Plnená bravčová panenka fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 5. augusta 2015

S chutnou hlivovou plnkou

4
porcie
20 minút
príprava
15+10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
 štyroch farieb
2-3 PL
20 g
10 g
1/2 ks menšia
80 g čerstvá
1/2 ks 1-2 dni starý
2 ks na plátky nakrájaná
1 ks
 čerstvá posekaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku umyte, osušte, ak treba odblaňte a narežte do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne ju jemne pobúchajte hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Okoreňte z oboch strán korením podľa chuti, ja som použila korenie štyroch farieb. Nechajte stáť, kým pripravíte plnku.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnka: v kastróliku na troche masti opražte nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s drobnými kockami oboch druhov slaniny. Nedávajte silno údenú slaninu, prebila by chuť mäsa. Množstvá surovín na plnku som dávala len odhadom, hlavne aby sa celá hotová plnka zmestila do panenky.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do plnky môžete použiť aj iné huby, ja som mala peknú bledú hlivu ustricovú

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    aj huby nakrájajte na čo najdrobnejšie, aby bola plnka kompaktnejšia.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridajte zhruba polovičku staršieho rožka, nakrájanú šunku...

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a jedno celé surové vajce, premiešajte a nechajte stuhnúť, hneď odstavte, aby zvyškové teplo neurobilo plnku pevnejšou ako je žiadúce. Už len prisypte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a ak treba dochuťte soľou. Slanina a šunka sú ale dosť slané.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz mäso osoľte z oboch strán a do stredu plátu navrstvite plnku

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    boky mäsa spojte do rolády a upevnite špáradlami, aby sa s ňou ľahšie manipulovalo

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prichádza na rad upevnenie kuchynským špagátom. Najprv roládu obviažte ako balík zo štyroch strán, prekríženie špagátu je na bočných stranách a vpredu

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ak ovládate slučkový spôsob, budete to mať rýchlejšie hotové. Ak nie (tak ako ja), musíte si nastrihať kúsky špagátov asi 20cm dlhé a poviazať roládu na každých 2cm, aby pekne držala tvar a aby plnka ostala vovnútri počas opekania

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V podlhovastej nádobe rozhorúčte zvyšok masti a roládu na nej rýchlo opečte z každej strany asi 2 minútky. Najlepšie je pracovať s kliešťami na obracanie.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Použila som podlhovastú jenskú misu. Hneď po opečení nádobu s mäsom vložte do rúry vopred vyhriatej na 200°C na desať minút, aby sa dopieklo. Upečené mäso nechajte pár minút odpočinúť, až potom odstráňte špagátiky a nakrájajte ho na porcie. Mäso má byť zvnútra ešte ružovkasté, nesmie sa vysušiť.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ako prílohu som podávala kolieska z blanšírovanej cukety a rajčín uložené striedavo na seba, aby sa prekrývali a posypané strúhankou. Pred pečením sa pokvapkajú olejom. Pečú sa v rúre na vysokej teplote asi 10-15 minút. Strúhanka navrchu sa neupiekla podľa môjho očakávania, tak som ešte zvlášť opražila pár lyžíc v rajnici a takou som kolieska posypala. Bola to výnimočne dobrá večera.

    Plnená bravčová panenka (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Panenka skákavá! Toto sa mi páči, plnená panenka v šnurovačke :) Ihneď ide do KK, ak bude akcia na panny, pardon, na panenky, kupujem a šnúrujem :) Ešte by ma zaujímalo, máš nejaký špeciálny špagát potravinársky? Alebo hocijaký?
dnes som tiež panenku plnila, ale inou plnkou a presne, ako u mna v kuchyni aj ty , opiekla ju a do vyhriatej rury, ale ja som podliala vývarom, kapánek, ochutila, aby k tarhoni trošku sosu bolo, chutné, jemné papanie
@jerica , ďakujem pekne za milé uznanie:-)
@mariamka , vďaka. Skôr to vidím na makramé:-D
@kimlo , ďakujem:-) na zabíjačke panenka s klobásovým mäsom nechýba ani u nás ;-)
@havino , tak, tak:-) k tarhoni by som aj ja robila šťavičku, ale s touto zeleninovou prílohou to bolo úplne perfektné aj bez. Ďakujem za pekný koment

Pridaj komentár k receptu: