Perkelt z čerstvej hlivy

brmbuska - fotkabrmbuska, 23. januára 2013
Perkelt z čerstvej hlivy
Foto: brmbuska
4
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
1 ks stredne veľká
1 čl
1 štipka
1 ks
1 PL
1 PL necelá
 nemusí byť
 na podliatie




Postup

  1. 1

    Na oleji orestujeme úplne do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľku.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 1
  2. 2

    K nej pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú hlivu a premiešame. Hrniec zakryjeme cca na 5 minút.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 2
  3. 3

    Keď hliva pustila šťavu, pridáme soľ, mleté korenie a môžme trochu kmínu. Potom zalejeme vriacou vodou, aby bola hliva akurát pokrytá vodou a hrniec zatvoríme. Na miernom ohni varíme ďalších 20 minút.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 3
  4. 4

    Do zmesi prilejeme smotanu, do ktorej sme vmiešali lyžicu hladkej múky a červenú mletú papriku. Poriadne to aspoň 3 minúty miešame, aby sa to všetko dobre spojilo. Necháme prejsť varom a je hotovo. Podávame s cestovinami alebo maslovými haluškami. Toto množstvo je na cca 4 - 5 porcií.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 4

Diskusia k receptu

rein
Vyskúšam určite,už je v KK
leomax
libling, aj Tvoje uchale by prispeli k perkeltu s hlivou. A nostek do huspeninky by tiez bodol
evanaaa
Práve dnes sme dojedli hlivivý paprikáš, len ja som mletú papriku dala rovno na cibuľku, ako keď robím z mäsa, rascu dávam, ale keďže som dala smotanu, som ju vynechala, ináč, ako ty som robila. len večer predtým som si zmiešala kyslú a sladkú smotanu dokopy a nechala vonku do rána. Aj také vrtulky sme k tomu mali, len špaldové. A ešte - nakonci som ju trochu osladila a okyselila . My máme radi pikantné, dala som aj štipku kajenskej papriky. Bolo to výborné.
brmbuska
Tak je veľa podôb, ale ja ho robievam takto.. Najlepšie sú k nemu domáce maslové halušky, ale sa mi nechcelo :-)
Sladko-kyslé a pikantné milujem aj ja.
aandulka
Paráda, dnes varím perkelt z kuracinky ale za pár dní to veru bude hliva.
3sandra3
dnes som si vybrala na varenie tento recept... a vôbec neľutujem... mňam,,, je to výborné
lilina07
Neviem prečo..ale podľa mňa je toto paprikáš..perkelt je bez smotany..aj ked je veľa receptov,kde je smotana..ale babka ma učila perkelt je bez ..a paprikáš so smotanou..inak Váš recept vyzera veľmi chutne. Asi ho vyskúšam 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia