Plnená bravčová panenka (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
S chutnou hlivovou plnkou
4 porcie |
20 minút príprava |
15+10 minút na 200 °C |
Postup
- Bravčovú panenku umyte, osušte, ak treba odblaňte a narežte do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát.
- Následne ju jemne pobúchajte hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné.
- Okoreňte z oboch strán korením podľa chuti, ja som použila korenie štyroch farieb. Nechajte stáť, kým pripravíte plnku.
- Plnka: v kastróliku na troche masti opražte nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s drobnými kockami oboch druhov slaniny. Nedávajte silno údenú slaninu, prebila by chuť mäsa. Množstvá surovín na plnku som dávala len odhadom, hlavne aby sa celá hotová plnka zmestila do panenky.
- Do plnky môžete použiť aj iné huby, ja som mala peknú bledú hlivu ustricovú
- aj huby nakrájajte na čo najdrobnejšie, aby bola plnka kompaktnejšia.
- pridajte zhruba polovičku staršieho rožka, nakrájanú šunku...
- ... a jedno celé surové vajce, premiešajte a nechajte stuhnúť, hneď odstavte, aby zvyškové teplo neurobilo plnku pevnejšou ako je žiadúce. Už len prisypte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a ak treba dochuťte soľou. Slanina a šunka sú ale dosť slané.
- teraz mäso osoľte z oboch strán a do stredu plátu navrstvite plnku
- boky mäsa spojte do rolády a upevnite špáradlami, aby sa s ňou ľahšie manipulovalo
- Prichádza na rad upevnenie kuchynským špagátom. Najprv roládu obviažte ako balík zo štyroch strán, prekríženie špagátu je na bočných stranách a vpredu
- ak ovládate slučkový spôsob, budete to mať rýchlejšie hotové. Ak nie (tak ako ja), musíte si nastrihať kúsky špagátov asi 20cm dlhé a poviazať roládu na každých 2cm, aby pekne držala tvar a aby plnka ostala vovnútri počas opekania
- V podlhovastej nádobe rozhorúčte zvyšok masti a roládu na nej rýchlo opečte z každej strany asi 2 minútky. Najlepšie je pracovať s kliešťami na obracanie.
- Použila som podlhovastú jenskú misu. Hneď po opečení nádobu s mäsom vložte do rúry vopred vyhriatej na 200°C na desať minút, aby sa dopieklo. Upečené mäso nechajte pár minút odpočinúť, až potom odstráňte špagátiky a nakrájajte ho na porcie. Mäso má byť zvnútra ešte ružovkasté, nesmie sa vysušiť.
- Ako prílohu som podávala kolieska z blanšírovanej cukety a rajčín uložené striedavo na seba, aby sa prekrývali a posypané strúhankou. Pred pečením sa pokvapkajú olejom. Pečú sa v rúre na vysokej teplote asi 10-15 minút. Strúhanka navrchu sa neupiekla podľa môjho očakávania, tak som ešte zvlášť opražila pár lyžíc v rajnici a takou som kolieska posypala. Bola to výnimočne dobrá večera.