Pizza caprese con rucola fresca

tizian1cat - fotkatizian1cat, 29. decembra 2010

Najlepšiu pizzu vám neurobí nik doma a zriedkavo v luxusných reštauráciách. Moju najlepšiu pizzu som jedla v malom bistre v prístave Sorrento, keď sme Zobraziť celý popisNajlepšiu pizzu vám neurobí nik doma a zriedkavo v luxusných reštauráciách. Moju najlepšiu pizzu som jedla v malom bistre v prístave Sorrento, keď sme sa vracali z výletu loďou do Neapolu. 3 plastové stoly, plastové stoličky, olúpaná omietka na stene...a na tanieri úžasná, nenapodobiteľná pizza, akú len domáci Talian robí pre rodinu a malý okruh zákazníkov. Takú, aká aj jemu samotnému chutí, jednoduchá a božská zároveň!!!

4
porcie
100 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

400 g
240 ml, teplá
1 KL
7 g
1 KL
1 PL
1-2 ks, strúčik
500 ml, v konzerve a nakrájané
 sušené
  pokrájané
4 ks ( 100g)
  čerstvá




Postup

  1. 1

    Najprv si zarobíme cesto na pizzu:v mise zmiešame sušené droždie s 1 lyžičkou medu a 100ml teplej vody. Necháme stáť cca 10minút. Potom pridáme soľ, olivový olej, zvyšnú vodu a múku. Vymiešame na hladké cesto. Dáme do misky vytretej olejom, aby sa cesto nelepilo o steny misky a necháme zakryté utierkov kysnúť na teplom mieste cca 40minút.

  2. 2

    Medzitým si na lyžičke olivového oleja zľahka opražíme na plátky nasekaný cesnak, pridáme rajčiny z dózy, pokrájané olivy, necháme podusiť cca 15 minút, ochutíme soľou, čiernym korením a sušeným oreganom. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka rukami ho roztlačíme na kruh cca 30cm v priemere, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti, z každej postupným naťahovaním a zavinovaním (stretch and fold) vytvoríme 4 bochníčky, ktoré necháme na pracovnej doske, zakryjeme utierkou a necháme ešte 30minút vykysnúť.

  4. 4

    Z nakysnutých bochníčkov vytvarujeme pizzu, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ju najprv olivovým olejom, potom rajčinovou omáčkou, poukladáme na testo pokrájané cherry rajčinky a dáme pizzu na 10 minút do rúry vyhriatej na 220 st.C - na úplný spodok (nie na mriežku).

  5. 5

    Po 10 minútach pizzu vyberieme, naukladáme na vrch mozzarelu nakrájanú na tenké kolieska, posypeme ešte sušeným oreganom a čiernym korením a šups nazad do rúry, tentokrát na strednú mriežku. Pečieme ešte 10 minút.Vberieme z rúry a posypeme vrch čerstvou rukolou.

    Pizza caprese con rucola fresca - obrázok 5

Diskusia k receptu

janger
Veru aj ja mam krasne spomienky na leto v Taliansku a s tym spojene taketo 'maskrtenie'. S tou cerstvou rukolou sme aj my jedli, tiez aj s cerstvym spenatom...Vypada vyborne.
julica
Juuj, ziaden ananas, najlepsia je na pizzi rukola, skoda, ze malokde taku robia. odlozim si tvoj recept, a opat, vyskusam, ci je lepsi ako moj :) super
tizian1cat
@Julica : hlavne ten kecup v niektorých prípadoch!!! Talian by skolaboval, keby mu niekto dal na pizzu kecup.P.S.Uz si kupila mamine ten krém? Som kozný lekár, rada poradím..:-)))
frezia68
Tak som sa niečo poučila,že treba piecť celkom dole a nie na mriežke,už sa teším,že vyskúšam :-)
julica
Veru, keby tam ten kecup aspon nejako chutil, to by som sa hadam aj vykaslala na Taliana, ale mdla nasladkasta chut na pizzi nie je to prave orechove. Nakoniec som to riskla a kupila cistiacu vodu a serum od Avene, alergiu jej nesposobil, teraz uz len tie vrasky. Dakujem za opytanie :) (Inac dobru pizzu v BA som objavila na Kollarovom nam., vola sa Primo Amore a maju aj s rukolou, aj s dubakmi)
tizian1cat
@julica :super, robim na Mickiewiczke, ked opadnu mrazy vybehnem tam cez obed!!! Avene je dobrý, nepamatám, ze by sme nan mali alergiu, papa, veselý Silverster.
sjuz
Tizian1cat - pekná pizza, dala by som si !
súhlasím, Julica - rukola a k tou ešte prosciuto crudo...mňam! a ďakuem za tip na pizzu v BA, skúsim.
foska
Avene je dobry, ale odlicovac na oci mi prekazal, oci stipali a mejkap vytrvalo drzal... Ale kremy Avene su fajn.
2010
Super recept ale pizzu doma nerobime, ma to taky technicky problem.Vacsina domacich sporakov 99 % nie je schopna dosiahnut teplotu ktora je potrebna na pizzu .A vonkajsu pec nemam.To je ale len moj osobny nazor.
julica
@2010 , stará plynová rúra, pizza viac naspodok, ešte sa mi aj cesto na krajoch "zdvojilo", teda ostalo duté a dalo sa rozvrstviť. Piekla sa možno 5 minút, ak vôbec. Dá sa
tizian1cat
jasné, ze sa dá, ved sa nehráme na profesionálov...aj chlieb by sa mal piect v speciálnej peci a ide to aj doma. V improvizácii je sila..:-)))
honestka
Veru ze vyzera velmi dobre; zdravo a pestro aj doma sa upecie fajn, hlavne tie tenucke su prima, najradsej peciem na kameni. A s tym kecupom mas pravdu! Ked som bola na navsteve doma, tak dokonca davali na pizu vajicko - a to som do vtedy ani od vtedy nevidela nikde. cim jednoduchsia tym- lepsia ked su dobre suroviny. Zelam Ti zdravy a pokojny Novy Rok! my teraz prave zaciname slavit, vecera je za nami a priatelia prichadzaju...
lucylee
perfektné, jednoduché a efektné, tá chuť musí byť čistá, svieža a nezabudnuteľná, toto úplne stačí na pizzu
frezia68
Táto pizza nemá chybu,teraz degustujem a chválim :-))))
zuzik01
najlepsia pizza aku som kedy jedla ;-) robim z polovicnej davky akurat davam trosku viac vody...
tizian1cat
@zuzik01 :tesim sa, to cesto je naozaj bájecné, vodu prisposobujem aj ja podla typu múky, ktorú pouzívam, pendlujem medzi Rakuskom a Bratislavou, nevedela som, ze mozu byt také rozdiely v múkach...
zuzik01
no, ja ju peciem na Cypre a tu je to riadna tragedia s mukou... ver mi, ze toto je najlepsia pizza aku som kedy jedla a som na seba patricne hrda, ze ju dokazem urobit sama :-) velmi dobre sa mi s tymto cestom robi a robim ti vsade dobru reklamu ;-)
zofos
Je to naozaj skvelá pizza ,práve som ju vyskúšal a samozrejme oblohu trochu upravil ale výsledok stál za to.Doporučujem všetkým gurmánom
eraserhead
@tizian1cat ešte k tej múke, aký presne druh-značku používaš, dostupný v SVK, AT? (áno môžem si kúpiť aj originál ITA múku na pizzu 25kg balenie v M...o haha, ak by sa to podarilo vyšlo by to na približne 62 kusov pizze, toľko ľudí by som ani na svadbu nepozval)
cavoli.. questa Napoli, la città più bella del mondo
tizian1cat
@eraserhead : obcas kupim v AT Metre pizza múku, majú balenie 2x po 5kg, vydrzalo mi to vyse pol roka, zaujímavé je, ze z tejto muky mole nelietali...:-))) Inak kupim normálnu chlebovú múku v Tesco znacky Penem tusim alebo Penam, bezne ju maju aj v Billa.
vimar
neskúšali ste ju dakto aj cez celozrnnej, príp. špaldovej múky? či netreba dajako zmeniť pomer surovín?
vimar
no dnes som ju robila po druhýkrát. Prvý raz to bola jedna báseň, fantázia v pohybe...
Dnes som dala pizzu na spodok rúry a na silikónovú podložku (tak ako minule) - čo sa ale nestalo - silikónová podložka začala HORIEŤ, z rúry sa dymilo, dym v celom byte (ešte aj po pár hodinách), pizza pošla do smetí.... :-((
pacik
Zmiešala som múku na polovicu so špaldovou hladkou, pizza nemala chybu, skvelý recept :-)
prdelinka
fakt skvelý recept.
len mám otázky-musí to cesto kysnúť? neskúšali ste ho niekto dať do chladničky ?
kulina
Prosím vysvetliť túto vetu...."dáme pizzu na 10 minút do rúry vyhriatej na 220 st.C - na úplný spodok (nie na mriežku)"..... mám to chápať tak, že plech mam polozit na dno rúry? alebo na prvé poschodie (mám 4 poschodia). A ešte otázka.... mám použiť ventilátor alebo ohrev zo spodku a zvrchu. Ďakujem
magduskaba
Skúšala som rôzne cestá a pizzu, niektoré boli dobré. Toto cesto je najlepšie, už iné robiť nebudem. Ďakujem za recept, nielen za tento, vyskúšam aj iné, ktoré som si uložila.