Kokosky

Kokosky
Foto: orchidea
orchideaOrchidea, recept pridal: 18. februára 2011 14:48Ďalšie jeho recepty

Aj keď recept na kokosky na "Vareche" už je, chcem pridať aj tento môj obľúbený, podľa ktorého pečiem najradšej. Mám ho z jednej kuchárskej knižky ale už neviem z ktorej, pretože ich mám doma veľmi veľa.

Suroviny

46
porcií

Postup prípravy receptu

Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha! (Nestopla som si bohužiaľ ako dlho to trvá, ale sneh je horúci a hmota vyzerá ako keby sa už rozpadávala ). Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu. Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm. Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska ( kto ako chce). Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.

Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto. Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.

Kým sa všetko upečie a vychladne, môžem si pripraviť krém. Do mlieka dám kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu. Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu.

Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať. Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou), na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám stuhnúť a potom kraje namáčam v čokoládovej poleve. Tú si pripravím zo 100 g várovej čokolády a asi z takého istého množstva Cery, vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja. Dúfam, že som na nič nezabudla. Nech sa vám vydaria!



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

35 komentárov k receptu
  • tothka, 18. februára 2011 o 15:07
    Sú to moje obľúbené . Výborný recept . Ukladám si, zajtra pečiem


  • ailuj82, 18. februára 2011 o 15:10
    ja mám na ne tiež chuť, len sa mi nechce piecť. Máš ich krásne a určite chutnéééééé :)


  • zdezda, 18. februára 2011 o 15:38
    aké sú krásne :-), určite aj chutné, ja robievam len jednoduché, bielky, cukor a kokos :-)


  • elisticka, 18. februára 2011 o 15:46
    ja ich mam rada no este som ich nerobila najviac chutia ked ich donesie susedka:-))ako vysluzku zo svadby a oslav su to jej vychyrene kolaciky mnam!!!


  • egreska, 18. februára 2011 o 15:58
    zbožnujem ich ..maš ich krasne !!


  • bebka432, 18. februára 2011 o 16:06
    to su moje najoblubenejšie


  • dorisa, 18. februára 2011 o 16:08
    Na tieto kokosky sme chodili do cukrárne. Keď som bola mladá. Krasne pripomenutie...ďakujem.


  • orchidea, 18. februára 2011 o 16:11
    Presne tak @doris , to boli časy... aj ja som si vždy v cukrárni dávala buď veterník, alebo kokosku...
    Ďakujem všetkým za pochvalu. Teším sa tomu.


  • evanaaa, 18. februára 2011 o 16:20
    Ináč, takéto kokosky sa ešte predávajú ( či v cukrárni, neviem), kupovala som ich u nás v malom obchode, kým som smela. Aj o ne som prišla.A tito sú presne také, páčia sa mi, a keďže som kokosky obyčajné robila aj so sladidlom, dali by sa aj tieto.


  • baculata, 18. februára 2011 o 16:53
    Neviem sa vynadívat, krásne spravené, vydarené, už som ich piekla ale moje neboli také uhladné, tak som ich prestala piect.Ale ešte raz skusim , pre mna je problém urobit také perfektné pusinky.Asi som krátko šlahala bielka-píšeš hmota sa takmer rozpadáva-skusim.


  • vavan, 18. februára 2011 o 17:21
    skvelé kokosky mňaam


  • sovka62, 18. februára 2011 o 17:43
    Máš ich ako na výstavu a určite sú aj veľmi dobré. Mám ich veľmi rada. Kým sme chodievali na stužkové (manžel bol učiteľ), sedávali sme pri jednom stole s priateľkou, jeho kolegyňou. Na stole býval tanierik so zákuskami a veru takáto kokoska tam bola každý rok, žiaľ, vždy len jedna. Tak sme s priateľkou vynukovali: daj, si, ja som mala vlani.......-:)))))))))))))


  • frezia68, 18. februára 2011 o 18:01
    Veruže kráááááásne :-)))


  • slawi, 18. februára 2011 o 18:56
    Ja ich milujem a peciem vzdy na vianoce.Samozrejme bezlepkove.


  • viedra, 18. februára 2011 o 21:03
    tento zakusok milujem ukladam do KK a možno zajtra pečiem


  • anina43, 18. februára 2011 o 23:15
    kokosky sú krásne, sú to moje obľúbené zákusky, no je s tým veľa práce, tak aspoň sa pokochám narobim chuť a skončim v cukrárni


  • jarunka, 19. februára 2011 o 03:47
    Na takyto recept som cakala. Su krasne. Dakujem.


  • palokuchki, 19. februára 2011 o 07:04
    No ja som taketo kokosky este nevidela. Recept si ulozim a skusim ich.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 17 komentárov)
  • sladkacokolada, 19. februára 2011 o 11:33
    krásne kokosky


  • cica2, 19. februára 2011 o 12:03
    wau ja žasnem, tie sú krásne a moje obľúbené od detstva:D Zostal ešte aspoň jeden pre mňa? :)) Krásne sa ti vydarili, si šikuľka!!!


  • cica2, 19. februára 2011 o 12:06
    .... spomínam si, ako som ich ako dieťa rada jedla, najskôr som oddelila to kokosové a ako prvé vylízala lekvár s plnkou a potom som zbaštila to kokosové, xixi :)))


  • malinka711, 19. februára 2011 o 14:29
    tak toto je moje obľúbené ..... vyskúšam aj podľa tvojho receptu ďakujem .... ukladám


  • emilly55, 19. februára 2011 o 19:47
    Tento týždeň same super recepty,už sa teším na veľku noc.Lídli su už vekonočné čokoladové vajcia,:))takže ja už tiež môžem vo veľkom predstihu plánovať čo upečiem a tieto kokosky to určite budú,sú krásne ,ďakujem.


  • tinca, 19. februára 2011 o 19:51
    @orchidea sú naozaj výstavnééé,ukladám


  • orchidea, 20. februára 2011 o 16:27
    Ste všetky zlaté, veľmi pekne ďakujem za pochvalu, veru aj ja som bola rada a prekvapená že sa mi až tak podarili. Nerobila som ich prvykrát, ale tieto ako keby vedeli, že ich budem chcieť fotiť a ukázať všetkým priateľom na "vareche", lebo ja vás považujem za priateľov. Ešte raz úprimná vďaka. A tým, ktorí ich budú chcieť podľa môjho receptu vyskúšať želám, aby sa im vydarili a chutili.


  • maysa10z, 14. decembra 2011 o 13:07
    Naozaj sú veľmi pekne, chcem ich upiecť na Vianoce, len neviem akú môžu mať trvanlivosť, kedy ich mám piecť.


  • orchidea, 15. decembra 2011 o 13:27
    @maysa10z - trvanlivosť záleží od rýchlosti zjedenia.... ale srandujem samozrejme, môžeš ich už kľudne upiecť, krém je varený takže vydrží dlho a keď budú dlhšie stáť sú ešte chutnejšie, skladuj ich v chlade, tak im nič nebude, neboj sa. Želám ti nech sa vydaria a chutia.


  • maysa10z, 18. decembra 2011 o 17:20
    Dakujem pekne, potešila si ma.


  • paveva, 8. apríla 2012 o 18:46
    tiež mám takéto rada, a tiež sa mi ich nechce piecť, tie tvoje sú ako z cukrárne, ja by som to určite tak nedokázala, ale ukladám


  • deva27, 26. decembra 2013 o 22:06
    Kokosky podla Vašeho receptu sú naozaj fajné, inšpirovali sme sa ním, plnku sme si dali podľa svojho gusta, no tiež čokoladovú v štýle parížskeho krému a ako základňa poslúžili veľké okrúhle piškóty z LIDLU. Plus džem a čokoláda na ozdobu - výsledok nad všetky očakávania. Ďakujem za recept. :) A odporúčam ďalej. :)


  • orchidea, 27. decembra 2013 o 14:32
    @deva27 tak to som naozaj rada že sa recept páči a upravili ste si ich veľmi zaujímavo...:) každý podľa chuti...:)))


  • paploska, 27. decembra 2013 o 14:42
    orchidea aj ja som ich robila tieto Vianoce podľa tvojho receptu. Ale je to fakt babračka :-( a prosím ťa, ako robíš tie kokosky, keď ich máš na 3 plechoch? ja som dala všetky 3 do multifunkčnej rúry, ale jeden plech úplne spadol. Ak by som ich piekla podľa tvojho receptu po 60 min. tak tie zvyšné dva plechy by mi spadli, nie? Ale nakoniec ich pojedli ako prvé a veľmi chutili aj s obmenami, špaldovou múkou, prírodným cukrom a maslom :-) Ď


  • orchidea, 30. decembra 2013 o 18:23
    @paploska to máš pravdu že recept je dosť pracný ale mne to nevadí lebo ja ich mám veľmi rada :) čo sa týka pečenia, tiež mám doma multifunkčnú rúru ale pečiem ich klasickým ohrevom a nestalo sa mi, žeby mi spadli, cesto je hustejšie, takže sa pekne usušia.


  • tothka, 19. februára 2014 o 10:37
    Tak tieto boli sam naj. Aj som zabudla po ich upečení napísať, ako veľmi nám chutili, vďaka za recept.


  • orchidea, 19. februára 2014 o 20:55
    @tothka - tak to som rada že chutili...ďakujem :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist