Vôňa a chuť:
Bylinky nie sú len na čaj. Zbierka tipov, ako ich použiť v kuchyni kreatívnejšie

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Mätu, medovku, šalviu, levanduľu či tymian zvyčajne sušíme na čaj. Ale to nie je všetko, čo s nimi môžete podniknúť.



Foto: Shutterstock

Bylinky patria k letu rovnako ako slnko a grilovačky. Vonia z nich príroda, majú osviežujúce aj liečivé účinky a pritom rastú nenápadne – na záhrade, terase či dokonca na kuchynskej parapete. Väčšina z nás ich suší na zimu, no pritom sa dajú využiť omnoho kreatívnejšie.

Mäta – kráľovná osvieženia

Je ideálna do limonád, smoothie či koktailov. Do džbánu vody pridajte citrón, pár lístkov mäty a kocky ľadu. Alebo nasekanú mätu zamrazte v nádobke na ľad spolu s plátkom citróna alebo jahody a budete mať pestré ľadové kocky do nápojov. Posekaná mäta zmiešaná s kryštálovým cukrom je výborná na posypanie napríklad na grilované ovocie alebo len tak na rôzne ovocné či pudingové krémové poháre.



Foto: Shutterstock

Mäta skvelo ladí aj so slanými jedlami – skúste ju pridať do uhorkového tzatziki, k pečenému jahňaciemu mäsu alebo si spravte toto vynikajúce rizoto.


Medovka – jemná, citrusová a upokojujúca

Medovka má jemnú citrónovú arómu a využitie nájde aj ďaleko za hranicami čajníka. Uvarte napríklad jednoduchý sirup z cukru a vody, zalejte ním medovku a nechajte lúhovať. Vznikne osviežujúci základ do limonád.



Foto: Shutterstock

Alebo nakrájané lístky použite do ovocných šalátov či ako ozdobu na koláče a zmrzlinu. Keď lístky medovky naložíte do medu – vznikne jemne citrusový med vhodný do čaju aj na pečivo.


Šalvia – výrazná a aromatická

Je to bylinka, ktorá je pre kuchyňu naozaj stvorená. Pripravte si maslo so šalviou – stačí lístky opražiť na masle a preliať ním cestoviny či gnocchi. Šalviové lístky môžete použiť aj na grilovačke, omotajte ich okolo syra či mäsa pred opekaním.



Foto: Shutterstock

Skúste aj šalviový ocot. Do pohára dajte lístky šalvie , zalejte jablčným octom a nechajte pár týždňov odstáť. Hodí sa skvelo do šalátových dresingov.


Levanduľa – voňavá kráľovná

Levanduľa nie je len do vankúšikov na spanie. V kuchyni sa odporúča používať len levanduľu lekársku (Lavandula angustifolia). Skúste si pripraviť levanduľový cukor. Do zaváraninového pohára dajte cukor a pár kvietkov levandule. Po pár dňoch získate aromatický cukor na pečenie či do kávy.



Foto: Shutterstock

Urobte si aj levanduľový sirup a pridajte ho napríklad do prosecca, získate jednoduchý, efektný letný koktail. Kvietočky levandule sa tiež hodia do maslových sušienok, cheesecakov či domácej zmrzliny.


Tymian – univerzálna voňavá bylinka

Využiť sa dá v slanej aj sladkej kuchyni. Je to klasická bylinka na mäso. Marinády na kuracie, bravčové aj ryby chutia s tymianom o triedu lepšie. Tymian naložený v olivovom oleji vydrží celé mesiace a máte tak skvelo ochutený olej na šaláty či grilovanú zeleninu.



Foto: Shutterstock

Vyskúšajte tymian aj v koláčoch alebo mafinoch – jemne bylinková chuť dodá dezertu šmrnc.





ANKETA: Sušíte si bylinky doma do zásoby na zimu?

66,7%



33,3%







Diskusia k článku










TOPlist