Foto: frezia
Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom Zobraziť celý popisPohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku. Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P).
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pohanku oplachneme,dame do hrnca, zalejeme duplovanym mnozstvom vody,posolime a pridame trocha oleja. Nechame zovriet, stisime plamen na minimum a varime asi 15 minut. Cibulu, papriku a petrzlenovu vnat pokrajame nadrobno. Hrasok chvilku povarime (pouzila som mrazeny) a scedime. Vytlacime stavu z celeho citrona.
- 2
Do väcsej misy vysypeme uvarenu pohanku, pridame pokrajanu cibulu, papriku, petrzlenovu vnat, hrasok, 2-3 lyzice zrniek z granatoveho jablka a vytlacenu stavu z citrona. Pridame kumin, olej, cerstvo namlete korenie a sol. Dobre premiesame.
- 3
Nechame trochu postat, aby sa chute prepojili a servirujeme. Toto jedlo sa podava samotne, ale aj ako zdrava, lahka priloha. Ja som ho tentoraz pouzila ako prilohu k pecenym morcacim stehnam.
- 2
... inak pohánku ani netreba dlho variť, ja ju varím len minútu, potom hrniec zabalím do utierky a nechám nasávať vodu zhruba polhodinu. Ale aj takto sa dá :)
zena.sme.sk/c/5556872/granatove-jablko.html...
prosím nevymýšľať si, netárať!
Pohánka je vynikajúca, pripravovať ju možno ako ryžu. Tento recept mi pripadá ako eintopf.
Sú asi dekoratívne, ale u mňa majú všestranné využitie:-)