Foto: ivetaiva
Vianoce
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
0,40 kg |
|
4 ks |
|
6 pol.lyzic |
|
1 ks, stopený |
|
4 ks, , pomlete |
|
4 kav. lyzic. |
|
2 kav.lyzic. |
|
1 |
|
poleva: | |
1 ks |
|
15 dkg |
|
1 kav.lyzic. |
|
1 kav.lyzic. |
|
Postup
-
1
Do teplého rozpusteného palmarínu pridáme škoricu, mleté klinčeky a med, všetko vymiešame mixérom. Do vychladnutej zmesi pridáme preosiaty práškový cukor a vajíčka. Znovu vymiešame mixérom. Do hladkej múky pridáme sodu b. preosejeme 3 krát a zmiešame s pripravenou zmesou. Vymiesime cesto a necháme stáť do druhého dňa. (nie je to nutné )
- 2
Cesto vyvaľkáme na doske na hrubku 1 cm a necháme ustáliť asi 10 min. Potom opatrne vykrajujeme ( ak máme formičku ), alebo vyrezávame podľa šablony z kartona. Vykrojené časti musíme dať na plech veľmi opatrne, aby sa zachoval pôvodný tvar. Upečieme a po vytiahnutí z rúry ešte horúce potrieme žľtkom zriedeným s vodou.Necháme vychladnúť minimálne 12 hodín.
- 3
Plnka : vsetky suroviny zmiešame, najlepšie v sklenej miske lyžicou až pokým hmota nie je taka hustá, že drží na lyžici. (cukor treba preosiať viac krát, podľa potreby, aby sme sa zbavili drobných kryštálikov) Zdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pre "esi" ..ano, cesto drží tvar.Mám stránku na art mama, ale nemám program na pridávanie obrázkov.
Moje ruky takú nádheru nikdy nedokážu urobiť, je to krása