Kokosky

orchideaOrchidea, 53 ročná žena, Žiar nad Hronom, 18. februára 2011 14:48
Ďalšie jej recepty »

KokoskyFoto: orchidea

Aj keď recept na kokosky na "Vareche" už je, chcem pridať aj tento môj obľúbený, podľa ktorého pečiem najradšej. Mám ho z jednej kuchárskej knižky ale už neviem z ktorej, pretože ich mám doma veľmi veľa.

46
porcií

Suroviny

6 ks
300 g
250 g
Krém:
200 ml
100 g
1 ks
1 ks
250 g
1-2 PL
100 g
Cesto na kolieska:
400 g
200 g
120 g
1 ks

Postup prípravy

  1. 1

    Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha! (Nestopla som si bohužiaľ ako dlho to trvá, ale sneh je horúci a hmota vyzerá ako keby sa už rozpadávala ). Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu. Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm. Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska ( kto ako chce). Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.

  2. 2

    Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto. Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.

  3. 3

    Kým sa všetko upečie a vychladne, môžem si pripraviť krém. Do mlieka dám kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu. Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu.

  4. 4

    Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať. Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou), na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám stuhnúť a potom kraje namáčam v čokoládovej poleve. Tú si pripravím zo 100 g várovej čokolády a asi z takého istého množstva Cery, vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja. Dúfam, že som na nič nezabudla. Nech sa vám vydaria!

ohodnoť recept:
Hlasovali 3 ľudia (4,7 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist