Plnená bravčová panenka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

S chutnou hlivovou plnkou

4
porcie
20 minút
príprava
15+10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčovú panenku umyte, osušte, ak treba odblaňte a narežte do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát.
  2. Následne ju jemne pobúchajte hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné.
  3. Okoreňte z oboch strán korením podľa chuti, ja som použila korenie štyroch farieb. Nechajte stáť, kým pripravíte plnku.
  4. Plnka: v kastróliku na troche masti opražte nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s drobnými kockami oboch druhov slaniny. Nedávajte silno údenú slaninu, prebila by chuť mäsa. Množstvá surovín na plnku som dávala len odhadom, hlavne aby sa celá hotová plnka zmestila do panenky.
  5. Do plnky môžete použiť aj iné huby, ja som mala peknú bledú hlivu ustricovú
  6. aj huby nakrájajte na čo najdrobnejšie, aby bola plnka kompaktnejšia.
  7. pridajte zhruba polovičku staršieho rožka, nakrájanú šunku...
  8. ... a jedno celé surové vajce, premiešajte a nechajte stuhnúť, hneď odstavte, aby zvyškové teplo neurobilo plnku pevnejšou ako je žiadúce. Už len prisypte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a ak treba dochuťte soľou. Slanina a šunka sú ale dosť slané.
  9. teraz mäso osoľte z oboch strán a do stredu plátu navrstvite plnku
  10. boky mäsa spojte do rolády a upevnite špáradlami, aby sa s ňou ľahšie manipulovalo
  11. Prichádza na rad upevnenie kuchynským špagátom. Najprv roládu obviažte ako balík zo štyroch strán, prekríženie špagátu je na bočných stranách a vpredu
  12. ak ovládate slučkový spôsob, budete to mať rýchlejšie hotové. Ak nie (tak ako ja), musíte si nastrihať kúsky špagátov asi 20cm dlhé a poviazať roládu na každých 2cm, aby pekne držala tvar a aby plnka ostala vovnútri počas opekania
  13. V podlhovastej nádobe rozhorúčte zvyšok masti a roládu na nej rýchlo opečte z každej strany asi 2 minútky. Najlepšie je pracovať s kliešťami na obracanie.
  14. Použila som podlhovastú jenskú misu. Hneď po opečení nádobu s mäsom vložte do rúry vopred vyhriatej na 200°C na desať minút, aby sa dopieklo. Upečené mäso nechajte pár minút odpočinúť, až potom odstráňte špagátiky a nakrájajte ho na porcie. Mäso má byť zvnútra ešte ružovkasté, nesmie sa vysušiť.
  15. Ako prílohu som podávala kolieska z blanšírovanej cukety a rajčín uložené striedavo na seba, aby sa prekrývali a posypané strúhankou. Pred pečením sa pokvapkajú olejom. Pečú sa v rúre na vysokej teplote asi 10-15 minút. Strúhanka navrchu sa neupiekla podľa môjho očakávania, tak som ešte zvlášť opražila pár lyžíc v rajnici a takou som kolieska posypala. Bola to výnimočne dobrá večera.