Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. mája 2014
Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi mäso na šťave a na víne, vybrala som hovädzie zadné a Cabernet Sauvignon, mäso som pokrájala na rezne a pripravila na pikantný Zobraziť celý popisMáme radi mäso na šťave a na víne, vybrala som hovädzie zadné a Cabernet Sauvignon, mäso som pokrájala na rezne a pripravila na pikantný spôsob, je to veľmi chutná kombinácia. Recept pridávam pre milovníkov hovädzeho na víne a pikantných jedál. Fotky som robila ešte v čase, ked som nevedela, aký problém mám s objektívom fotoaparátu v mobile, kým na to neprišiel náš milý varecháč @megdesign, preto mu venujem tento výborný recept ako poďakovanie :-)

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70-80 °C

Suroviny

600 g
1 ks
5 strúčikov
1 - 2 ks podľa chuti
100 domáca ml
250 ml
podľa chuti
1 PL
podľa chuti
3 - 4  PL
podľa potreby  na obaľovanie
podľa potreby na podlievanie




Postup

  1. 1

    Hovädzie zadné som pokrájala na rezne, ktoré som po obvode narezala, aby sa pri pečení neskrútili a naklepala som ich.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Naklepané rezne som osolila,...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...z oboch strán som ich obalila, pri opečení získajú jemnú chrumkavú kôrčičku, mäsko zostane pekne šťavnaté a opadaná múka zahustí šťavičku.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesnak som pokrájala na plátky, čerstvý červený feferon na malé kúsky.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som rozpálila husaciu masť,...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na ktorej som sprudka opiekla rezne z hovädzieho zadného najprv na jednej strane,...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potom i na druhej strane pekne do hneda a do chrumkava, vybrala som ich na tanier.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vo výpeku som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, pridala som ešte čerstvo mleté čierrne korenie, krátko orestovala, bude mať lepšiu a výraznejšiu chuť,...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pridala som plátky cesnaku a pokrájaného feferónu, orsetoval.a som len asi 1 minútu, kým sa cesnak krásne rozvoňal.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podliala som malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, vydusila som ho až na tuk, postup som opakovala 3x ako pri príprave perkeltu, cibuľa sa tým rozpadne, zahustí a výborne ochutí výslednú šťavu.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do výpeku som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť,...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a pridala som domácu paradajkovú šťavu.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Do tohoto koreneného paprikovo-cibuľového základu s cesnakom som vložila opečené rezne z hovädzieho zadného, za stáleho miešania som rezne ešte chvíľku poopekala - pozor nespáliť!!!

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potom som mäso podliala horúcim domácim hovädzím vývarom do výšky rezňov,...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ..prikryla pokrievkou a na miernom plameni za občasného podlievania vývarom som ich pomaly dusila do úplného zmäknutia - asi 120 minút. Nesolila som vôbec, lebo vývar je slaný dosť.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pripravila som si červené suché áno Cabernet sauvignon ročník 2006,..

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...ktorým som podliala mäsko, ked už bolo takmer mäkké a prikryté pokrievkou...

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...som ho dusila, kým nebolo úplne mäkké.

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Podávala som ho horúce, nám najviac chutilo na lôžku zo zemiakovej kaše, ja som si ešte pridala zelený feferón, ktorý som s chuťou prikusovala, môj priateľ veľmi chválil také, aké bolo :-) so smiechom vraví, že ja mám asi vyplechovaný žalúdok i pusu :DDD. Verím, že @megdesign si tiež rád pochutná na tejto pikantnej dobrote na skvelom víne, aspoň dúfam :-)

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    záber zblízka: mäsíčko pripravené týmto spôsobom sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, nevysušené,ale krásne šťavnaté, vynikajúca pikantná šťavička má úžasnú chuť použitých korenín, kvalitného červeného vína, dobrého mäska a ostaných surovín. Odporúčam milovníkom hovädzieho mäsa a pikantných jedál na dobrom víne :-) Dobrú chuť prajem :-)

    Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

pusta
@megdesign - milý Marcel, tá pocta ti pávom patrí, to ja dakujem tebe :-)
ešte keby si zradil na rovinu, či ti recept sedí?
dík,
megdesign
No ja radsej maso ako kapustu /som clovek vsezravec, nie zajac, pravda... :D/ takze by som nepohrdol :)
brambora
keď som čítala, že ste to jedli na lôžku, tak ma hneď napadlo, že po ležiačky som teda ešte nejedla. :D až potom, že zemiaková kaša... pochutila by som si aj ja, len šťavička na pyré mi veľmi vadí. ;) takže šťavnaté mäsko a pyré môôôôôže byť. :)
elysa
hovädzie na víne máme v obľube, aj zajtra sa chystám na podobný obed, len menej pikantne bude u nás...
pusta
@bramborka moja milá, nádherne si ma rozosmiala.DDD, žartíky bokom teraz, aj na lôžku /v posteli/ sa dá papať, ale potom treba prisunúť servírovací stolík. tá šťavička je fantastická, neviem, či nie lepšia ako to mäsíčko samotné, však ty si môžeš dať pyré vedľa, aj tak to bude vynikajúce. som rada, že môôôôôže byť :-)
dakujem za milé uznanie.
pusta
@elysa , u nás doma na víne veľmi letí tiež :-)verím, že u vás bude dnes veľmi chutný obedík.
prajem vám všetkým Dobrú chuť a Pekný deň :-)
dakujem ti.
safran
okrem detailného popisu, na ktorý sme už od @Pusta zvyknutí, najviac chválim použitie husacej masti v recepte... je to obvyklý tuk, využívaný v židovskej kuchyni a potvrdzuje, že gastronomická múdrosť predkov všeobecne v rôznych kultúrach má svoje (nielen náboženské) opodstatnenie: "Na olivový olej sa svojím zložením ešte viac podobá husacia masť..." viac, sa možno dočítať tu:
 zena.sme.sk/c/5796216/mast-sa-vracia.html#ixzz323dK...
safran
mne by sa však v tomto recepte pozdávala ako príloha ryža alebo tarhoňa, napriek tomu, že milujem dobre pripravené zemiakové pyré
pusta
@safran , husacia masť sa hojne využííva okrem židovskej kuchyne napr. v kuchyni francúzskej a má úžasné liečebné účinky, Francúzi napriek fajčeniu a pitiu alkoholu i celkovej zlej životospráve, majú oveľa nižší výskyt kardio-vaskulárnych a onkologických ochorení ako je svetový priemer.
dakujem za komentár, priložený užitočný link i pochvalu.
pusta
@safran , môj priateľ a ja obľubujeme k takýmto jedlám, ako je mäso na šťave, práve zemiakovú kašu alebo zemiakové pyré a to napriek tomu, že máme radi aj ryžu :-)
pusta
@terinnka55 , je to úžasne chutné jerlo, teší ma, že si ocenila popis i prípravu :-)
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia