Pizza caprese con rucola fresca
Autor receptu: tizian1cat
Najlepšiu pizzu vám neurobí nik doma a zriedkavo v luxusných reštauráciách. Moju najlepšiu pizzu som jedla v malom bistre v prístave Sorrento, keď sme sa vracali z výletu loďou do Neapolu. 3 plastové stoly, plastové stoličky, olúpaná omietka na stene...a na tanieri úžasná, nenapodobiteľná pizza, akú len domáci Talian robí pre rodinu a malý okruh zákazníkov. Takú, aká aj jemu samotnému chutí, jednoduchá a božská zároveň!!!
4 porcie |
100 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Najprv si zarobíme cesto na pizzu:v mise zmiešame sušené droždie s 1 lyžičkou medu a 100ml teplej vody. Necháme stáť cca 10minút. Potom pridáme soľ, olivový olej, zvyšnú vodu a múku. Vymiešame na hladké cesto. Dáme do misky vytretej olejom, aby sa cesto nelepilo o steny misky a necháme zakryté utierkov kysnúť na teplom mieste cca 40minút.
- Medzitým si na lyžičke olivového oleja zľahka opražíme na plátky nasekaný cesnak, pridáme rajčiny z dózy, pokrájané olivy, necháme podusiť cca 15 minút, ochutíme soľou, čiernym korením a sušeným oreganom. Necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka rukami ho roztlačíme na kruh cca 30cm v priemere, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti, z každej postupným naťahovaním a zavinovaním (stretch and fold) vytvoríme 4 bochníčky, ktoré necháme na pracovnej doske, zakryjeme utierkou a necháme ešte 30minút vykysnúť.
- Z nakysnutých bochníčkov vytvarujeme pizzu, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ju najprv olivovým olejom, potom rajčinovou omáčkou, poukladáme na testo pokrájané cherry rajčinky a dáme pizzu na 10 minút do rúry vyhriatej na 220 st.C - na úplný spodok (nie na mriežku).
- Po 10 minútach pizzu vyberieme, naukladáme na vrch mozzarelu nakrájanú na tenké kolieska, posypeme ešte sušeným oreganom a čiernym korením a šups nazad do rúry, tentokrát na strednú mriežku. Pečieme ešte 10 minút.Vberieme z rúry a posypeme vrch čerstvou rukolou.