Perkelt
Perkelt z drobkov moriek (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom
krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich
južných susedov, dieru do sveta neurobím. Na jeho prípravu a zverejnenie ma však
motivovali hrejivé spomienky na môjho vzácneho
otca Tatiho, B. P. Perkelt zo „zuziek“ hydiny všetkého druhu miloval nadovšetko. Naša
mamička Aňuci, ani celé príbuzenstvo, však
nesmela z nich vyrezávať spojovacie tvrdšie časti. So slastným výrazom v očiach ich so
škripotom vychutnával!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
120-150 minút tepelná úprava |
Postup
- Príprava tohoto perkeltu je jednoduchá a relatívne rýchla. Najviac času je treba na uvarenie mäsa, zvlášť „zuziek“, ale pol mokka lyžičky „sódybiky“ Vám ochotne pomôže. Takže dočistil, umyl a pokrájal som morčacie srdiečka i „zuzky“. Pokrájal som olúpané šalotky a stonky zeleru. Pripravil som strúčiky cesnaku na pretlačenie.
- To všetko počas vyškvarenia pokrájanej údenej slaniny v hlbšej rajnici, do ktorej som následne prisypal pokrájané stonky zeleru a šalotku a pretlačil strúčiky cesnaku.
- Z celkovej hmotnosti morčacích srdiečok a „zuziek“ ostalo ani nie celé kilo, ale bohato stačilo.
- Presypal som ich do uduseného základu, premiešal a nechal „zatiahnúť“ na bielo.
- Poprášil pripravenými koreninami (čerstvo mleté guličky čierneho korenia a borievky, paprika mletá sladká, „pikantériu“ istila odskúšaná guľášovo-klobásová zmes pána Urblíka).
- Lahodnosť som nadstavil domácim kápiovým krémom podľa receptúry mojej sladke mamky, premiešal, 5÷6´ podusil,
- zalial horúcim kuracím vývarom, ale keby som ho nemal, nerozpakoval by som sa použiť horúcu vodu. Zostavu som priviedol do stavu varu, vmiešal ½ mokka lyžičky (ML) jedlej sódy bicarbóny (podľa rady milej „Varešky“ @Frezia68 skráti čas potrebný na varenie aj strukovín), prikryl pokrievkou a nechal na režime „buľkokotanie“ pomaly dusiť skoro dve hodiny.
- Dielo sa podarilo, teraz už stačí len dochutiť dochutiť soľou,
- naservírovať a zaželať dobrú chuť (po vichodňarski dobre šmaki)!
- Na počudovanie, môj bobkový list vyšľachtený pani Ľudkou Hríbikovou u nás doma na Slovensku, po presťahovaní z Des Moines Iowa, tunajšie arizonské viac ako 45 °C horúčavy, znáša s kľudom Angličana.