to potrebovať.
@radost , vieš potešiť aj urobiť radosť, aj keď sa mám ...... na dve veci bez radosti.
radost
@jerica
aj ja..duša plače..mama ťahá 88. rok..sama..od nás 5km..nič si nedá povedať..k nám ani na zimu..už odchádza..teraz som sa vrátila..sodoma-gomora..moja bezmocnosť..bolí to..
1x jerica
alena45
Veľmi rada som z Kuchárskej knihy vytiahla tento recept, po dvadsiatich rokoch som skúsila túto polievku urobiť znova, podľa Teba sa podarila. Výborná.
1x jerica
jerica
@Alena45 (13.1.2019 13:33) pekné ránko, Alenka, hneď mám lepšiu náladu, ďakujem, že si dala vedieť, aj mne to pripomenulo, že treba oprášiť starú dobrú klasiku.

jerica
@Radost (27.1.2016 15:09) je mi to ľúto, to poznám, už to mame zasebou. Prepáč, keby nie Alenka čo dala vedieť, nezbadala som, že si písala o smútku na duši.

1x radost