Plnený baklažán
Plnený baklažán

Plnený baklažán (Karniyarik) fotorecept

violeta - fotkavioleta, 5. septembra 2019
Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept)
Foto: violeta

Tento plnený baklažán ma svojou chuťou naozaj prekvapil, je fantastický ;)

6
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

10  ks menšie
400 g mleté (alebo jahňacie)
3 ks
3 ks
2 ks
3 strúčiky
1 viazanička
1 PL
1 PL
1 ks
Omáčka na podliatie:
1 PL
500 ml horúca
3-4 PL
Okrem toho:
 (na vyprážanie)
 tenká sladká

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäsová náplň do baklažánov: Cibuľu, papriku a cesnak pokrájame nadrobno. Cibuľu opečieme na olivovom oleji, pridáme mäso a opekáme pokiaľ nezmení farbu, posolíme. Pozor, ak budete pridávať namiesto paprikovej pasty "Červené zlato", nesoľte, táto pasta je dosť slaná. Pridáme nakrájanú papriku, chilli papričku, po chvíľke cesnak a ďalej opekáme. Pridáme paradajkovú a paprikovú pastu, opečieme.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky nastrúhame na veľkých slzách, bez šupky a pridáme k mäsu. Prichutíme mletým čiernym korením, soľou ak treba, mletou červenou paprikou. Pod pokrievkou dusíme približne 15 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Baklažány umyjeme, osušíme a do každého spravíme škrabkou 3 zárezy. Do jedného zárezu ešte nožíkom zakrojíme, ale nie až na druhú stranu, len po šupku. To preto, aby sa po opečení dal pekne roztvoriť. Ak nezoženiete malé baklažány budú stačiť 3 kusy, čo bude niečo vyše kila. Rozkrojíme ich pozdĺžne na polovicu, do každej spravíme zo dva zárezy škrabkou z vonkajšej strany, z vnútornej jeden uprostred. Nie úplne, len po šupku. Baklažány nasolíme a necháme aspoň 20 minút vypotiť. Vytlačíme vypotenú šťavu a osušíme.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rozhorúčenom oleji baklažány opečieme z každej strany, pokiaľ pekne nezmäknú, trvá to asi 5-6 minút. Majú zostať zlatisté a mäkké. Ukladáme ich na papierový obrúsok, ktorý vsaje prebytočný olej. Obrúsok priložte aj zvrchu. Väčšie baklažány opečieme pekne z oboch strán, tiež do zlatohneda. Uložíme ich do zapekacej nádoby a ešte raz poriadne popritláčame papierový obrúsok na odstránenie zvyšného oleja.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Baklažány roztvoríme v záreze, ktorý sme si spravili na začiatku a naplníme mäsovou plnkou. Do stredu každého baklažánu môžeme naaranžovať tenkú sladkú papriku, alebo kúsok paradajky. To len na prizdobenie, nemusí byť.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si omáčku na zaliatie baklažánov. Do malej panvice dáme olivový olej, opečieme na ňom paradajkovú pastu a zalejeme horúcou vodou, necháme minutku prevrieť.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčkou zalejeme baklažány a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. V teplovzdušnej rúre na 160 °C. Ako príloha je výborná ryža s cestovinou alebo chlebové placky.

    Plnený baklažán (Karniyarik) (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Receptík vypadá velmi dobře, Bod 3 mě naprosto dostal. Takový postup vidím prvně - nádhera. Je vidět, že recept je přidaný s láskou a pečlivostí, děkuji za poučení!
Ja nerozumiem tym nakrojeniam v bode 3.Tie biele plochy sú tie zarezy so skrabkou? A este aj jeden hlbsí zarez? A po prekrojení dalsí zarez? Nerozumiem. Dobra by bola nazorná ukazka.
@marienka44 , postup je nafotený v bode 3 pre veľký baklažán, ktorý u nás bežne dostať.
Pôvodný recept je na malé baklažány, ktoré sa neprekrajujú, ale sa len škrabkou našúpu, podobne ako je na fotke a vtedy sa do jedného bieleho miesta spraví zárez. Ako píšem len po šupku na druhej strane, teda baklažán neprerezať. Opekajú sa celé.
Ja som uviedla aj orientačnú váhu 1 kg na 10 baklažánov, ale redadakcia to upravila, čo je zrejme na škodu. Mala som niečo cez kilo tie 3 väčie baklažány, lebo ich nepestujem, ale kupujem a u nás majú len veľké. Tie, aby sa prepiekli, treba pozdĺžne prekrojiť. Plnka je asi na to kilo baklažánov. Malé baklažány sú 2ks na porciu a veľké jedna polovica na porciu. Úplne to stačí aj pre mužov, jedlo aj im veľmi chutilo. Preto som sem recept pridala, podľa mňa sa ho oplatí vyskúšať :)
Na YT sú videorecepty, podľa názvu ich ľahko nájdeš. Toto nie je moja tvorba...
Ja som si tu recept najskôr uviedla len pre seba, napísala som si ho takto, keď na malé baklažány náhodou natrafím. Myslela som si, že je to dostatočne zrozumiteľné, ale asi som sa mýlila...

Pridaj komentár k receptu: