Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou fotorecept

archaa - fotkaarchaa, 11. decembra 2016
Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou (fotorecept)
Foto: archaa

K tradičnému a obľúbenému vianočnému pečivu som aj tento rok pridala zopár "nováčikov" a opäť som urobila dobre. K citrónovým tyčinkám pribudli aj tieto Zobraziť celý popisK tradičnému a obľúbenému vianočnému pečivu som aj tento rok pridala zopár "nováčikov" a opäť som urobila dobre. K citrónovým tyčinkám pribudli aj tieto koláčiky z pekanových orechov s neodolateľnou marcipánovou plnkou do ktorej som pridala aj čučoriedkový džem...musíte ochutnať...aj keď troška pracná práca, no určite stojí za to..veď uvidíte. Pekanové orechy rozhodne nie sú cenovo najlacnejšie, preto ak nechcete investovať určite sa nič nestane ak ich nahradíte klasickými vlašskými

40-50
porcií
15 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
2 bal
300 g
1 ks
 štipka
200 g
Plnka:
100 g (alebo vlašské)
100 g
100 g (alebo iný)
Na ozdobu:
100 g
50 ks (alebo vlašské) polovice




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a necháme aspoň hodinu v chlade odpočívať (odporúčam aj celú noc). Potom ho vyberieme a necháme pri izbovej teplote trocha zmäkknúť. Cesto by malo byť ešte zachladené ale natoľko zmäkknuté, aby ste s ním mohli pracovať... V tom čase si pripravte plnku podľa 3. bodu.

  2. 2

    Tak teda cesto rozdelíme na 45-50 kusov a z každého kúska vyformujeme guličku veľkosti vlašského orecha. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Pekanové orechy si krátko opražíme na suchej rozohriatej panvici, necháme vychladnúť a najemno ich nasekáme. Marcipán nakrájame do misky, pridáme nasekané orechy, džem a vypracujeme hmotu, ktorú tiež na chvíľu necháme zachladiť v chladničke.

  4. 4

    Guličky na plechu prstami trocha "roztvoríme", aby sme do stredu mohli položiť guličku, ktorú vyformujeme z plnky... Malo by to vyzerať takto:

    Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guličky cestom dobre uzavrieme a z toho celého znova vytvarujeme guličky. (Ak sa vám cesto príliš lepí na prsty, trocha si ich potrite olejom)

    Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz na vrch každej guličky vtlačíme polovicu orecha.

    Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme ich v rúre na 160 stupňov asi 15 minút do zlatohneda. Po upečení necháme vychladnúť a pofŕkame čokoládovou polevou... Koláčiky jedna báseň... Ak marcipán milujete, tak neváhajte vyskúšať..

    Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Efektní cukroví, celkem jednoduchý postup, krásná práce, díky za receptík!
dadenka
Vyzerajú naozaj veľmi pekne ale nezdá sa mi, že v ceste nie je tuk ( maslo...)
luss44
mne tam tiež chýba tuk, ale musia byť skvelé s tým marcipánom
archaa
@Dadenka (11.12.2016 17:14)

veľmi dobrý postreh a vďaka za upozornenie...200g masla som naozaj zabudla uviesť...hneď to napravím...

@Luss44 -chýba veru...ihneď doplňam
dadenka
Päť hviezdičiek a uložené v KK! Je to novinka. Prajem krásné a veselé Vianoce!
cesminaz
Asi budem opakovat @kukulienku ale aj ja milujem marcipan ;-)) Neviem pri kolkatom kolačiku by som sa zastavila :-)
archaa
@Cesminaz (13.12.2016 06:56)

Ani nevrav ... asi budem musiet dalsiu varku piect...neda sa im odolat a tak sa minaju pomaly ale isto...Fakt treba vyskusat...U mna budu doteraz tiez kazdy rok...krasne sviatky ti prajem!!! :)
katka78
Hneď ako som ho tu uvidela, vedela som, že ho pri prvej vhodnej príležitosti vyskúšam. Tá nastala tento týždeň, koláčiky všetkým veľmi chutili. Cesto bolo pri práci spočiatku lepkavé, plnka ešte viac, ale po 24h odpočinku v chlade sa uvedomili a poslúchali :-) Veľmi dobre sa mi s oboma pracovalo, guľôčky sa dobre balili a ľahko tvarovali. Akurát niektoré pekany sa mi pri pečení poodlupovali, ale pri zdobení som ich zafixovala čokoládou. Veľmi chutné drobné pečivo. Ďakujem ti @Archaa pekne za tento recept!


archaa
@Katka78 (21.1.2017 21:34)

Nadherne!!! Velmi pekne dakujem za fotocku...Ja som ich musela piect este aj na silvestra pretoze sa rychlo pojedli. Velmi sa tesim ze chutili a recept posluzil.
katka78
Keď mi napadlo prekvapiť švagrinky škatuľou domáceho drobného pečiva (však Vianoce sa blížia, iste padne vhod), tieto koláčiky boli prvé, ktoré som vedela s istotou, že musím urobiť. Už prvýkrát mali veľký úspech, tak verím, že zabodujú aj tentoraz. Zatiaľ sa chutnalo len u nás doma a sú jednoducho výborné! Vďaka za recept @Archaa , maj sa pekne ツ


1x haji
archaa
@Katka78 (14.12.2017 23:14)

Woooow! Vyzeraju prekrasne ! Tesim sa ze mali uspech! Vsetko len to naj zelam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia