Piškótová roláda
Piškótová roláda

Jemná piškótová roláda

lemonova - fotkalemonova, 8. januára 2023
Jemná piškótová roláda
Foto: lemonova

Ak ste fanúšikmi nedeľných koláčikov, ale po Vianociach túžite po niečom naozaj jednoduchom a ľahkom, táto jemná roláda je pre vás ideálna.

45 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

60 g
1 PL (alebo mandľová múka)
1/2 KL
podľa chuti
podľa chuti
štipka
4 ks
100 g
1 balíček
 ľubovoľný
Na posypanie papiera:




Postup

  1. 1

    Múku, mandle, prášok do pečiva, vanilku, pomarančovú kôru a soľ si zmiešajte v jednej miske.

  2. 2

    Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh. Pridajte kryštálový a vanilkový cukor a ešte dobre vyšľahajte, aby bol sneh hladký a zanechával špičky.

  3. 3

    Pridávajte opatrne jeden žĺtok po druhom a veľmi jemne ich postupne vmiešajte. Napokon tiež veľmi jemne pridajte preosiate suché ingrediencie a spojte na hladké jemné cesto.

  4. 4

    Cesto rozotrite na stredne veľký plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý si vymastíte maslom a vysypete krupicou, prípadne polohrubou múkou. Pečte pri teplote 170 - 175 °C asi 8 až 10 minút. Treba odskúšať špajľou. Na druhý väčší plech si medzitým pripravte čistý papier na pečenie, ktorý vysypete práškovým cukrom.

  5. 5

    Ihneď po vytiahnutí cesta z rúry ho preložte na druhý plech, stiahnite pôvodný papier a jemne ho v pocukrovanom papieri stočte. Roládu môžete zabaliť navyše do utierky. Nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju už len stačí natrieť vaším obľúbeným džemom. Ja osobne mám najradšej šípkový alebo marhuľový. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, klasický receptík, piškotová roláda mě nikdy nezklame. Hezky ke kafíčku, hmm Marhulový džem je super, šípkový jsem vlastně nikdy neochutnala - doplnit mezery v chutích by to chtělo, uznávám.
mirop
na fotke vyzera velmi sucho, pridal by som dzem alebo krem
chorvatka
Moja mama kedysi (pred pol storocim!) pridavala do cesta, po kvapkach i roztopené maslo. Inak mam vyborny recept na roladu s cestom z lieskovcov; je plnena pravym marhulovym dzemom, poliata cokoladou. recept ma tiez niekolko desatroci ! Ale ta chut lieskovcov a dzemu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia