Pohánková kaša

Autor receptu: varicdaniel

Pohánka je zdravá, okrem iných látok obsahuje napríklad rutín a tiamín. Rutín zvýši elesticitu vašich ciev, tiamín dá do poriadku nervovú sústavu.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V rýchlovarnej kanvici (alebo na peci) dajte zovrieť 0.5 litra vody. Pohánku prepláchnite na sitku, vsypte do misy, zalejte 375 ml vody a prikryte. Zvyšnou vodou zalejte sušené huby v hrnčeku, ten postavte na sporák a nechajte pomaličky variť.
  2. Kým pohánka bobtná a huby nadobúdajú konzumovateľnú podobu, pripravte si v uvoľnenom tempe zvyšné dve suroviny. Cibuľu i slaninu nakrájajte nadrobno. Na väčšiu panvicu hoďte 10 g masla a osmažte na ňom obe. Po troch až piatich minútach pridajte huby i s vodou, v ktorej sa varili (môžete ich najprv nakrájať na menšie kúsky, je to na vás).
  3. Keď je pohánka nabobtnaná, pridajte ju na panvicu a premiešajte. Zmes bude pomerne riedka a nekonzistentná. Odoberte z nej preto dve naberačky do hrnčeka, rozmixujte ju dohladka tyčovým mixérom a vráťte na panvicu. Škrob v pohánke zaistí, že kaša bude mať správnu hustotu. Už stačí len zľahka osoliť, vmiešať zvyšné maslo (podľa toho akú máte slaninu) a pohánková kaša je hotová.