Perky z vareného cesta fotorecept

elysa - fotkaelysa, 8. mája 2013
Perky z vareného cesta (fotorecept)
Foto: elysa

Tento jednoduchý recept mám dávno od staršej koleginky...

3
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 PL
1 šálka
 na hrot noža
 podľa potreby
 na plnenie
 na potretie
Posýpka podľa chuti:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme hladkú múku,soľ, masť a vodu.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za stáleho miešania uvaríme kašu a necháme ochladnúť.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dosku si preosejeme šálku polohrubej múky a dme do nej vychladnutú kašu. Miesime na hladké cesto, podsypávame múkou podľa potreby.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozgúľame ,asi na 0,5 cm a šálkou vykrajujeme kolieska. Na každé dáme lyžičku lekváru.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolieska dobre v krajoch stlačíme prstami a ešte okraje stlačíme vidličkou.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyšlo mi 20 periek a tu sú pripravené na varenie. Varíme v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené scedíme a polejeme maslom. Posypeme každému podľa chuti, u nás chutia s Grankom.

    Perky z vareného cesta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
nazov "PERKY"vobec nepoznam...vyzeraju skoro ako pirohy.A este som ani takto robene cesto nikdy nikde nevidela...len "TU a TERAZ" :-))) zaujimave...
áno-u nás -ked ešte babka žila-to vždy boli perky..slovo pirohy nepoznala...len babka ich robila len zo zemiakového cesta...ja som už vyskúšala rôzne druhy ciest..najjednoduchšie je: hladká múka /časť môže byť aj polohrubá/...a masť-použila som aj iný tuk...a zaliať v mise horúcou vodou...všetko...neudávam hmotnosť...podľa oka robím..toto cesto je rýchle..jednoduché...mäkučké...
takže aj cesto od @elysa bude dobré...
Výborný recept na perky z rohlíkov tu mala @cistinka ,ktorá už nie je na Vareche.To cesto nepoznám,asi vyskúšam,ale najlepšie sú pre mňa zo zemiakového cesta.Máš ich pekné...:-)
ďakujem dievčence...je to jednoduchý recept, často som ich robila, keď boli deti malé, lebo je rýchlo hotové...@rados ť máš pravdu, cesto je veľmi jemné...@fr ézia robievam aj od čistinky- tie sú z rožkov, tiež sú dobré, robievam ich, keď zostane pečivo...moja mama robievala aj zo "slížového"- rezancového cesta, len ho nevypracovala tak na pevno...
mnam milujem odpalovane cesto a perky som raz robila na slano z nejakeho podobneho cesta toto isto vyskusam. Inak zvyknem robit to z rozkov a tie su tiez super.
niečo sa mi vynára z deckých čias...neviem či som sa trafil,ale sa mi vidí,že starká to volala Dedele? Možu to
byť dedele.?Vyzeralo to navlas ako tvoje perky,ale tuším tam bola maková posípka.Tvoje perky vypadajú
velmi lahodne ...vymeň za rybu prosím.Mám ďalší zaujímavý rcp.Ďakujem
Ak pre nič iné , tak pre názov perky máš u mňa vyhrané.Tento názov mi pripomína detstvo v dedine pri Nitre a keď mama robila perky lekvár bol až za ušami. Bývam už 43 rokov na východe a oni všetko volajú pirohy , perky nepoznajú.
@mesiar50 áno, toto je aj moje detstvo, ale názov Dedele nepoznám...mak nám moc neberie, ja som skôr za orechy a prosím Ťa upresni akú rybu, ja rybky ľúbim a sladkovodnými ma zásobuje manžel-aj mi ich pripravuje, v pondelok bol kaprík na večeru...:)
@elysa
Je to velmi podobné,ale sorry to nebolo asi odpalované
cesto.Moja starká mi to už nepovie,ale spýtam sa maminy ona bude vedieť.Starká pochádzala z maďarska.Ten názov bude asi odtial.Rybu som robil Aljašskú tresku.Nerobyl som s tým žiadne zázraky.
Vybral som ju z mlieka,pokvapkal citrónom,vegetou bez
glutamanu,trochu mletej čili a trochu č.korenia.Nechal
som to asi pol h.v chladničke odstáť.Syn zbožňuje pikantné jedlá.To len pre nás chlapov.Dievčatá mali
dietnejšiu prípravu.Potom trojobal a
vysmažil ...a z tatárskej omáčky a smotany som spravil
zemiakový šalát(samozrejme plus ďalšie suroviny)asi
tak...ty sa máš keď ti manžel varí ! Ale teraz prosím
napíš ako dopadol váš kapor.
@mesiar50 kapor dopadol tak, že sme ho zjedli...:)tresku na diétno môžem aj ja, manžel bežne nevarí, pripravuje ryby, ktoré nachytá, najradšej máme pečené na masle...potom sa vie skvele "vyhrať" s pečeňou a gulášmi... varí málokedy, o to viac nám chutí...a dokonca som jedla rybu- ostrieža na veľmi prírodný spôsob- čerstvo chytený, vyčistený, pečený na ohni pod hviezdami bez soli a korenín... a najviac ľúbim zubáča- čo mu vyhovuje, lebo musím tolerovať čas trávený na rybačke :)) manžel ryby korení deň dopredu, vytiera ich horčicou alebo cesnakovou pastou a pečie na masle...a ja vždy chladím fľašku bieleho vínka...
chudák kapor...Takto...Ryby čerstvé mám rád,ale ich nepripravujem
resp.bojím sa ich robiť,lebo keď bol syn malý drhol sa na kosti.
Ja som mu vyberal z pinzetou kosť z hrtana.Malý sa mi drhol.Bolo to
na vianoce.Odvtedy sme čerstvú rybu vlastne ani nerobili.
Rád som chodil na rybačku na Ipeľ s kamarátmi rybármi..Stan sme si postavili.Pekné zážitky na celý život.Ďakujem,že si sa podelila o svoje
skúsenosti a zážitky.PS:A manželovi toleruj je to pekný šport a relax
Zo slížového a zemiakového cesta robím aj ja perky. V našej rodine sa to volá perky, u svokry sa to volalo dedele. S takýmto recepto som sa ešte nestretla. Vyskúšam. Rada robím domáce slíže a dedele-perky. Už som ich dávno nerobila. Zo zemiakového cesta mi chutia viac. Neviem či s týchto nových zemiakov to je vhodné. Ani lokše sa nedajú robiť.

Pridaj komentár k receptu: