Petre Roman rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. júna 2016

Tento recept som dostala od moje rumunskej priateľky mailom ešte pred rokom... Stále som ho odkladala na pozdejšie... Možno je nato vhodný čas Zobraziť celý popisTento recept som dostala od moje rumunskej priateľky mailom ešte pred rokom... Stále som ho odkladala na pozdejšie... Možno je nato vhodný čas vyskúšať... Pátrala som, kto je ten pán a zistila som - rumunský politik... Hádam s mlsným jazýčkom...

20
porcií
50 minút
príprava
3 x 10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto: I. II. III.
3 ks
3 PL
3 PL
3 PL
3 PL vrchovaté
1/3 bal
Krém:
800 ml
3 bal
6 PL
250 g
1 PL
250 g na karamel
100 g strúhané
200 g
1 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Piekla som tak ako zvyknem, že miešam cesto na ďalší korpus, pokiaľ sa mi prvý pečie... takže som trúbu nechala vyhriať na 180 st. rozbila som tri vajcia, pridala som vrchovaté lyžice kryštálového cukru a vymiešala som do peny, pridala som olej a vodu a ešte dobre prešľahala... múku som zmiešala s práškom do pečiva a v malých dávkach som preosiala do cesta.

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a upravila... piekol sa 10min. upečené korpusy som ukladala na mriežku...

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa chladili korpusy, pripravila som si krém. do rajnice som dala variť polovicu mlieka, v druhej polovici som vymiešala Zlaté klasy a cukor... pridala som do vriaceho mlieka a uvarila hustú kašu... chladila som ju v nádobe so studenou vodou... ešte do vlažnej som pridala maslo a miešala kým sa neroztopí.

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som ho vyšľahala mixérom a pridala som strúhané pistácie... krém som rozdelila na 3 rovnaké časti... posledná časť pôjde na vrch... napokon som pridala malinový extrakt.

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do rajnice som dala cukor a nechala som ho skaramelizovať... kým bol ešte horúci, poliala som vrch dvoch korpusov a tretí som nechala bez karamelu.

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúcim karamelom som poliala 2 korpusy...

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na karamel som uložila tretinu krému a rovnomerne rozotrela.

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na krém som položila druhý korpus poliaty karamelom a rozotrela som druhú tretinu krému...

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A položila som tretí korpus a potrela som ho poslednou tretinou krému... uložila do chladničky... musí poriadne stuhnúť...

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ráno som urobila polevu a poliala som koláč... treba nechať opäť stuhnúť...

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Celú noc som uvažovala nad tým, ako vlastne pokrájam tie rezy, veď ten karamel stuhol a bol ako betón. A tiež mi nešlo do hlavy, prečo má tento zákusok taký názov... takže do rána karamel úplne zmäkol a nebol problém s krájaním... ale som po ochutnaní zistila, že tento zákusok je skutočne výnimočný, možno ako jeho autor... rezy vsiakli do seba karamel a sú neskutočne krehké a chutné... zákusok je jednoduchý na pečenie a oplatí sa vyskúšať... prajem vám dobrú chuť..)

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom, čo som opustila môj rodný kraj, adaptovala som sa len veľmi ťažko na nové prostredie... ale moje prekrásne ruže budem pestovať, ak ma presťahujú i na Saharu...

    Petre Roman rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Krásne rezy si upiekla! Každý potrebuje ten svoj "zmysel života". Spomienky na rodisko máš v srdci. Tvoje ruže - súputníčky sú živá spomienka naň. Radosť sa rodí v srdci! Úplne Ťa chápem...
katka78
Jáj Izka, nie som zákusková, ale u teba by som nemala problém okoštovať.
vierik
Izabelka opäť krásny zákusok,určite upečiem ♥
tomeska
Drahá pani Izka, čo mi to robíte. Ja diabetik,čo v sladkom može i spávať,musím len smutne závidieť tým,čo to možu papkať. Ale nič to, však ja ich vyskúšam. Za týždeń mám dovod ich upiecť. Len škoda, že som ich nenašla už včera, tak som upiekla uralské rezy. A paráda!!!!!!!!!!!!!!(pre manžela do práce), a ja zas len ""smutne koukám "".
rela
@izka , názov koláčika je jasný dôkaz toho, že nie sú maškrtné iba ženy. Musel byť výborný 5*. Všetko v čom je karamel zbožňujem .
rela
Ružička je tiež prekrásna.
mesiar50
Spravila si excelentné a lahodne vyzerajúce rezy.
Domov máme tam,kde sme si nechali srdce.
Tvoje srdce je také krásne ako tvoje prekrásne ruže.Táto moja holandská ruža prežila silné krupobitie.Želám si nech ti poteší tvoje ubolené srdiečko.


sracz
Pri pohľade na každé Tvoje i sladké dielo, milá Izka, mám vždy tie najfantastickejšie predstava a sny. Aj pri tomto, pôvodne som si myslel, že pôvodom od Romanovcov a ono tu ho Romanescu, cítim celým organizmom jeho chute i kompletnú vôňu. Boduješ naplno a vysoko, ako vždy!
izabella929
Ďakujem vám všetkým za milé slová.-)teším sa, že ako nevyzerá dobre, lebo v teple sa to krájalo dosť zle, tak chutí vynikajúco...) @mesiar50 , vďaka za ružičku, ty vieš, že ich milujem a napísal si to tak, ako to má byť..)@sracz , sú skutočne výborné..)
pivonka
Keby som dostala recept z iného zdroja, v žiadnom prípade by som sa doňho nepúšťala, lebo by ma odradil karamel, hoci ho ľúbim. Tušila som, že stvrdne. Lenže podľa krásnej titulky som vedela, že krém ho rozpustil. Zákusok musí byť vynikajúci, ostatne, ako všetky Tvoje zákusky. No a ružička, to je NÁDHERNÁ bodka na záver.
mracik9
Izka,ten koláč bol určite famózny,ale tie ruže,to je niečo veľmi blízke nášho srdiečka a ešte keď je vypestovaná z odtrhnutej halúzky :))
aandulka
Izabelka rezy sú určite výborné dala by som si, len nemám bunky na pečenie, no a ružička je bezkonkurenčná - prosto kráľovná.KK,5*
haji
Krásné řezy, karamel miluji, kouzelná kombinace, ještě jsem podobné řezy nezaznamenala. Izi, jsi sladká čarodějka! Růže máš nádherné, stejně jako tvá díla ať už sladká, tak slaná. Kdo umí, umí! Krásný večer přeji!
frezia68
Opakovala by som sa,ak by som chválila zákusok,lebo zasa excelentný.Ale krásne ruže musím pochváliť-nádhera :-).
annan
Už sú uložené,ako vždy od teba a budeme piecť a ochutnávať.
eviana
Ďalšie krásne zákuskodielko od Izky... máš môj veľký obdiv za Tvoju precíznosť a trpezlivosť, či dokonalé rezy... a tu by ma fakt - ako karamelomila - veľmi zaujímala konečná chuť... museli byť božské :) 5* jasných :)
izabella929
@aandulka , vďaka za pochvalu.-)@haji , pokiaľ ma to baví, budem to robiť s láskou..)@frezia68 ,vďaka za pochvalu ruží.-)@annan ,treba vyskúšať, ale som presvedčená, že budú chutiť.-)@eviana ,vieš, písala som o tom karamele, ale sa že sa celá dávka vpila do korpusu, to som nečakala no a vďaka tomu sú aj rezy veľmi chutné a šťavnaté...po karameli chuť...) ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
1x haji
papkoska
Recept na koláčik z Rumunska? Zbystrila som pozornosť, pretože pred 30 rokmi som tam s mamou bola na letnej dovolenke. Čo mi utkvelo od mojich 7 rokov v pamäti z hotelovej stravy sú božské syrové krokety a šťavnaté koláče, ktoré nám dávali po večeri. Toto sa mu môže približovať, takže týmto ďakujem za pripomenutie krásnej spomienky. Len neviem, kde idem zháňať nesolené pistácie, už dlhšie ich hľadám po obchodoch a nemám to šťastie...
izabella929
@papkoska ,máš pravdu, rumunská kuchyňa je špicifická svojou jednoduchosťou a objavujú sa v nej hlavne prvky z dávnejšej doby..obyčajná dedinská kuchyňa je výrazná tým, kde sa tá dedina nachádza a čo je tam možné dopestovať, dochovať..ak je blízko rieky tak rozhodne sa používajú ryby..no a koláče, zákusky jednoduché s použítím domácich surovín..páči sa mi táto kuchyňa a vychýrené kuchárky majú môj obdiv..použiť môžeš aké koľvek orechy, ja som tento zákusok šmrncla pistáciami...nie je to o plnke, ale podstatnú úlohu tu zohráva ten karamel, ktorý sa vpije do piškótového korpusu a preto je zákusok šťavnatý..) ďakujem pekne za komentár.-)
alena77
Izka, tvoje rezy ma inšpirovali konečne niečo po dlhej dobe upiecť. Až som sa tešila na pečenie☺. A tu platí stará pravda. Keď dvaja robia to isté,nie je to, to isté☺. Môj výtvor sa s tvojím nedá porovnať. Recept vynikajúci. Nerobila som žiadnu úpravu surovin. Obavu som mala tiež z karamelu, no zbytočnú. Skvelé. Ďakujem Alena


1x haji
izabella929
@alena77 , nie je podstatné ako sa zákusok vydarí, ale ako vám chutil...je jasné, že sa nikdy tak nepodarí, ako by sme si želali..ale podľa mňa sa vydaril super a tem karamel tam urobil zázrak s príjemnou chuťou.-) vďaka z celého srdiečka za odvahu a vyskúšanie receptu a máš môj obdiv a pochvalu..)
tetrisss
Fiha, toto vyzera zase zaujimavo, urcite vyskusam, mozno sa ujme ako medove zerbo :)
larra
Poprosila by som veľkosť plechu, ale asi klasika 35x27 ?
izabella929
@larra , ja vždy používam jednu veľkosť, lebo presne taký mám i podnos na ktorom staviam moje zákusky. Takže 27x37 cm. teším sa, ako vám budú chutiť, ja som bola veľmi prekvapená jeho chuťou, jemnosťou a šťavnatosťou. Nech sa vydarí.-)
larra
Včera upečený, dnes pokrájaný aj ochutnaný. Môžem len potvrdiť, že chutí jak sa tu píše, čiže sa vydaril. Ďakujem za recept.
1x haji
izabella929
@larra ,veľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu.-)Tento zákusok bol pre mňa príjemný prekvapením, lebo som sa celú noc bála, že ten karamel zostane do rána tvrdý a že sa koláč nebude dať pokrájať.Som rada, že vám chutil a nech sa daria i ostatné.-*)
tomeska
Tak ako som slúbila ,že ich vyskúšam, tak sa stalo. Síce až po 3 rokoch sa podarilo, ale predsa. Len som ho urobila v " mini" verzii. Podaril sa , karamel vcucla piškota, takže bola pekne vláčna.Zúbky nemali čo chrúpat. Aj pochválený bol dostatočne (nie štvorkou ale množstvom konzumentov). Nabudúce skúsim ale inú príchut , maliny v plnke mi velmi nechutnajú. Inak to nemá chybu. dík. m.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia