
Foto: Shutterstock
Bylinky patria k letu rovnako ako slnko a grilovačky. Vonia z nich príroda, majú osviežujúce aj liečivé účinky a pritom rastú nenápadne – na záhrade, terase či dokonca na kuchynskej parapete. Väčšina z nás ich suší na zimu, no pritom sa dajú využiť omnoho kreatívnejšie.
Mäta – kráľovná osvieženia
Je ideálna do limonád, smoothie či koktailov. Do džbánu vody pridajte citrón, pár lístkov mäty a kocky ľadu. Alebo nasekanú mätu zamrazte v nádobke na ľad spolu s plátkom citróna alebo jahody a budete mať pestré ľadové kocky do nápojov. Posekaná mäta zmiešaná s kryštálovým cukrom je výborná na posypanie napríklad na grilované ovocie alebo len tak na rôzne ovocné či pudingové krémové poháre.
Foto: Shutterstock
Mäta skvelo ladí aj so slanými jedlami – skúste ju pridať do uhorkového tzatziki, k pečenému jahňaciemu mäsu alebo si spravte toto vynikajúce rizoto.
Medovka – jemná, citrusová a upokojujúca
Medovka má jemnú citrónovú arómu a využitie nájde aj ďaleko za hranicami čajníka. Uvarte napríklad jednoduchý sirup z cukru a vody, zalejte ním medovku a nechajte lúhovať. Vznikne osviežujúci základ do limonád.
Foto: Shutterstock
Alebo nakrájané lístky použite do ovocných šalátov či ako ozdobu na koláče a zmrzlinu. Keď lístky medovky naložíte do medu – vznikne jemne citrusový med vhodný do čaju aj na pečivo.
Šalvia – výrazná a aromatická
Je to bylinka, ktorá je pre kuchyňu naozaj stvorená. Pripravte si maslo so šalviou – stačí lístky opražiť na masle a preliať ním cestoviny či gnocchi. Šalviové lístky môžete použiť aj na grilovačke, omotajte ich okolo syra či mäsa pred opekaním.
Foto: Shutterstock
Skúste aj šalviový ocot. Do pohára dajte lístky šalvie , zalejte jablčným octom a nechajte pár týždňov odstáť. Hodí sa skvelo do šalátových dresingov.
Levanduľa – voňavá kráľovná
Levanduľa nie je len do vankúšikov na spanie. V kuchyni sa odporúča používať len levanduľu lekársku (Lavandula angustifolia). Skúste si pripraviť levanduľový cukor. Do zaváraninového pohára dajte cukor a pár kvietkov levandule. Po pár dňoch získate aromatický cukor na pečenie či do kávy.
Foto: Shutterstock
Urobte si aj levanduľový sirup a pridajte ho napríklad do prosecca, získate jednoduchý, efektný letný koktail. Kvietočky levandule sa tiež hodia do maslových sušienok, cheesecakov či domácej zmrzliny.
Tymian – univerzálna voňavá bylinka
Využiť sa dá v slanej aj sladkej kuchyni. Je to klasická bylinka na mäso. Marinády na kuracie, bravčové aj ryby chutia s tymianom o triedu lepšie. Tymian naložený v olivovom oleji vydrží celé mesiace a máte tak skvelo ochutený olej na šaláty či grilovanú zeleninu.
Foto: Shutterstock
Vyskúšajte tymian aj v koláčoch alebo mafinoch – jemne bylinková chuť dodá dezertu šmrnc.
Diskusia k článku