Pizza na kameni fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 30. mája 2010

dlho som skúšal rôzne recepty na pizzu...až raz som zistil, ktorý je ten pravý, množstvo je na cca 2 pizze...

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

350 g
2-3 PL
30 g
1 KL
1 KL
cca 2,5 dcl
2 PL
2-3 strúčiky
1 ks
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    z hladkej múky, droždia, olivového oleja, soli, cukru, vlažnej vody a štipky oregána vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak miešate kuch. robotom, nie je potrebné robiť kvások, kvasnice sa aktivujú aj bez neho...

    Pizza na kameni (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...keď máme cesto hotové, dáme si predhriať rúru na maximálnu teplotu, aj s pizza kameňom, kto ho nemá, môže použiť alternatívu - liatinovú platňu, prípadne plech na pečenie otočený opačne, hore dnom...

    Pizza na kameni (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... pripravené cesto dáme na papier na pečenie a celé to položíme na nejakú podložku, aby sme ho vedeli preniesť na horúci kameň. Z drvených paradajok (ak nemáme, použijeme pretlak - kečup len v krajnej núdzi ) cesnaku, talianskych byliniek, soli a olivového oleja spravíme omáčku, ktorou potrieme cesto. Na vrch ukladáme postupne všetky ingrediencie, každý podľa chuti a zásob v chladničke. Jedno je však veľmi dôležité - menej je niekedy viac - nedávajme na cesto všetko čo nájdeme...

    Pizza na kameni (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pečieme cca 10min na 250°C, na maxime a pizzu dávame vždy do rozpálenej rúry...dobrú chuť :)

    Pizza na kameni (fotorecept) - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Huby, Talianska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

ketty3811
fakt vyzerá výborne,ja pizzu môžem :-).A kde sa dá zohnať taký pizza kameň?
enerrgizer
ja som ho dostal ako príslušenstvo k rúre...ale ak môžem tak toto si daj do google - BAUMATIC BPS2 pizza kameň gulatý - cesto je fakt na tom kameni vynikajúce, krehké a chrumkavé...
1x gambi
frezia68
Jedlo fajn,fofka pekná a ten kameň nepoznám.Čo ešte na ňom robíš?A ďakujem za informáciu :-))
enerrgizer
mám ho len pár týždňov, skúšal som pizzu, chlieb a žemle. V podstate sa na ňom dá robiť takmer všetko z hustejšieho cesta, čo pečieš v rúre...
orchidea
Tiež mám pizzu veľmi rada a tá tvoja je ako skutočná....len zahryznúť, zaujal ma ten kameň skúsim to pozrieť na internete, možno by to aj v niektorej predajni s elektrospotrebičmi dokázali zohnať, musím zistiť. Teším sa na ďalší recept.
catthy
Ja som počula, že mramor sa ná tiež použiť na takéto pečenie...
marianne69
..naozaj paradne vydarena,@enerrgizer pises,ze si kamen dostal ako prislusenstvo k rure,aku znacku mas?,akurat idem kupovat novu vstavanu,zeby som to este prehodnotila:-)aj chlebik moze byt na kameni vyborny,ved som zavahala,ze som ten kamen nekupila v UK,drzala som ho v rukach,ale nevedela som este, aku ruru si kupim doma,ci bude pasovat velkost kamena ....
zuzik01
Ahoj, prave som si kupila pizza kamen a hutam nad tym, ze ako tu pizzu na ten rozhoruceny kamen prelozim. Dava sa ta pizza na kamen s papierom alebo bez? Pochopitelne taku tu specialnu lopatku na prelozenie pizze nemam :-(
enerrgizer
ahoj, ja to robím tak, že na nejakú podložku (tácňa, podnos, hocičo okrúhle) dám vystrihnutý papier na pečenie, na papier dávam cesto a tam ho dochucujem omáčkou a ďalšími surovinami. Otvorím vyhriatu rúru s kameňom, povytiahnem ho a stiahnem na neho papier aj s pizzou, rúru zavriem a pečiem...dobrú chuť :-)
petosmeto
Nazdar, tiez pokukujem o Baumatic kameni, je to najjednoduchsie riesenei za 20 eur. Avsak, trochu som toho pocital po nete, a existuju lepsie materialy. Samozrejme v zahranici. Niektori ludia pouzivali viac kamenov, a tak hovorili, ze nieje kamen ako kamen.
Najviac ma laka tento fibrament:
 www.bakingstone.com

Uz aj ta hmotnost, na rovnaky rozmer, ako ma Baumatic vazi 3,8 kg, cize vidno, ze to tepelne vyzarovanie a tepelna zotrvacnost bude lepsia, nez pri Baumaticu, ktory podla netu vazi okolo 2 kg.
Objednavat vsak treba z Ameriky. Avsak viac ludi na nete pisalo, ze tento kamen pecie lepsie, nez tie predosle. Podla vyrobcu udajne preto, ze tepelne vyzarovanie je velmi blizko idealnej hodnote na pecenie, co ine materialy nemavaju. Je to napisane vo FAQ na tej stranke.
Tak to len keby niekto chcel objednavat pizza kamen, tak davam do pozornosti, ze tento sa mne osobne najviac pozdava.
Este maly trik, co je uvedeny na tej stranke.
Ak sa da dalsi kamen na poschodie nad pizzu, tak vysledok je este lepsi. Tu by moznost stacilo pouzit nenaglazurovanu tehlu, alebo nejaky lacnejsi kamen. Urcite sa zvysi teplotna zotrvacnost pece a tak ju bude treba este o dalsich 15-20 minut dlhsie rozohrievat. Myslim si vsak, ze napriklad v plynovych sa vdaka tomu dosiahne vyssia teplota medzi dvoma kamenmi. Ak sa mi to podari zrealizovat, tak dam vediet... pretoze bez kamenov viem v peci dosiahnut maximalne 230 stupnov, co je dost malo. Po vlozeni pizze, rucicka teplomera klesne na 210 stupnov, a 230 dosiahne pomaly az na konci pecenia po 10 minutach, co by sa urcite nestalo, keby tam bol kamen s teplotnou zotrvacnostou.
enerrgizer
...s tou tehlou to je zaujímavý nápad, niekedy vyskúšam. Ja som mal kameň ako príslušenstvo k rúre, takže som nemusel vyberať :)
marvasko
Skúsili ste už niekto pizza pec? Napríklad od www.pizzaferrari.sk ?
petosmeto
Uz som od minuleho roku skusal ten Fibrament-D, mam inak aj ten Baumatic okruhly. Tak jednoznacne lepsie pecie Fibrament.
V plynovej rure som nakoniec dosiahol 320-330 stupnov. Pieklo to uz celkom dobre. Rura sa vsak dost dlho nahrievala.
abdul
Má niekto skúsenosti s mramorom ?