Kokosky

orchidea - fotkaorchidea, 18. februára 2011
Kokosky
Foto: orchidea

Aj keď recept na kokosky na "Vareche" už je, chcem pridať aj tento môj obľúbený, podľa ktorého pečiem najradšej. Mám ho z jednej kuchárskej Zobraziť celý popisAj keď recept na kokosky na "Vareche" už je, chcem pridať aj tento môj obľúbený, podľa ktorého pečiem najradšej. Mám ho z jednej kuchárskej knižky ale už neviem z ktorej, pretože ich mám doma veľmi veľa.

46
porcií

Suroviny

6 ks
300 g
250 g
Krém:
200 ml
100 g
1 ks
1 ks
250 g
1-2 PL
100 g
Cesto na kolieska:
400 g
200 g
120 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha! (Nestopla som si bohužiaľ ako dlho to trvá, ale sneh je horúci a hmota vyzerá ako keby sa už rozpadávala ). Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu. Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm. Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska ( kto ako chce). Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.

  2. 2

    Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto. Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.

  3. 3

    Kým sa všetko upečie a vychladne, môžem si pripraviť krém. Do mlieka dám kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu. Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu.

  4. 4

    Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať. Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou), na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám stuhnúť a potom kraje namáčam v čokoládovej poleve. Tú si pripravím zo 100 g várovej čokolády a asi z takého istého množstva Cery, vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja. Dúfam, že som na nič nezabudla. Nech sa vám vydaria!

Diskusia k receptu

tothka
Sú to moje obľúbené . Výborný recept . Ukladám si, zajtra pečiem
ailuj82
ja mám na ne tiež chuť, len sa mi nechce piecť. Máš ich krásne a určite chutnéééééé :)
zdezda
aké sú krásne :-), určite aj chutné, ja robievam len jednoduché, bielky, cukor a kokos :-)
elisticka
ja ich mam rada no este som ich nerobila najviac chutia ked ich donesie susedka:-))ako vysluzku zo svadby a oslav su to jej vychyrene kolaciky mnam!!!
dorisa
Na tieto kokosky sme chodili do cukrárne. Keď som bola mladá. Krasne pripomenutie...ďakujem.
orchidea
Presne tak @doris , to boli časy... aj ja som si vždy v cukrárni dávala buď veterník, alebo kokosku...
Ďakujem všetkým za pochvalu. Teším sa tomu.
evanaaa
Ináč, takéto kokosky sa ešte predávajú ( či v cukrárni, neviem), kupovala som ich u nás v malom obchode, kým som smela. Aj o ne som prišla.A tito sú presne také, páčia sa mi, a keďže som kokosky obyčajné robila aj so sladidlom, dali by sa aj tieto.
baculata
Neviem sa vynadívat, krásne spravené, vydarené, už som ich piekla ale moje neboli také uhladné, tak som ich prestala piect.Ale ešte raz skusim , pre mna je problém urobit také perfektné pusinky.Asi som krátko šlahala bielka-píšeš hmota sa takmer rozpadáva-skusim.
sovka62
Máš ich ako na výstavu a určite sú aj veľmi dobré. Mám ich veľmi rada. Kým sme chodievali na stužkové (manžel bol učiteľ), sedávali sme pri jednom stole s priateľkou, jeho kolegyňou. Na stole býval tanierik so zákuskami a veru takáto kokoska tam bola každý rok, žiaľ, vždy len jedna. Tak sme s priateľkou vynukovali: daj, si, ja som mala vlani.......-:)))))))))))))
slawi
Ja ich milujem a peciem vzdy na vianoce.Samozrejme bezlepkove.
viedra
tento zakusok milujem ukladam do KK a možno zajtra pečiem
anina43
kokosky sú krásne, sú to moje obľúbené zákusky, no je s tým veľa práce, tak aspoň sa pokochám narobim chuť a skončim v cukrárni
jarunka
Na takyto recept som cakala. Su krasne. Dakujem.
cica2
wau ja žasnem, tie sú krásne a moje obľúbené od detstva:D Zostal ešte aspoň jeden pre mňa? :)) Krásne sa ti vydarili, si šikuľka!!!
cica2
.... spomínam si, ako som ich ako dieťa rada jedla, najskôr som oddelila to kokosové a ako prvé vylízala lekvár s plnkou a potom som zbaštila to kokosové, xixi :)))
malinka711
tak toto je moje obľúbené ..... vyskúšam aj podľa tvojho receptu ďakujem .... ukladám
emilly55
Tento týždeň same super recepty,už sa teším na veľku noc.Lídli su už vekonočné čokoladové vajcia,:))takže ja už tiež môžem vo veľkom predstihu plánovať čo upečiem a tieto kokosky to určite budú,sú krásne ,ďakujem.
orchidea
Ste všetky zlaté, veľmi pekne ďakujem za pochvalu, veru aj ja som bola rada a prekvapená že sa mi až tak podarili. Nerobila som ich prvykrát, ale tieto ako keby vedeli, že ich budem chcieť fotiť a ukázať všetkým priateľom na "vareche", lebo ja vás považujem za priateľov. Ešte raz úprimná vďaka. A tým, ktorí ich budú chcieť podľa môjho receptu vyskúšať želám, aby sa im vydarili a chutili.
maysa10z
Naozaj sú veľmi pekne, chcem ich upiecť na Vianoce, len neviem akú môžu mať trvanlivosť, kedy ich mám piecť.
orchidea
@maysa10z - trvanlivosť záleží od rýchlosti zjedenia.... ale srandujem samozrejme, môžeš ich už kľudne upiecť, krém je varený takže vydrží dlho a keď budú dlhšie stáť sú ešte chutnejšie, skladuj ich v chlade, tak im nič nebude, neboj sa. Želám ti nech sa vydaria a chutia.
paveva
tiež mám takéto rada, a tiež sa mi ich nechce piecť, tie tvoje sú ako z cukrárne, ja by som to určite tak nedokázala, ale ukladám
deva27
Kokosky podla Vašeho receptu sú naozaj fajné, inšpirovali sme sa ním, plnku sme si dali podľa svojho gusta, no tiež čokoladovú v štýle parížskeho krému a ako základňa poslúžili veľké okrúhle piškóty z LIDLU. Plus džem a čokoláda na ozdobu - výsledok nad všetky očakávania. Ďakujem za recept. :) A odporúčam ďalej. :)
orchidea
@deva27 tak to som naozaj rada že sa recept páči a upravili ste si ich veľmi zaujímavo...:) každý podľa chuti...:)))
paploska
orchidea aj ja som ich robila tieto Vianoce podľa tvojho receptu. Ale je to fakt babračka :-( a prosím ťa, ako robíš tie kokosky, keď ich máš na 3 plechoch? ja som dala všetky 3 do multifunkčnej rúry, ale jeden plech úplne spadol. Ak by som ich piekla podľa tvojho receptu po 60 min. tak tie zvyšné dva plechy by mi spadli, nie? Ale nakoniec ich pojedli ako prvé a veľmi chutili aj s obmenami, špaldovou múkou, prírodným cukrom a maslom :-) Ď
orchidea
@paploska to máš pravdu že recept je dosť pracný ale mne to nevadí lebo ja ich mám veľmi rada :) čo sa týka pečenia, tiež mám doma multifunkčnú rúru ale pečiem ich klasickým ohrevom a nestalo sa mi, žeby mi spadli, cesto je hustejšie, takže sa pekne usušia.
tothka
Tak tieto boli sam naj. Aj som zabudla po ich upečení napísať, ako veľmi nám chutili, vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia