Plnené kokosky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 5. decembra 2012
Plnené kokosky (fotorecept)
Foto: babkamt

Tieto kokosky sú u nás mimoriadne obľúbené. Len sa tak po nich zapráši.

20 minút
na 120 °C

Suroviny

200 g
140 g
70 g
1 ks
Na snehovú hmotu:
3 ks
100 g
380 g
1 PL
1 čl
200 g
1 PL
1 PL
50 g
40 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si bielka , cukor , ocot, kokos a 1 pl hladkej múky.Z 200 g hladkej múky ,70g práškového cukru , žľtka a 140 g tuku som zarobila cesto. Nechala som ho v chlade 2 hodiny odpočinúť. Potom som ho vyvaľkala a upiekla kolieska pod kokosky.Piekla som ich na 180 asi 8 minút.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielka som šľahala nad parou so štipkou soli a 1 čl octu.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som cukor a ďalej som šľahala. Nakoniec som pridala kokos zmiešaný s 1 pl múky. Hmota mi pekne zhustla.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do zdobiaceho vrecka som dala vyšľahaný sneh. Na plech vyložený papierom na pečenie som urobila pusinky.Sušila som ich na 120 stupňoch 25 minút.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si krém.V horúcom vodnom kúpeli som rozpustila čokoládu. Pridala som med a miešala do vychladnutia.Potom som pridala cukor , maslo a vyšľahala som hladký krém.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém som nastriekala na okraj koliesok. Do prázdneho stredu koliesok som dala pikantný lekvár. Na to som dala pusinku. Potom putovali na pol hodiny do chladničky , aby sa mi krém pri máčaní v čokoláde neroztopil.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kokosky spojené krémom s lineckým kolieskom som namáčala do čokolády. Po stuhnutí som ich odložila , lebo dedko krúžil okolo mňa ako jastrab. Čakal na vhodnú príležitosť , aby si mohol uchmatnúť.

    Plnené kokosky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
mám tieto veľmi rada a preto sa teším, že si pridala recept.-) krásne sú...a dík.-)
honestka
ozaj patria medzi najoblubenejsie. este sa pamatam ako sa v cukrarni predavali po 2,50 Kcs.
ja do kokosiek pri mixovani pridavam marhulovy lekvar
renka73
Jé tieto by som spravila.No neviem ako dopadnú lebo som ich ešte nerobila ale veľmi mi chutia.Ďakujem za receptík.
babkamt
@honestka to je na Vareche dobré , že sa tu vždy človek dozvie niečo nové. Ďakujem za radu. Keď budem nabudúce robiť kokosky , vyskúšam podľa tvojej rady.
babkamt
@orchidea , máš ich veľmi pekné. Všimla som si , že som si tvoj recept uložila do kolónky pusinky.
3sandra3
aj by som rada vyskúšala... sú krásne,,, nečudujem sa dedkovi, že krúžil ako jastrab :-)
lavacka
Nadhera, nadhera len do nich zakusnut. Milujem ich,vdaka za recept,vyskusam, snad sa mi vydaria.
ariela6
su krásne aj ich mam rada ale robim ine pretože hoc ako sa snažim ešte sa mi nikdy nepodarilo ušlahane bielky nad parov upiec tak aby boli take krehučke moje su v strede vzdy vlačne
dogagador
aj ja by som kruzila ako dedko, keby bolo kde uchmatnut, ale ja to musim najskor spravit, potom mozem jastrabit :-). su krasne a urcite bezvadne, budu v repertoari!
stacy77777
no neviem,či ja všetko postíham,lebo pracujem aj na štedrý deň,ale tvoje kokosky sú tak krásne,že som ochotná aj ponocovať.... už je recept uložený
babkamt
@stacy77777 viem ťa pochopiť. Tiež som robievala aj na sviatky. Stálo ma to kopu spánku , keď som do noci piekla. Ale čo človek nespraví pre svojich blízkych ? Držím palček , nech všetko čo máš na pláne stihneš.
anina6
tak toto si ukladám, vyzerá to suprovo a ked sa podaria aj mne tak ako tebe, tak budem rada.
medovnicek
veľmi pekne ďakujem za recept, mám ich rada, ale ešte som ich sama neskúšala piecť, ale tvoj postup je super a podľa neho to snáď aj ja zvládnem:)
jeka
Ja ich robím trochu inaák,preto si tvoj receptík ukladám ,a na vianoce budú aj tvoje,dakujem.
hany2
Sú pekné, koľko kúskov máš z tejto dávky?
liptov
chcela by som poprosiť, koľko asi kokosiek je z uvedenej dávky, recept som si uložila a vyskúšam toho roku kokosky podľa neho, lebo u nás sú veľmi obľúbené a nesmú chýbať na žiadne vianoce. Len ich musí byť veľa, tak by som potrebovala vedieť či nemám robiť z dvoch dávok. Ďakujem
iva63
kokosky sú nádhernééé, určite robim k sviatkom, ďakujem za rcp-:)
evanaaa
Práve dnes som ich hľadala v Kauflande pre jednu starú pani, chcela, aby som jej ich kúpila. Ale niet nad domáce.....@babkamt , tú múku si dala do snehu až po odstavení misky z pary? Ale asi ano, múka sa nad parou nemieša.
babkamt
@hany2 ja som mala 30 kúskov. Záleží na tom aké veľké ich budeš robiť.@liptov mne vyšlo 30 kúskov. Ak potrebuješ viac , sprav z 1,5 dávky alebo z dvoch dávok.@elisticka , @iva63 ,@sonulienka ďakujem. Až sa červenám. Toľko chvály som ani nečakala.
babkamt
@evanaa sneh som odstavila z pary a až potom som zamiešala do snehu múku zmiešanú spolu s kokosom. Idem to doplniť do receptu.
huck
Krasne kokosky. No vytrvale krúžiaci dedko sa mi mimoriadne ráta :) Pripomína mi môjho ocka ... ktorý už s nami po prvý krát žiaľbohu nebude s nami na Vianoce, teda fyzicky nie. Ostáva s nami v našich srdciach a spomienkach navždy ... :(
babkamt
@huck zatiaľ je dobre kým mu chutí jesť. Môj otec tu nie je skoro dvadsať rokov. Tiež naňho často spomíname. Máš pravdu , že žije ďalej v našich spomienkach a srdiečkach. Často by sa mi zišla jeho rada.
tatranka
Krásne koláčiky.Už som si ich uložila k receptom a asi tento rok budú aj u nás na vianočnom stole.Ďakujem a posielam pre radosť.

anina6
treba nechať vychladnúť tú kokosovú masu, či to môžem robiť hneď?
babina49
nááádhera,sú ako z cukrárne.Toto som milovala v mladosti.Ukladám a vyskúšam.Ďakujem za pripomenutie.
janet
ľúbim,vyskúšam,ukladám,chválim a ďakujem...
helca103
máš ich nádherné tiež ich máme radi ale dávno som ich nerobila, ja mám trochu inú plnku a tvoj recept si ukladám pre inšpiráciu
danielas
ahoj @babkamt :-) Aj mňa veru silno oslovili tvoje kokosky. Tiež si pamätám na cenu 2,50 Kčs,lebo pokiaľ som ich naškrabala, musela som si kúpiť. A tak ich pripomeniem toho roku mojim deťom a ich deťom... Pustila som sa do nich,len ma pribrzdila dávka cukru na pusinky. 380g na tri bielka? Na penové zvyknem dávať 60gr na bielko a rozmýšľam,ak pôjde ešte kokos.... Ja pusinky nezvyknem robiť, ty ich robievaš, a tieto máš ukážkové, prosím napíš pár slov k mojej otázke :-)
babkamt
@danielas ak sa ti zdá množstvo cukru veľa , zníž ho. Ale v tomto recepte je takéto množstvo. Ja tiež znižujem skoro na polovicu , ak sa mi zdá mnoho cukru. Tým , že do snehu ide aj trošku octu , nie je pusinka príkro sladká. @helca103 tá plnka je naozaj vynikajúca , vyskúšaj ju.
sovka62
@babkamt , stal sa zázrak. Snehové pečivo skúšam skoro každý rok (zväčša klasické kokosové pusinky, lebo čo mám robiť s bielkami, ktoré zvýšia z vianočného pečenia?). Upečiem, zjedia sa, ale na kokosky sa nikdy nepodobajú, vždy spľasnú, vždy!
Tieto tvoje koláčiky máme všetci radi, ale nikdy som ich neskúšala, načo, keď neviem upiecť obyčajnú puserlu.
Ale odkedy si ich pridala, denne mi v hlave vŕta, že by som to mala skúsiť, veď tie bielka mi opäť vystanú a na @tatrankine sucháriky mi ich stačí 5 ks.
Dnes som recept otvorila, že sa aspoň pozriem, ale po chvíli som sa odhodlala. Rozhodla som si, že skúsim spraviť najprv tie snehové vrchy,ak sa nepodaria, pokračovať netreba.
Priznám sa, ruky sa mi triasli. Postupovala som presne podľa teba, ešte aj vanglík som vytiahla (hoci inokedy šľahám v mise). Na moje veľké prekvapenie mi bielky krásne hustli, pridala som cukor, zhustlo to úplne, ale šľahala som, kým sneh nebol teplý a potom som pridala kokos.
Pred chvíľou som ich vtiahla z rúry, krásne, vysoké, pevné.....neuveriteľné!
Zajtra upečiem kolieska a naplním, v stredu je oslava, kde ich budem podávať, už sa na to teším.
Naozaj ti veľmi pekne ďakujem.
babkamt
@sovka62 som veľmi rada , že sa ti podarili. Určite si na nich tvoji stravníci pochutnajú. Ďakujem za oznam , ako sa ti darilo. Ja ich idem robiť práve teraz. Už sa ich neviem dočkať. To , že sa ti podarili , bude asi tým vandlíkom - ovšem žartujem. Krém budeš robiť tento ?Je naozaj vynikajúci. Prajem ti príjemný deň.
sovka62
Práve som prišla z práce a idem ich dokončiť. Kolieska aj krém budem robiť, samozrejme, podľa teba, len Ceru doma nemám, dám namiesto nej maslo, hádam to nebude chyba. V každom prípade dám vedieť ako to dopadlo.
sovka62
Na druhý pokus som ich sem dostala.
@babkamt , takto to dopadlo, myslím, že na prvý pokus celkom dobré.
Krém je naozaj výborný ale má ešte jedno veľké plus. Je to najjednoduchšia príprava krému, akú som doteraz skúsila, spravil sa prakticky sám.
Cesta na kolieska sa mi zdalo málo, tak som ho vyvaľkala na tenšie, samozrejme som ich potom mala zbytočne veľa. Nevadí, nevyšli nazmar. Do zvyšku krému v mise som prisypala mleté orechy navhlčené rumom, tým som kolieska pospájala po dve a poliala zvyškom polevy, takže máme pár kusov celkom nových koláčikov :-))))))).
Veľmi pekne ďakujem, toto určite neboli posledné plnené kokosky, ktoré som piekla.
babkamt
@sovka62 máš ich naozaj ukážkové. Aký lekvár si použila ? Si šikovná gazdinka. Nič nevyjde nazmar. Dobre si sa vynašla. Máš aj zopár iných chutných koláčikov zo zbytku. Aj ja tak robím. Ja som dnes upiekla kokosky a orechové laskonky. Skoro do ôsmej sme mali návštevu , tak som dokončila len laskonky. Chcela som naplniť aj kokosky , no nedala som ich do chladu. Preto sa mi čokoláda topila. Spravila som len dva kusy. Tie som hneď zjedla. Upratala som si kuchyňu a išla na pc. Dokončím ich zajtra.Nemáš mi za čo ďakovať. Ďakujem ja tebe , že si poslala fotky t tvojich kokosiek.
sovka62
@babkamt , použila som ríbezľový lekvár, posledný čo som mala od vlani, lebo tohto roku nám ríbezle nielen nezarodili, ale dokonca úplne vyschli. Bolo strašné sucho, vyschli nám dokonca aj niektoré slivky.
Tak keď budem piecť nabudúce, budem musieť lekvár niekde kúpiť, mne sa ten ríbezľový zdá najvhodnejší.
babkamt
@sovka62 aj ja ho tam dávam. Pred chvíľou spojila kokosky a dala na chvíľu stuhnúť krém do chladničky. Už ich len namočím do čokolády.
eva53
idem na vec, suroviny nachystané, dúfam že sa mi podaria tak ako babkamt
babinka
veru, podme na to, odlozila som si par koliesok lineckeho, tak ich pouzijem a urobim len par, lebo zaludok mame len jeden :)
miklima
dnes som ich dokončila a su výborné,konečne super receptík dakujem...
zuzana05
kraasa- skusam tieto kokosky a vyzera to tak, ze sa podaria :) este som ich nedokoncila tak dufam, ze mi to nadsenie vydrzi aj ked ich rodina ochutna :-) dakujem za recept
babkamt
@zuzana05 ďakujem že si sa ozvala . Vždy ma poteší , keď sa dielo vydarí nielen mne ale aj druhým , čo pečú podľa môjho receptu .Vyšli ti tak ako si si predstavovala ? Rodinke chutili ?
zuzana05
su vyborne, ale druhy krat ich budem susit na mensej teplote- kazda rura inak pecie :-)
babkamt
@zuzana05 máš pravdu , každá rúra inak pečie . Pri nižšej teplote treba predĺžiť čas pečenia , vlastne sušenia . Aby mohla para unikať z rúry , môžeš ju trochu pootvoriť.Medzi dvierka rúry strč drevenú varechu . Prajem ti príjemný zvyšok nedele.
danielas
Ahoj @babkamt :-) Pozerám, aké koláčiky mám uložené v kolónke Vianoce. A tu tvoj rp.
Minulý rok sa pojedli medzi prvými. Senzačné. Budú opäť.
Mockrát vďaka za výborný recept.
babkamt
@danielas tiež už začínam rozmýšľať , čo tento rok upečiem. Každý rok si dávam predsavzatie, že ich nenapečiem toľko druhov. No , sú také , ktoré bezpodmienečne musím upiecť. Tieto tiež patria k nim.Ďakujem , že si sa ozvala. Prajem ti príjemné chvíle strávené bez stresu pri pečení.
asia
Mate ich krasne. Ja ich tiez robievam. Pre usporu casu mozeme namiesto spodnych koleciek pouzit aj okruhle
piskoty. Povyberam zo sacika take vacsie, lyzickou dam na ne dzemik a krem vreckom na zdobenie nastriekam okolo. Pritlacim kokosku a je hotovo. Nie je v tom ziadny rozdiel. Piskoty sa navlhcia a je to vyborne.
babkamt
@asia je to dobrý nápad použiť namiesto lineckých koliesok okrúhle piškóty. Na vianoce zarábam viac lineckého cesta , takže sa ujde aj na kokosky :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Toto mám rada :-), dobrý recept.
smuuk043
Ahoj oslovil ma tento recept, chcela by som vyskúšať, ale mám otázku: tie kolieska budú mäkké?? Netreba ich nejak dopredu piecť? Chcela by som ich robiť v piatok a v sobotu doniesť na oslavu...Bojím sa, aby si na nich ľudia zuby nepolámali... :DDD
babkamt
@smuuk043 Nemusíš sa báť,že budú kolieska tvrdé. Kľudne ich môžeš piecť v piatok a v sobotu ich vziať na oslavu. Linecké kolieska ešte zmäknú aj od lekváru a plnky. Ak sa neurazíš, dám ti malú radu. Pred máčaním spodkov do čokolády daj pusinky aspoň na hodinu do chladničky, nech ti krém trochu stuhne pred máčaním do čokolády. Držím ti palce, nech sa ti podaria. Ozvi sa prosím, ako sa ti vydarili.
smuuk043
@babkamt ale čo by som sa urážala, ďakujem za radu!! Uff, som rada, lebo mi to nešlo s tými kolieskami do hlavy, či to môžem takto robiť...Tak to urobím, teším sa už na to, a určite sa ozvem, ako to dopadlo ;)
braxi
babkamt...do snehu pridáš kokos s múkou a šlaháš matličkami, alebo len jemne vmiešaš...prosím daj mi vedieť, recept mám uložený od roku 2012 a teraz som sa rozhodla, že ho vyskúšam....ďakujem
babkamt
@braxi kokos s múkou už len jemne vmiešam do snehu, masu už nešľahám. Držím palce, nech sa ti podaria. Potom sa ozvi.
marika1976
ked ich urobim buduci tyžden, vydržia do Vianoc?? okrem toho že by sme ich zjedli?lebo ostali mi bielka, a musim ich už na niečo použit, dakujem
mata3636
@marika1976 - bielky zamrazit. Kokosky staci upiect tyzden pred Vianocami a dva dni pred sviatkami polepit s kremom. Tak to robim ja
babkamt
@marika1976 viem, že upečené linecké cesto má v obchode záruku 21 dní. Ja ich pečiem neskôr. Teraz ešte len začínam rozmýšľať nad tým, čo upečiem tento rok. Vždy chcem, aby mi pár koláčikov zostalo aj na silvestrovský stôl. Bielka, ktoré mi zostanú z iného pečiva si dávam do mrazničky. Keď ich mám už nazbieraných dosť, pečiem kokosky a laskonky. Po vybratí bielkov z mrazničky ich stačí rozmraziť a pokračuješ ako z čerstvými bielkami. Je dobré si na nádobu, v ktorej si odkladáš bielka do mrazničky, napísať ich počet. V chladničke by sa mali bielka skladovať len tri dni. Ja si myslím, že je ešte skoro na pečenie. No záleží na tebe, ako sa rozhodneš. Prepáč, že som sa ti neozvala skôr.
babkamt
oprava: pokračuješ ako s čerstvými:-) @mata3636 robíme to rovnako:-) Pri skoršom upečení hrozí, že rýchlo miznú:-)
slawi
@babkamt tvoje kokosky su vynikajuce. Spravila som ich z 9 bielkov a mame ich celu kopu. Dakujem za recept :)
babkamt
@slawi tiež som ich robila aj tento rok. Včera som konečne dokončila všetko drobné pečivo. Polievala som ho čokoládou. Z 9 bielkov ich musíš mať veľa:-) Ja som robila z 5 bielkov. Ďakujem, že si si našla čas a ozvala si sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia