Pohankový šalát

frezia - fotkafrezia, 1. decembra 2013
Pohankový šalát
Foto: frezia

Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom Zobraziť celý popisPohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku. Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P).

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 salka
150 g
1 ks
1 ks
1 ks
2 - 3 pl
z 1 citróna
1 čl




Postup

  1. 1

    Pohanku oplachneme,dame do hrnca, zalejeme duplovanym mnozstvom vody,posolime a pridame trocha oleja. Nechame zovriet, stisime plamen na minimum a varime asi 15 minut. Cibulu, papriku a petrzlenovu vnat pokrajame nadrobno. Hrasok chvilku povarime (pouzila som mrazeny) a scedime. Vytlacime stavu z celeho citrona.

  2. 2

    Do väcsej misy vysypeme uvarenu pohanku, pridame pokrajanu cibulu, papriku, petrzlenovu vnat, hrasok, 2-3 lyzice zrniek z granatoveho jablka a vytlacenu stavu z citrona. Pridame kumin, olej, cerstvo namlete korenie a sol. Dobre premiesame.

    Pohankový šalát - obrázok 2
  3. 3

    Nechame trochu postat, aby sa chute prepojili a servirujeme. Toto jedlo sa podava samotne, ale aj ako zdrava, lahka priloha. Ja som ho tentoraz pouzila ako prilohu k pecenym morcacim stehnam.

    Pohankový šalát - obrázok 3

Diskusia k receptu

sany11
Zdravé,krásne vyzerajúce co k tomu viac dodat,5 hviezdiciek : )
sany11
Az teraz som prisla na to ako sa to hlasuje,som to pomotala,no skrátka 5 hviezdiciek za krasny zdravy recept.
martinis
Pohánka je skvelá obilnina, obzvlášť vhodná do šalátov, tento so zeleninou sa mi páči :-) Čo by som upravil - to granátové jablko mi tam nejak nepasuje, to by som vypustil a radšej posypal nejakým dobrým syrom, napríklad aj ovčím. Dobrá práca ;)

... inak pohánku ani netreba dlho variť, ja ju varím len minútu, potom hrniec zabalím do utierky a nechám nasávať vodu zhruba polhodinu. Ale aj takto sa dá :)
kredenc
biolátku - rutín (vitamín P).
prosím nevymýšľať si, netárať!
Pohánka je vynikajúca, pripravovať ju možno ako ryžu. Tento recept mi pripadá ako eintopf.
martinis
Nehádam sa, nevyskúšal som, tak nepapuľujem :)) Sestra má granátové jablká veľmi rada, tak ju hádam niekedy poprosím, nech mi troch nechá. Uvidíme, čo to spraví ;)
martinis
@frezia , prakticky to nejako veľmi neušetrí čas ani námahu, ale aj tak sa oplatí vyskúšať :) Mne sa takáto diverzita chutí páči, každý máme rád niečo iné a tak máme možnosť dozvedieť sa veci, o ktorých sme ani netušili - ja napríklad viem, že čoskoro pridám niečo bez syra, sľubujem ;)
frezia
@martinis , mam ulozenych vela tvojich receptov, aj ked malokedy pisem komentare. Tesim sa, ze pridas zase nejaky pekny recept.
salinka
Určite by mi to chutilo, pekný recept. Tú žltú misku mám akurát v kuchyni na stole, len v modrom:-)
salinka
:-))) veľmi sa mi to nepodarilo, ale je to tá istá miska:-)
frezia
Ano je a krasne si to naaranzovala. U nas ma tiez vsetranne pouzitie. Mame aj ciernu.
luludaki85
Ako som uvidela recept, hned som sa don pustila. Fakt velmi dobry a hlavne zdravy salat :) Vypustila som granatove jablko, kedze to som v chladnicke nemala a posypala som to pre spestrenie na tanieri cerstvo nastruhanou mrkvou. Dakujem frezia za inspiraciu :)
frezia
@luludaki85 som rada, ze som ta inspirovala. S tou mrkvou je to dobry napad. Zelam ti krasne Vianoce.
bobka07
Vynikajuci recept, pahanku vela ludi nepozna, ale ak sa dobre pripravi, je to vyborna a zdrava pochutka. Ja vzdy, ked varim pohanku, pretlacim do nej strucik cesnaku, je este chutnejsia. Velmi rada ju robim ako rizoto. Mnam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia