Pohankový šalát
Autor receptu: frezia
Pohánka bola skôr považovaná za obilie chudobných. Po tom, ako lekári objavili
zdravotný
význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Vzhľadom a
chuťou
sa podobá ryži, pohánkové zrná sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku.
Pohánka bola celé desaťročia podceňovaná, pritom nám prináša z pôdy zvlášť cennú
biolátku - rutín (vitamín P).
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pohanku oplachneme,dame do hrnca, zalejeme duplovanym mnozstvom vody,posolime a pridame trocha oleja.
Nechame zovriet, stisime plamen na minimum a varime asi 15 minut.
Cibulu, papriku a petrzlenovu vnat pokrajame nadrobno.
Hrasok chvilku povarime (pouzila som mrazeny) a scedime.
Vytlacime stavu z celeho citrona.
- Do väcsej misy vysypeme uvarenu pohanku, pridame pokrajanu cibulu, papriku, petrzlenovu vnat, hrasok, 2-3 lyzice zrniek z granatoveho jablka a vytlacenu stavu z citrona.
Pridame kumin, olej, cerstvo namlete korenie a sol.
Dobre premiesame.
- Nechame trochu postat, aby sa chute prepojili a servirujeme.
Toto jedlo sa podava samotne, ale aj ako zdrava, lahka priloha. Ja som ho tentoraz pouzila ako prilohu k pecenym morcacim stehnam.