Pestré ragú so slovenskou ryžou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto ragú je z bravčového pliecka, koreňovej zeleniny, jarnej cibuľky, chilli papričky,
zeleného hrášku, okorenené čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou, chuť
doladená citronovou šťavou. Výsledná chuť má byť jemne slano-sladko-kyslá a ľahko
pikantná. Podávala som so slovenskou ryžou, bezlepkové diéty zvolia inú vhodnú
prílohu, lebo slovenská ryža je vlastne cestovina v tvare ryže.
2 -3 porcie |
20 minút príprava |
80 minút na 90 - 100 °C |
Postup
- Koreňovú zeleninu som nakrájala na kocky, mrkvu a petržlen na kolieska.
- Mäsko som pokrájala na kocky.
- Opražila som ho sprudka neosolené na rozpálenom oleji takmer do hneda. Ked bolo mäsko opražené, osolila som ho, pridala som cibuľu a chvíľku restovala všetko spolu. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.
- Kým sa mäsko pražilo, pokrájala som na kolieska jarnú cibuľku a posekala som na drobno chilli papričku.
- Mäsko som podliala trochou vody a dusila prikryté asi hodinu za občasného premiešania. Priebežne ho treba podliať vždy iba trochou horúcej vody a takmer vydusiť na tuk, v závere má byť len málo šťavy.
- Ked bolo mäsko skoro mäkké, pridala som scedenú pokrájanú zeleninku a dusila som spolu asi 15 minút, zeleninka má zostať trocha al dente, nesmie sa rozvariť - cca 15 minút.
- Kým sa mäsko so zeleninkou dusilo, na rozpálenom oleji som opražila slovenskú ryžu.
- Zaliala som ju 1 a 1/2 násobným množstvom vriacej vody /dajte pozor, aby ste sa neobarili, lebo dôjde k prudkému varu!/, osolila a prikryté pokrievkou som dusila na miernom plameni do mäkka - cca 15 minút postačí.
- Počas dusenia slovenskej ryže som dokončila mäsko. Pridala som jarnú cibuľku, chilli papričku, zelený hrášok a už som to len prehriala.
- Do ragú som pridala citronovú šťavu a bolo hotovo.
- Na tanieri som spravila hniezdo zop slovenskej ryže, ktoré som posypala posekanou petržlenovou vňaťou a do stredu som dala ragú. Chuť ragú má byť jemne sladko-kyslo-slaná a ľahko pikantná. Bezlepková diéta zvolí inú vhodnú bezlepkovú prílohu.