Perkelt z čerstvej hlivy

brmbuska - fotkabrmbuska, 23. januára 2013
Perkelt z čerstvej hlivy
Foto: brmbuska
4
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
1 ks stredne veľká
1 čl
1 štipka
1 ks
1 PL
1 PL necelá
 nemusí byť
 na podliatie

Postup

  1. 1

    Na oleji orestujeme úplne do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľku.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 1
  2. 2

    K nej pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú hlivu a premiešame. Hrniec zakryjeme cca na 5 minút.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 2
  3. 3

    Keď hliva pustila šťavu, pridáme soľ, mleté korenie a môžme trochu kmínu. Potom zalejeme vriacou vodou, aby bola hliva akurát pokrytá vodou a hrniec zatvoríme. Na miernom ohni varíme ďalších 20 minút.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 3
  4. 4

    Do zmesi prilejeme smotanu, do ktorej sme vmiešali lyžicu hladkej múky a červenú mletú papriku. Poriadne to aspoň 3 minúty miešame, aby sa to všetko dobre spojilo. Necháme prejsť varom a je hotovo. Podávame s cestovinami alebo maslovými haluškami. Toto množstvo je na cca 4 - 5 porcií.

    Perkelt z čerstvej hlivy - obrázok 4

Diskusia k receptu

rein
Vyskúšam určite,už je v KK
leomax
libling, aj Tvoje uchale by prispeli k perkeltu s hlivou. A nostek do huspeninky by tiez bodol
evanaaa
Práve dnes sme dojedli hlivivý paprikáš, len ja som mletú papriku dala rovno na cibuľku, ako keď robím z mäsa, rascu dávam, ale keďže som dala smotanu, som ju vynechala, ináč, ako ty som robila. len večer predtým som si zmiešala kyslú a sladkú smotanu dokopy a nechala vonku do rána. Aj také vrtulky sme k tomu mali, len špaldové. A ešte - nakonci som ju trochu osladila a okyselila . My máme radi pikantné, dala som aj štipku kajenskej papriky. Bolo to výborné.
brmbuska
Tak je veľa podôb, ale ja ho robievam takto.. Najlepšie sú k nemu domáce maslové halušky, ale sa mi nechcelo :-)
Sladko-kyslé a pikantné milujem aj ja.
aandulka
Paráda, dnes varím perkelt z kuracinky ale za pár dní to veru bude hliva.
3sandra3
dnes som si vybrala na varenie tento recept... a vôbec neľutujem... mňam,,, je to výborné

Zaujímavé video z archívu TV Varecha