Foto: enerrgizer
dlho som skúšal rôzne recepty na pizzu...až raz som zistil, ktorý je ten pravý, množstvo je na cca 2 pizze...
porcie
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
z hladkej múky, droždia, olivového oleja, soli, cukru, vlažnej vody a štipky oregána vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak miešate kuch. robotom, nie je potrebné robiť kvások, kvasnice sa aktivujú aj bez neho...
-
2
...keď máme cesto hotové, dáme si predhriať rúru na maximálnu teplotu, aj s pizza kameňom, kto ho nemá, môže použiť alternatívu - liatinovú platňu, prípadne plech na pečenie otočený opačne, hore dnom...
-
3
... pripravené cesto dáme na papier na pečenie a celé to položíme na nejakú podložku, aby sme ho vedeli preniesť na horúci kameň. Z drvených paradajok (ak nemáme, použijeme pretlak - kečup len v krajnej núdzi ) cesnaku, talianskych byliniek, soli a olivového oleja spravíme omáčku, ktorou potrieme cesto. Na vrch ukladáme postupne všetky ingrediencie, každý podľa chuti a zásob v chladničke. Jedno je však veľmi dôležité - menej je niekedy viac - nedávajme na cesto všetko čo nájdeme...
-
4
...pečieme cca 10min na 250°C, na maxime a pizzu dávame vždy do rozpálenej rúry...dobrú chuť :)
Najviac ma laka tento fibrament:
www.bakingstone.com
Uz aj ta hmotnost, na rovnaky rozmer, ako ma Baumatic vazi 3,8 kg, cize vidno, ze to tepelne vyzarovanie a tepelna zotrvacnost bude lepsia, nez pri Baumaticu, ktory podla netu vazi okolo 2 kg.
Objednavat vsak treba z Ameriky. Avsak viac ludi na nete pisalo, ze tento kamen pecie lepsie, nez tie predosle. Podla vyrobcu udajne preto, ze tepelne vyzarovanie je velmi blizko idealnej hodnote na pecenie, co ine materialy nemavaju. Je to napisane vo FAQ na tej stranke.
Tak to len keby niekto chcel objednavat pizza kamen, tak davam do pozornosti, ze tento sa mne osobne najviac pozdava.
Este maly trik, co je uvedeny na tej stranke.
Ak sa da dalsi kamen na poschodie nad pizzu, tak vysledok je este lepsi. Tu by moznost stacilo pouzit nenaglazurovanu tehlu, alebo nejaky lacnejsi kamen. Urcite sa zvysi teplotna zotrvacnost pece a tak ju bude treba este o dalsich 15-20 minut dlhsie rozohrievat. Myslim si vsak, ze napriklad v plynovych sa vdaka tomu dosiahne vyssia teplota medzi dvoma kamenmi. Ak sa mi to podari zrealizovat, tak dam vediet... pretoze bez kamenov viem v peci dosiahnut maximalne 230 stupnov, co je dost malo. Po vlozeni pizze, rucicka teplomera klesne na 210 stupnov, a 230 dosiahne pomaly az na konci pecenia po 10 minutach, co by sa urcite nestalo, keby tam bol kamen s teplotnou zotrvacnostou.
V plynovej rure som nakoniec dosiahol 320-330 stupnov. Pieklo to uz celkom dobre. Rura sa vsak dost dlho nahrievala.