Kapustová polievka
Kapustová polievka

Polievka aj na Veľký piatok fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 19. marca 2020
Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept)
Foto: kvakac

Vhodná na pôstne a ťažké časy, alebo vymetanie komory. Ako chlapec som ju nemal rád a teraz mi celkom chutí. Keď si predstavím, ako stála starká s varechou pri mne, len aby som ju jedol, že je zdravá. Ako sa človek mení vekom. Dosť snenia, poďme na to.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (kvasená)
400 g
2 hrste
120 g
375 ml
2 PL
2 PL
50 ml
1 ks
5 strúčikov
1/2 KL
2,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené huby zalejeme 0,5 l horúcej vody. Do hrnca dáme umytú kapustu a slivky a zalejeme 2 l vody. Necháme variť.

    Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas varenia vlejeme namočené huby aj s vodou, v ktorej boli. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu, nastrúhaný cesnak, ocot a cukor. Varíme to spolu asi 15 minút. Počas toho si zmiešame smotanu s múkou. Pohánku si umyjeme.

    Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do smotany nalejeme asi dve naberačky horúcej tekutiny z hrnca, zmiešame a nalejeme to späť do hrnca. Miešame, aby sa múka nelepila na dno hrnca. Varíme to aspoň 15 minút. Zhruba po piatich minútach pridáme do polievky pohánku.

    Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom nám to takto pekne zhustne až varecha pekne stojí v polievke. Vtedy máme hotovo. Múka je dostatočne prevarená, aj pohánka. Ak sa vám pohánka zdá ešte trochu tvrdá, nebojte sa, ona zmäkne za chvíľu.

    Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrniec odstavíme zo sporáka, necháme chvíľu postať a môžeme maškrtiť. Diétne, zdravé aj hlavné jedlo.

    Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Všetky suroviny mám rada a používam. Rada vyskúšam aj v tejto kombinácii. Ďakujem.
Nech sa nám všetkým darí a zostaneme zdraví - aj vďaka polievke, ako je táto!
2x kvakac a haji
kvakac
@farbuska (19.3.2020 11:50)

Vďaka za koment. Túto polievku mala starká veľmi radá a volala ju vojnová. Vraj ju varili často cez vojnu. Inak sú to ľahko dostupné všetky suroviny. Aby som nezabudol na druhy a tretí deň je ešte chutnejšia.
1x haji
haji
Super recept, bezvadné suroviny a ještě k tomu zdravé. Vyzkouším, chuť si neumím představit. Bo pohanka mi "leze" do krku jenom pomletá na múku. Pozbírám odvahu, díky tobě, milý @kvakac , děkuji za inspiraci, motivaci!
1x kvakac
kvakac
@haji (19.3.2020 14:27)

Vďaka za koment. Ja môžem potvrdiť, že je to fakt ľahko stráviteľné a ešte aj chutné.
1x haji
hanis
Děkuji za krásný postní recept! Vyzkouším zítra - podobnou jsem jedla na Javořině na Holubyho chatě a moc mě chutnala (i když pohanka tam určitě nebyla). Tak zkusím vaši verzi - pohanka, kroupy, jáhly nebo jiná obilovina tuto polévku jen obohatí.
1x kvakac
kvakac
@hanis (20.3.2020 07:10)

Vďaka za koment. Ta pohánka robí z tejto polievky hlavné sýte jedlo. Pritom pohánka v týchto ostatných surovinách stratí svoju typickú chuť, ostane lahodná.
zinnajdha
vo východnej zóne Slovenska je to "slivčanka", jedlo chudobných, ale jedlo sa bez smotany.
1x kvakac
kvakac
@zinnajdha (20.3.2020 13:16)

Vďaka za koment. Mne čo hovorila starká dávala mlieko čerstvo nadojené a to bolo ako teraz smotana. To už len jednotlivé oblasti si prispôsobovali podla toho čo sa doma nachádzalo.
kvakac
@mb (21.3.2020 23:43)

Vďaka za koment. Čoby nie, len krúpy robia väčšiu streľbu. Aspoň mne.
kvakac
@kimlo (22.3.2020 14:10)

Áno. Mne by to osobne nevadilo, ale rodina ma potom vyháňa za dvere a za dverami je zima.
hanis
Polévka byla výborná! Děkuji za recept, určitě bude repete :)
1x kvakac
kvakac
@hanis (23.3.2020 07:24)

Som rád že tiež chutila. Je to chutná pôstna zmena.