Plnené kaleráby (fotorecept)

Autor receptu: darinocka

Varený kaleráb v polievke nemusím,ľúbim ho surový a vždy sa smejeme,že mi ho doktor zakázal.Na jar si ale všetko vynahradím dusenými, mladými kalerábikmi.Využijme sezónu do konca leta,kedy je najchutnejší a aj cenovo prístupný.Obsahuje vitamíny B,C,mangán, horčík,železo,draslík a v neposlednom rade pôsobí proti depresii a zmierňuje stres. Podobný recept tu mala asi pred rokom @frezia68

3
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ryžu varíme do polomäkka.Kým sa varí,najlepšie okrúhlym vykrajovačom alebo ostrou kávovou lyžičkou vydlabeme kaleráby.
  2. Ryžu dáme vychladiť a vymiešame si suroviny na plnku.Bolo toho veľa,tak som asi polovicu odobrala a pridala vychladnutú ryžu,tiež asi polovicu.Do druhej časti mletého mäsa som pridala rozmočenú žemľu a cesnak,mali sme aj fašírky. ;)
  3. Ryžovou plnkou naplníme kaleráby a zo zvyšku urobíme guľky.
  4. Na oleji dosklovita upražíme nakrájanú cibuľu,na nej podusíme vydlabané kúsky kalerábov,podlejeme vývarom alebo vodou,v ktorej rozpustíme kocku bujónu a do vriaceho vložíme naplnené kaleráby a guľky.
  5. Necháme dusiť za občasného premiešania asi 45 minút.Kaleráby a guľky vyberieme.
  6. V miske si metličkou dobre rozšľaháme kyslú smotanu,pridáme do nej hladkú múku,nahladko vymiešame,pridáme trošku z udusenej šťavy,aby sa nám omáčka nezrazila a opäť dôkladne vyšľaháme.
  7. Zahustenú smotanu za stáleho šľahania vlejeme k uduseným výkrojkom,vložíme späť udusené kaleráby a guľky,prikryjeme a necháme povariť,aby nebolo cítiť chuť surovej múky. Môžme servírovať.