Perníková chalúpka

Autor receptu: ivetaiva

Vianoce

3
porcie
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do teplého rozpusteného palmarínu pridáme škoricu, mleté klinčeky a med, všetko vymiešame mixérom. Do vychladnutej zmesi pridáme preosiaty práškový cukor a vajíčka. Znovu vymiešame mixérom. Do hladkej múky pridáme sodu b. preosejeme 3 krát a zmiešame s pripravenou zmesou. Vymiesime cesto a necháme stáť do druhého dňa. (nie je to nutné )
  2. Cesto vyvaľkáme na doske na hrubku 1 cm a necháme ustáliť asi 10 min. Potom opatrne vykrajujeme ( ak máme formičku ), alebo vyrezávame podľa šablony z kartona. Vykrojené časti musíme dať na plech veľmi opatrne, aby sa zachoval pôvodný tvar. Upečieme a po vytiahnutí z rúry ešte horúce potrieme žľtkom zriedeným s vodou.Necháme vychladnúť minimálne 12 hodín.
  3. Plnka : vsetky suroviny zmiešame, najlepšie v sklenej miske lyžicou až pokým hmota nie je taka hustá, že drží na lyžici. (cukor treba preosiať viac krát, podľa potreby, aby sme sa zbavili drobných kryštálikov) Zdobíme podľa vlastnej fantázie.