Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 22. júla 2013
Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept)
Foto: alex37

Tak toto je ďalší bulharský recept od mojej svokry, papriky sú v Bulharsku národným jedlom, ale na počudovanie nejedia ich "surové", keď ma videli ako si na raňajky s chlebom dám papriku len pozerali. Tento recept sa dá urobiť aj ako bezmäsitá verzia, len s ryžou a je to vynikajúce aj tak. Na vianoce ich robia ako pôstne jedlo (papriky majú sušené).

4-5
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
2 strúčiky
1 ČL (čubrica)
1/2 ČL
1 ČL
 trochu
 alebo olej
1 ks
8-9 ks
500 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny, papriky umyjeme, vydlabeme, rajčinu ošúpeme.

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpustíme si 2 lyžice masti /alebo 3-4 lyž. oleja/ pridáme cibuľu, nadrobno nakrájanú mrkvu a celer a nakoniec pretlačený cesnak. Chvíľu podusíme.

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme ryžu a mleté mäso, ktoré miešaním rozdrvíme a dusíme kým sa zatiahne.

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec pridáme rajčinu a trocha vody.

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ochutíme soľou, červenou paprikou, čiernym korením, saturejkou /čubricou/ a čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Papriky naplníme zmesou, konce kde sme plnili namočíme do múky, uložíme na plech, podlejeme do 1/3 vodou a pečieme na 200°C cca 1 hodinu. Počas pečenia otočíme. Podávame s čerstvým chlebom a so zeleninovým šalátom.

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto sa sušia papriky :)

    Plnené papriky s mletým mäsom a ryžou - Пълнени чушки с кайма и ориз (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Tak toto vyzerá veľmi dobre, takto plnenú papriku nepoznám, ukladám a vyskúšam. Vďaka za pekné foto a zrozumiteľný popis receptu.
Mňa ale zaujala tá sušená paprika, nemôžem poprosiť o recept? Pusti na chvíľu svokru k počítaču a ak iné gazdinky nemajú záujem, tak by som poprosila poslať mi ho na jvg@zoznam.sk. Ešte raz ďakujem.
ale máme záujem :-) dobre padne novinka ako uchovať papriku v sušenom strave.
Recept sa aj mne páči a čoskoro vyskúšam, je to zaujímavá obmena našich receptov.
dievčatá takže papriky sa sušia tak, že sa uväzujú na tenký pevný motúz za zelené stopky, tak aby sa nedotýkali jedna druhej, a zavesia sa na povale. Kto nemá povalu tak niekde do komory, alebo iné vzdušné miesto, nie na priame slnko. Musia byť bezchybné, bez fliačikov. Pred použitím vyberieme semená, umyjeme a zelejeme teplou, trocha osolenou vodou.
Vážne, také jednoduché je to sušenie? A netreba nejaký špeciálny druh paprík napr. hrubostená alebo naopak menej mäsitá ..... Toto sa mi veľmi páči, nepoznám takéto uchovávanie papriky, ja som zatiaľ vždy len mrazila alebo klasicky zavárala do paradajkového pretlaku, prípadne naplnila kapustou na kyslo.
keď paprika uschne, skladuje sa buď v krabici, alebo v papierových sáčkoch. Ináč suší sa koncom augusta, začiatkom septembra, keď majú už bulhari v záhradách dopestovanú papriku. Jedny vianoce som strávila v Bulharsku /väčšinou chodíme v lete alebo na jeseň/ a bolo to skvelé keď svokra uprostred zimy vytiahla takto spravené papriky, len bez mäsa, pretože je pôst, ale tie aromatické koreniny urobili aj tak fantastickú chuť.
Mnam vyzera to perfektne ;-) aj ja robim takto plnenu paprika v rure,je to lahodka!!! Da sa plnit fakt vseliako,ja davam dopoli uvarenu ryzu s miesanu so zeleninou a koreniami,niekedy pridam aj mlete mäso ;-) ..perfektne jedlo,odporucam!!
musím uvariť, vyzerá to dobre, robievam iba klasickú....na motúzik navliekam každý rok, ale iba chilli a feferóny, skúsim aj obyčajnú papriku...
dnes som sa na to vrhla :-) s malinkymi upravami: do masa som dala aj trochu chilli, hotove som zaliala vodou rozmiesanou s pretlakom a pomedzi papriky som nahadzala 2 pokrajane paradajky, bolo to uplne vyyyborne, urcite zas urobim, dakujem, vyzeralo to takto:

Paradny recept, a tie susene papriky su uplne bez chyby! Doteraz som susila iba chilli papricky...dakujem, ze si sa s nami podelila, clovek sa stale uci...
musim ti tento rcp zas vychvalit do neba, teda nemusim, ale chcem :-) dnes som ho robila uz treti krat, je to fakt velka fajnotka, dnes som zaliala paradajkovym pyre z krabice a trochu masovej zmesi mi zostalo, tak som pohadzala medzi papriky
@afataga moja milá, nesmierne ti ďakujem, spravila si mi veľkú radosť, hreje pri srdiečku...:-) som rada že sa papriky u vás udomácnili, šikovne s nimi čaruješ ;-) a do neba je teraz trefné, nakoľko som sa premenila z čerta na anjela JEJLAELA /môjho strážneho/ :-)
na tému saturejka/čubrica: mám doma oboje, aj čistú saturejku, aj zmes Čubrica, dala som si ju doviezť z Bulharska. Naozaj záhada, prečo zmes korenia sa volá rovnako ako bylinka. Je viem, že je jej súčasťou, ale mám z toho chaos. A tak u nás doma je saturejka saturejka a Čubrica je vynikajúca zmes korenia so saturejkou :-) Obe sú vynikajúce!
tento recept veľmi dobre poznám už dávno od môjho bulharského priateľa, ktorého som už spomínala, varievali sme ho aj u nás doma, ked nás ho naučil, môžem zodpovedne potvrdiť, že je vynikajúci, nemohli sme sa ho dojesť.
skvelé jedlo.
Mňam, určite vyskúšam. Keď sme pred rokom odchádzali z dovolenky v Bulharsku a stavili sme sa pred odchodom na obed, tak ma v menu zaujala práve plnená paprika. Keď som sa pýtala na prílohu, veľmi sa čudovali :), tak som dala bez...a neľutujem. Bolo to niečo vynikajúce a veľmi sa teším, že si znovu tú chuť vychutnám :)
Vcera sme zas mali na obed toto vyborne jedlo, pod papriky som dala vrstvu paradajok, aj medzi papriky a zaliala pyre, vynikajuce, dakujem ti za tento rcp, je uz u nas ako doma :-)


@Afataga milá moja, až teraz som videla tvoj príspevok pod mojim receptom. A že práve môj rcpt sa dostal na 1. miesto z varecháčskych receptov u teba v kuchyni je pre mňa potešenie. Aj fotografie tvojich paprík zo 17.júla vyzerajú teda bombovo :-) Ďakujem ešte raz krásne, aj keď oneskorene :-)

Pridaj komentár k receptu: