Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku. Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P).
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 salka |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 - 3 pl |
|
z 1 citróna |
|
|
|
|
|
|
|
1 čl |
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pohanku oplachneme,dame do hrnca, zalejeme duplovanym mnozstvom vody,posolime a pridame trocha oleja. Nechame zovriet, stisime plamen na minimum a varime asi 15 minut. Cibulu, papriku a petrzlenovu vnat pokrajame nadrobno. Hrasok chvilku povarime (pouzila som mrazeny) a scedime. Vytlacime stavu z celeho citrona.
- 2
Do väcsej misy vysypeme uvarenu pohanku, pridame pokrajanu cibulu, papriku, petrzlenovu vnat, hrasok, 2-3 lyzice zrniek z granatoveho jablka a vytlacenu stavu z citrona. Pridame kumin, olej, cerstvo namlete korenie a sol. Dobre premiesame.
- 3
Nechame trochu postat, aby sa chute prepojili a servirujeme. Toto jedlo sa podava samotne, ale aj ako zdrava, lahka priloha. Ja som ho tentoraz pouzila ako prilohu k pecenym morcacim stehnam.
- 2
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
... inak pohánku ani netreba dlho variť, ja ju varím len minútu, potom hrniec zabalím do utierky a nechám nasávať vodu zhruba polhodinu. Ale aj takto sa dá :)
zena.sme.sk/c/5556872/granatove-jablko.html...
prosím nevymýšľať si, netárať!
Pohánka je vynikajúca, pripravovať ju možno ako ryžu. Tento recept mi pripadá ako eintopf.
Sú asi dekoratívne, ale u mňa majú všestranné využitie:-)