Kapustová polievka
Polievka aj na Veľký piatok (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Vhodná na pôstne a ťažké časy, alebo vymetanie komory. Ako chlapec som ju nemal rád a teraz mi celkom chutí.* Keď si predstavím, ako stála starká s varechou pri mne, len aby som ju jedol, že je zdravá. Ako sa človek mení
vekom. Dosť snenia, poďme na to.
8 - 10 porcií |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Sušené huby zalejeme 0,5 l horúcej vody. Do hrnca dáme umytú kapustu a slivky a zalejeme 2 l vody. Necháme variť.
- Počas varenia vlejeme namočené huby aj s vodou, v ktorej boli. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu, nastrúhaný cesnak, ocot a cukor. Varíme to spolu asi 15 minút. Počas toho si zmiešame smotanu s múkou. Pohánku si umyjeme.
- Do smotany nalejeme asi dve naberačky horúcej tekutiny z hrnca, zmiešame a nalejeme to späť do hrnca. Miešame, aby sa múka nelepila na dno hrnca. Varíme to aspoň 15 minút. Zhruba po piatich minútach pridáme do polievky pohánku.
- Potom nám to takto pekne zhustne až varecha pekne stojí v polievke. Vtedy máme hotovo. Múka je dostatočne prevarená, aj pohánka. Ak sa vám pohánka zdá ešte trochu tvrdá, nebojte sa, ona zmäkne za chvíľu.
- Hrniec odstavíme zo sporáka, necháme chvíľu postať a môžeme maškrtiť. Diétne, zdravé aj hlavné jedlo.