Plnené slané člníky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Kedže sa tvarom podobaju najviac na jeden malý čln,tak som ich pomenovala podľa toho :-)) Sú super prílohou k polievkam..

25-28
porcií
2 hodiny minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z tých 5dcl mlieka,si do 2dcl dáme napučat kvasnice.Múku najprv premiešame so soľou,potom pridáme olej,bielka,napučané kvasnice a aj zvyšok vlažného mlieka.Vypracujeme nelepivé cesto,ktoré necháme na teplejšom mieste 30 minut odpočívať,aby trocha podkyslo...
  2. Po 30minutách,z cesta urobíme valec z ktorého odkrajujeme rovnake kúsky cesta a vyformujeme malé bochníčky,velkosti mandarinky.Prikryjeme utierkou a necháme 1hodinu kysnúť.
  3. Kým nám cesto kysne,si pripravíme náplň.Ja som usmažila na troche oleja cibulu a cesnak pokrájaný na kocky.Potom som k tomu pridala mladú žihlavu pokrájanú na väčšie kusy(krajšie to ukáže),osolila,podliala 1/2-1dcl vody a zakryté podusila asi 10-15minut do mäkka.Ale môžte dat kludne aj špenát,efelik,medvedí cesnak...čo len chcete ;-)
  4. Po hodine kysnutia... Bochníček si vyváľkame do tvaru kruhu velkosti cca.10-12cm.Nožíkom urobíme na dvoch bokoch(asi 2cm od kraja)zárez,ale kraje neprerežme..
  5. V strede natrieme s 1kl paprikovou pastou-pomazankou,potom dáme za 1Pl udusenú žihlavu...
  6. Teraz jeden bok preložíme tak,aby sme žihlavovú náplň mali presne v otvore.Ten otvor nám vznikol ztoho zárezu,čo sme si urobili.
  7. ...a teraz urobíme s druhou stranou to isté...len tentoraz okraj cesta strčíme pod člník,aby nám to stalo a vyzeralo na oboch stranách pekne rovnako a aby sa nám na tom plechu počas pečenia náhodou neprevrátil ;-)))
  8. Dostaneme taký maličký člník.Ja som potrela paprikovou pastou ešte trocha tie kraje,nech to tam pekne červenie :-)
  9. ...položíme nato ešte kúsky tureckého syru a člník máme hotový ;-)) Tú plnku si môžme obmienať podla chuti ...klobasou,mäsom,syrom,bylinkovým tvarohom atd..
  10. Teraz ich poukladáme na plech s pečiacim papierom,natrieme žľtkom a posypeme sesamom.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si rozohrali na 180°C na 15minut.
  11. Takto krásne do zlatista upečené necháme trochu vychladnut. Podávame napriklad k obedu s dobrou polievkou :-) Dobrú chuť.