Pečený moriak s gaštanovou plnkou
šéfkuchár hotela Magnus v Trenčíne, 21. decembra 2014
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Obliekať vianočný stôl... nuž nepoznám väčšiu radosť. Môžem na ňom spojiť klasiku s modernou, tradíciu s fantáziou a exotikou. Nech vo sviatočnom hodovaní panuje Zobraziť celý popisObliekať vianočný stôl... nuž nepoznám väčšiu radosť. Môžem na ňom spojiť klasiku s modernou, tradíciu s fantáziou a exotikou. Nech vo sviatočnom hodovaní panuje gastronómia bez hraníc.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Moriaka umyjeme a osušíme. Celého, aj zvnútra, ho osolíme. Sendvič nakrájame na rovnomerné kocky, prelejeme mliekom a premiešame tak, aby sme nakrájané kúsky nepopučili.
- 2
Potom pridáme celé vajcia, mleté korenie, soľ, nastrúhaný muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a pokrájané gaštany. Plnku plníme do moriaka na mieste, kde má krk. Na prsiach podoberieme kožu a vtlačíme tam maslo.
- 3
Moriaka mierne podlejeme vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme. Dĺžka pečenia závisí od váhy moriaka – na 1 kg počítame s 35 minútami.
- 4
Ružičkový kel nakrájame na tenké pásiky. Slaninku pokrájame na malé kocky a na olivovom oleji urestujeme dochrumkava. Potom pridáme pokrájaný kel a opekáme tak dlho, aby zostal kel chrumkavý, nie však mäkký.
- 5
Potom nakrájame očistený zeler na kocky veľké asi 5 x 5 milimetrov a urestujeme ich na olivovom oleji spolu s tymianom.
- 6
Urestovaný zeler odstavíme z tepelného zdroja a prikryjeme, aby sa trochu sparil a zmäkol. Moriaka podávame podľa vlastnej predstavy – rozdeleného na časti alebo na plátky. Urobíme rolky, ktoré marinujeme. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu