Foto: kukulienka71
Takisto kysnuté cesto z čisto pohánkovej múky,v slanej verzii,bryndzovo-cesnaková plnka. Cuketa,rajčiny a údená domáca klobáska ako chutný dekor:-)
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
40 dkg |
|
2,5 dkg |
|
2,5 dcl |
|
1 ČL |
|
0,5 ČL |
|
0,5 dcl |
|
10 dkg |
|
15 dkg |
|
10 dkg |
|
2 dcl alebo jogurt |
|
1 ks |
|
6 ks |
|
2 strúčikov |
|
1 ks |
|
5 dkg |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Očistený a uvarený zemiak rozpučíme a necháme vychladnúť. Pridáme ho k múke,v ktorej sme rozmiešali soľ,prilejeme vzídený kvások z trochy teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia,vlejeme aj ostatok teplého mlieka a olej. Vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť na teplom mieste. Cesto som odmerala pred aj po kysnutí,hmosnosť sa vôbec nezmenila,ale cesto bolo bublinkavé,prevzdušnené.
- 2
Plech cca 40x30cm vystelieme pečiacim papierom,potrieme ho tukom a cesto doňho rozvaľkáme pomocou pomúčeného valčeka. Pozor,veľmi sa lepí,neoplatí sa s ním pracovať na podložke,takže šup s ním priamo na plech.
- 3
Bryndzu rozmiešame so smotanou(jogurtom) a pretlačeným cesnakom,touto plnkou potrieme cesto na plechu. Posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou a postrúhaným syrom. Rúru zapneme na predhiatie na 220°C.
- 4
Naukladáme naň tenké plátky cukety,kúsky rajčín a kolieska klobásky,posypeme oreganom. Takýmto štýlom obloženia si prídu na svoje aj mäsožravci,aj zeleninožravci - každý si odkrojí z tej časti ktorú preferuje. Plnka sa samozrejme môže obmeniť (potrieť paradajkovým pretlakom,obložiť šunkou,vajíčkami,tuniakom,atď.)
- 5
Pečieme asi 20 minút. Hotový výsledok nám prezradia ružovo sfarbené okraje koláča
- 6
Tento slaný koláč je bezlepkový,prajem dobrú chuť!
- 2
vyzerá výborne...
zase oceňujem, že recept je vhodný aj pre bezlepkových :-)
super, že si zvolila jednodruhovú múku, bezlepkové zmesi sú veľmi drahé totiž.
@tiginko ,výzvy mám rada aj ja,hlavne,ked neviem,do čoho idem:-)),skús málo,uvidíš,či ti dobre padne;-) @luss44 ,mne sa tá múka sama natískala v obchode,a kedže viem o jej účinkoch,už ju kupujem pravidelne. Ďakujem vám za milé komentáre:-)