Plnený baklažán (Karniyarik) fotorecept

violeta - fotkavioleta, 5. septembra 2019 13:26
Ďalšie recepty »
Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept)Foto: violeta

Tento plnený baklažán ma svojou chuťou naozaj prekvapil, je fantastický ;)

6
porcií
40 min
príprava
20 min
na 180 °C

Suroviny

10  ks menšie
400 g mleté (alebo jahňacie)
3 ks
3 ks
2 ks
3 strúčiky
1 viazanička
1 PL
1 PL
1 ks
Omáčka na podliatie:
1 PL
500 ml horúca
3-4 PL
Okrem toho:
 (na vyprážanie)
 tenká sladká
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Mäsová náplň do baklažánov: Cibuľu, papriku a cesnak pokrájame nadrobno. Cibuľu opečieme na olivovom oleji, pridáme mäso a opekáme pokiaľ nezmení farbu, posolíme. Pozor, ak budete pridávať namiesto paprikovej pasty "Červené zlato", nesoľte, táto pasta je dosť slaná. Pridáme nakrájanú papriku, chilli papričku, po chvíľke cesnak a ďalej opekáme. Pridáme paradajkovú a paprikovú pastu, opečieme.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky nastrúhame na veľkých slzách, bez šupky a pridáme k mäsu. Prichutíme mletým čiernym korením, soľou ak treba, mletou červenou paprikou. Pod pokrievkou dusíme približne 15 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Baklažány umyjeme, osušíme a do každého spravíme škrabkou 3 zárezy. Do jedného zárezu ešte nožíkom zakrojíme, ale nie až na druhú stranu, len po šupku. To preto, aby sa po opečení dal pekne roztvoriť. Ak nezoženiete malé baklažány budú stačiť 3 kusy, čo bude niečo vyše kila. Rozkrojíme ich pozdĺžne na polovicu, do každej spravíme zo dva zárezy škrabkou z vonkajšej strany, z vnútornej jeden uprostred. Nie úplne, len po šupku. Baklažány nasolíme a necháme aspoň 20 minút vypotiť. Vytlačíme vypotenú šťavu a osušíme.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rozhorúčenom oleji baklažány opečieme z každej strany, pokiaľ pekne nezmäknú, trvá to asi 5-6 minút. Majú zostať zlatisté a mäkké. Ukladáme ich na papierový obrúsok, ktorý vsaje prebytočný olej. Obrúsok priložte aj zvrchu. Väčšie baklažány opečieme pekne z oboch strán, tiež do zlatohneda. Uložíme ich do zapekacej nádoby a ešte raz poriadne popritláčame papierový obrúsok na odstránenie zvyšného oleja.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Baklažány roztvoríme v záreze, ktorý sme si spravili na začiatku a naplníme mäsovou plnkou. Do stredu každého baklažánu môžeme naaranžovať tenkú sladkú papriku, alebo kúsok paradajky. To len na prizdobenie, nemusí byť.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si omáčku na zaliatie baklažánov. Do malej panvice dáme olivový olej, opečieme na ňom paradajkovú pastu a zalejeme horúcou vodou, necháme minutku prevrieť.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčkou zalejeme baklažány a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. V teplovzdušnej rúre na 160 °C. Ako príloha je výborná ryža s cestovinou alebo chlebové placky.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist