Pohankový šalát

Autor receptu: frezia

Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku. Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú biolátku - rutín (vitamín P).

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pohanku oplachneme,dame do hrnca, zalejeme duplovanym mnozstvom vody,posolime a pridame trocha oleja. Nechame zovriet, stisime plamen na minimum a varime asi 15 minut. Cibulu, papriku a petrzlenovu vnat pokrajame nadrobno. Hrasok chvilku povarime (pouzila som mrazeny) a scedime. Vytlacime stavu z celeho citrona.
  2. Do väcsej misy vysypeme uvarenu pohanku, pridame pokrajanu cibulu, papriku, petrzlenovu vnat, hrasok, 2-3 lyzice zrniek z granatoveho jablka a vytlacenu stavu z citrona. Pridame kumin, olej, cerstvo namlete korenie a sol. Dobre premiesame.
  3. Nechame trochu postat, aby sa chute prepojili a servirujeme. Toto jedlo sa podava samotne, ale aj ako zdrava, lahka priloha. Ja som ho tentoraz pouzila ako prilohu k pecenym morcacim stehnam.