Foto: varicdaniel
Pohánka je zdravá, okrem iných látok obsahuje napríklad rutín a tiamín. Rutín zvýši elesticitu vašich ciev, tiamín dá do poriadku nervovú sústavu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V rýchlovarnej kanvici (alebo na peci) dajte zovrieť 0.5 litra vody. Pohánku prepláchnite na sitku, vsypte do misy, zalejte 375 ml vody a prikryte. Zvyšnou vodou zalejte sušené huby v hrnčeku, ten postavte na sporák a nechajte pomaličky variť.
- 2
Kým pohánka bobtná a huby nadobúdajú konzumovateľnú podobu, pripravte si v uvoľnenom tempe zvyšné dve suroviny. Cibuľu i slaninu nakrájajte nadrobno. Na väčšiu panvicu hoďte 10 g masla a osmažte na ňom obe. Po troch až piatich minútach pridajte huby i s vodou, v ktorej sa varili (môžete ich najprv nakrájať na menšie kúsky, je to na vás).
- 3
Keď je pohánka nabobtnaná, pridajte ju na panvicu a premiešajte. Zmes bude pomerne riedka a nekonzistentná. Odoberte z nej preto dve naberačky do hrnčeka, rozmixujte ju dohladka tyčovým mixérom a vráťte na panvicu. Škrob v pohánke zaistí, že kaša bude mať správnu hustotu. Už stačí len zľahka osoliť, vmiešať zvyšné maslo (podľa toho akú máte slaninu) a pohánková kaša je hotová.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prepláchnuť na sitku vriacou alebo studenou vodou? Hneď v úvode treba upresniť. T.z. , že na opláchnutie použijeme 125 ml vody?
Zajtra si uvarím poh. kašu a k tomu kopec surového šalátu. Vďaka za inšpiráciu.