Pestré ragú so slovenskou ryžou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto ragú je z bravčového pliecka, koreňovej zeleniny, jarnej cibuľky, chilli papričky, zeleného hrášku, okorenené čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou, chuť doladená citronovou šťavou. Výsledná chuť má byť jemne slano-sladko-kyslá a ľahko pikantná. Podávala som so slovenskou ryžou, bezlepkové diéty zvolia inú vhodnú prílohu, lebo slovenská ryža je vlastne cestovina v tvare ryže.

2 -3
porcie
20 minút
príprava
80 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Koreňovú zeleninu som nakrájala na kocky, mrkvu a petržlen na kolieska.
  2. Mäsko som pokrájala na kocky.
  3. Opražila som ho sprudka neosolené na rozpálenom oleji takmer do hneda. Ked bolo mäsko opražené, osolila som ho, pridala som cibuľu a chvíľku restovala všetko spolu. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.
  4. Kým sa mäsko pražilo, pokrájala som na kolieska jarnú cibuľku a posekala som na drobno chilli papričku.
  5. Mäsko som podliala trochou vody a dusila prikryté asi hodinu za občasného premiešania. Priebežne ho treba podliať vždy iba trochou horúcej vody a takmer vydusiť na tuk, v závere má byť len málo šťavy.
  6. Ked bolo mäsko skoro mäkké, pridala som scedenú pokrájanú zeleninku a dusila som spolu asi 15 minút, zeleninka má zostať trocha al dente, nesmie sa rozvariť - cca 15 minút.
  7. Kým sa mäsko so zeleninkou dusilo, na rozpálenom oleji som opražila slovenskú ryžu.
  8. Zaliala som ju 1 a 1/2 násobným množstvom vriacej vody /dajte pozor, aby ste sa neobarili, lebo dôjde k prudkému varu!/, osolila a prikryté pokrievkou som dusila na miernom plameni do mäkka - cca 15 minút postačí.
  9. Počas dusenia slovenskej ryže som dokončila mäsko. Pridala som jarnú cibuľku, chilli papričku, zelený hrášok a už som to len prehriala.
  10. Do ragú som pridala citronovú šťavu a bolo hotovo.
  11. Na tanieri som spravila hniezdo zop slovenskej ryže, ktoré som posypala posekanou petržlenovou vňaťou a do stredu som dala ragú. Chuť ragú má byť jemne sladko-kyslo-slaná a ľahko pikantná. Bezlepková diéta zvolí inú vhodnú bezlepkovú prílohu.