Pohánková kaša

varicdaniel - fotkavaricdaniel, 26. februára 2013

Pohánka je zdravá, okrem iných látok obsahuje napríklad rutín a tiamín. Rutín zvýši elesticitu vašich ciev, tiamín dá do poriadku nervovú sústavu.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

220 g
100 g
1 hrsť
1 ks
20 g




Postup

  1. 1

    V rýchlovarnej kanvici (alebo na peci) dajte zovrieť 0.5 litra vody. Pohánku prepláchnite na sitku, vsypte do misy, zalejte 375 ml vody a prikryte. Zvyšnou vodou zalejte sušené huby v hrnčeku, ten postavte na sporák a nechajte pomaličky variť.

  2. 2

    Kým pohánka bobtná a huby nadobúdajú konzumovateľnú podobu, pripravte si v uvoľnenom tempe zvyšné dve suroviny. Cibuľu i slaninu nakrájajte nadrobno. Na väčšiu panvicu hoďte 10 g masla a osmažte na ňom obe. Po troch až piatich minútach pridajte huby i s vodou, v ktorej sa varili (môžete ich najprv nakrájať na menšie kúsky, je to na vás).

  3. 3

    Keď je pohánka nabobtnaná, pridajte ju na panvicu a premiešajte. Zmes bude pomerne riedka a nekonzistentná. Odoberte z nej preto dve naberačky do hrnčeka, rozmixujte ju dohladka tyčovým mixérom a vráťte na panvicu. Škrob v pohánke zaistí, že kaša bude mať správnu hustotu. Už stačí len zľahka osoliť, vmiešať zvyšné maslo (podľa toho akú máte slaninu) a pohánková kaša je hotová.

Diskusia k receptu

janikbj
tak toto vyzerá naozaj výborne. určite niekedy vyskúšam. ukladám a ďakujem za recept :-)
veronika353
Už jsem dělala pohanku jako jitrnici,tak udělám i kaši podle tvého receptu,pohanku mám ráda:-)))
valeri
Tiež mám rada pohánku, jedávala som ju v ovocných šalátoch, tiež napučanú v ovocnej alebo kompótovej šťave, ale kašu som ešte nevarila. Určite vyskúšam, len tie hríby asi vynechám.
kuchticka
@varicdaniel , toto je skutocne zaujimavy recept a co najskor vyskusam. Vdaka a stesi ma, ze tak mlady muz sa snazi varit zdrave jedla.
garanco
Ja by som huby varila s pohánkou, bolo by menej vody a potom by som už nemixovala, mám rada pohánkové zrnká na jazyku. Urobím podľa Tvojho rozpisu
ludka10
...uz to konecne musim vyskusat aj ja, vdaka za napad...
modrykamen
Chystám sa pohánku ochutnať už dávnejšie, ale akosi som sa k tomu nedostal. Aby neostala na polici smutná, tak to najbližšie skúsim.
marianna76
fajn, pohánku mám už uvarenú... tak môžem ísť na to... Krásna... dík
marienka44
@Varicdaniel , tých 375 ml vody je vriaca voda? Nie je uvedené.
Prepláchnuť na sitku vriacou alebo studenou vodou? Hneď v úvode treba upresniť. T.z. , že na opláchnutie použijeme 125 ml vody?
Zajtra si uvarím poh. kašu a k tomu kopec surového šalátu. Vďaka za inšpiráciu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia