Kapustová polievka

Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Vhodná na pôstne a ťažké časy, alebo vymetanie komory. Ako chlapec som ju nemal rád a teraz mi celkom chutí.* Keď si predstavím, ako stála starká s varechou pri mne, len aby som ju jedol, že je zdravá. Ako sa človek mení vekom. Dosť snenia, poďme na to.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sušené huby zalejeme 0,5 l horúcej vody. Do hrnca dáme umytú kapustu a slivky a zalejeme 2 l vody. Necháme variť.
  2. Počas varenia vlejeme namočené huby aj s vodou, v ktorej boli. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu, nastrúhaný cesnak, ocot a cukor. Varíme to spolu asi 15 minút. Počas toho si zmiešame smotanu s múkou. Pohánku si umyjeme.
  3. Do smotany nalejeme asi dve naberačky horúcej tekutiny z hrnca, zmiešame a nalejeme to späť do hrnca. Miešame, aby sa múka nelepila na dno hrnca. Varíme to aspoň 15 minút. Zhruba po piatich minútach pridáme do polievky pohánku.
  4. Potom nám to takto pekne zhustne až varecha pekne stojí v polievke. Vtedy máme hotovo. Múka je dostatočne prevarená, aj pohánka. Ak sa vám pohánka zdá ešte trochu tvrdá, nebojte sa, ona zmäkne za chvíľu.
  5. Hrniec odstavíme zo sporáka, necháme chvíľu postať a môžeme maškrtiť. Diétne, zdravé aj hlavné jedlo.