Foto: darinocka
Varený kaleráb v polievke nemusím,ľúbim ho surový a vždy sa smejeme,že mi ho doktor zakázal.Na jar si ale všetko vynahradím dusenými, mladými kalerábikmi.Využijme sezónu Zobraziť celý popisVarený kaleráb v polievke nemusím,ľúbim ho surový a vždy sa smejeme,že mi ho doktor zakázal.Na jar si ale všetko vynahradím dusenými, mladými kalerábikmi.Využijme sezónu do konca leta,kedy je najchutnejší a aj cenovo prístupný.Obsahuje vitamíny B,C,mangán, horčík,železo,draslík a v neposlednom rade pôsobí proti depresii a zmierňuje stres. Podobný recept tu mala asi pred rokom @frezia68
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ryžu varíme do polomäkka.Kým sa varí,najlepšie okrúhlym vykrajovačom alebo ostrou kávovou lyžičkou vydlabeme kaleráby.
-
2
Ryžu dáme vychladiť a vymiešame si suroviny na plnku.Bolo toho veľa,tak som asi polovicu odobrala a pridala vychladnutú ryžu,tiež asi polovicu.Do druhej časti mletého mäsa som pridala rozmočenú žemľu a cesnak,mali sme aj fašírky. ;)
-
3
Ryžovou plnkou naplníme kaleráby a zo zvyšku urobíme guľky.
-
4
Na oleji dosklovita upražíme nakrájanú cibuľu,na nej podusíme vydlabané kúsky kalerábov,podlejeme vývarom alebo vodou,v ktorej rozpustíme kocku bujónu a do vriaceho vložíme naplnené kaleráby a guľky.
-
5
Necháme dusiť za občasného premiešania asi 45 minút.Kaleráby a guľky vyberieme.
-
6
V miske si metličkou dobre rozšľaháme kyslú smotanu,pridáme do nej hladkú múku,nahladko vymiešame,pridáme trošku z udusenej šťavy,aby sa nám omáčka nezrazila a opäť dôkladne vyšľaháme.
-
7
Zahustenú smotanu za stáleho šľahania vlejeme k uduseným výkrojkom,vložíme späť udusené kaleráby a guľky,prikryjeme a necháme povariť,aby nebolo cítiť chuť surovej múky. Môžme servírovať.
Diskusia k receptu