Plnené slané člníky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. mája 2014
Plnené slané člníky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kedže sa tvarom podobaju najviac na jeden malý čln,tak som ich pomenovala podľa toho :-)) Sú super prílohou k polievkam..

25-28
porcií
2 hodiny minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
5 dcl
50 g
2,5 dcl
2 PL
2 ks
Napotretie:
2
 na posypanie
Náplň:
 (alebo špenát, efelik atď.)
 (nátierka)
 (alebo feta)




Postup

  1. 1

    Z tých 5dcl mlieka,si do 2dcl dáme napučat kvasnice.Múku najprv premiešame so soľou,potom pridáme olej,bielka,napučané kvasnice a aj zvyšok vlažného mlieka.Vypracujeme nelepivé cesto,ktoré necháme na teplejšom mieste 30 minut odpočívať,aby trocha podkyslo...

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 30minutách,z cesta urobíme valec z ktorého odkrajujeme rovnake kúsky cesta a vyformujeme malé bochníčky,velkosti mandarinky.Prikryjeme utierkou a necháme 1hodinu kysnúť.

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám cesto kysne,si pripravíme náplň.Ja som usmažila na troche oleja cibulu a cesnak pokrájaný na kocky.Potom som k tomu pridala mladú žihlavu pokrájanú na väčšie kusy(krajšie to ukáže),osolila,podliala 1/2-1dcl vody a zakryté podusila asi 10-15minut do mäkka.Ale môžte dat kludne aj špenát,efelik,medvedí cesnak...čo len chcete ;-)

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine kysnutia... Bochníček si vyváľkame do tvaru kruhu velkosti cca.10-12cm.Nožíkom urobíme na dvoch bokoch(asi 2cm od kraja)zárez,ale kraje neprerežme..

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V strede natrieme s 1kl paprikovou pastou-pomazankou,potom dáme za 1Pl udusenú žihlavu...

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz jeden bok preložíme tak,aby sme žihlavovú náplň mali presne v otvore.Ten otvor nám vznikol ztoho zárezu,čo sme si urobili.

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a teraz urobíme s druhou stranou to isté...len tentoraz okraj cesta strčíme pod člník,aby nám to stalo a vyzeralo na oboch stranách pekne rovnako a aby sa nám na tom plechu počas pečenia náhodou neprevrátil ;-)))

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dostaneme taký maličký člník.Ja som potrela paprikovou pastou ešte trocha tie kraje,nech to tam pekne červenie :-)

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...položíme nato ešte kúsky tureckého syru a člník máme hotový ;-)) Tú plnku si môžme obmienať podla chuti ...klobasou,mäsom,syrom,bylinkovým tvarohom atd..

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz ich poukladáme na plech s pečiacim papierom,natrieme žľtkom a posypeme sesamom.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si rozohrali na 180°C na 15minut.

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto krásne do zlatista upečené necháme trochu vychladnut. Podávame napriklad k obedu s dobrou polievkou :-) Dobrú chuť.

    Plnené slané člníky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

luss44
vyzerajú parádne, takéto slané dobroty sa vždy zídu. Prečo iba bielky do cesta? Dala by som celé vajíčko alebo žiadne.
babav
Velmi pekne !Paci sa mi tvar kolacikov,vyuzijem aj so sladkou plnkou.KK.
cesminaz
@jozka2 @daguska :-) tesi ma,ze sa vam "clniky" pacia @luss44 tak na tuto otazku ti neviem dat odpoved,nepytala som sa "preco"ked som sa to cesto naucila :-)) ...musim sa spytat!! :-))) Ale cele vajce by som tam nedala,lebo zltok stvrdsuje cesto.To potom uz radsej nedaj ziadne vajce.Ale takto idu sem 2 vajcia..do cesta 2 bielky a na potretie 2 zltky.Od zltkov sa krasne do cervenkasta upecie povrch.Cesto je hned mäkkucke,ako vata a take ostane aj na 2-3 den ;-)
cesminaz
@izabelka :-) tak potom ich uz aj poznas ;-)) daju sa plnit naozaj rozne,komu aka plnka chuti,taku si tam da :-) @babav jasne ze sa daju aj nasladko plnit,len vtedy nedavaj 2PL soli,ale namiesto toho asi 150-200g cukru. @trnovec :-) @sandraviglasova s dobrym cestom sa da naozaj vseliako "pohrat" ;-) @kukulienka @babidka :-) som rada,ze sa vam receptik paci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia