Pečený moriak s gaštanovou plnkou

Ivan Štefula
šéfkuchár hotela Magnus v Trenčíne, 21. decembra 2014
Pečený moriak s gaštanovou plnkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Obliekať vianočný stôl... nuž nepoznám väčšiu radosť. Môžem na ňom spojiť klasiku s modernou, tradíciu s fantáziou a exotikou. Nech vo sviatočnom hodovaní panuje gastronómia bez hraníc.

10
porcií
30 minút
príprava
3-4 hod minút
na 180 °C

Suroviny

7 - 8 kg
125 g
0,5 kg
0,5 kg (pečivo)
200 g
2 PL
3 ks
trochu
400 g
200 g
100 g
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Moriaka umyjeme a osušíme. Celého, aj zvnútra, ho osolíme. Sendvič nakrájame na rovnomerné kocky, prelejeme mliekom a premiešame tak, aby sme nakrájané kúsky nepopučili.

  2. 2

    Potom pridáme celé vajcia, mleté korenie, soľ, nastrúhaný muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a pokrájané gaštany. Plnku plníme do moriaka na mieste, kde má krk. Na prsiach podoberieme kožu a vtlačíme tam maslo.

  3. 3

    Moriaka mierne podlejeme vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme. Dĺžka pečenia závisí od váhy moriaka – na 1 kg počítame s 35 minútami.

  4. 4

    Ružičkový kel nakrájame na tenké pásiky. Slaninku pokrájame na malé kocky a na olivovom oleji urestujeme dochrumkava. Potom pridáme pokrájaný kel a opekáme tak dlho, aby zostal kel chrumkavý, nie však mäkký.

  5. 5

    Potom nakrájame očistený zeler na kocky veľké asi 5 x 5 milimetrov a urestujeme ich na olivovom oleji spolu s tymianom.

  6. 6

    Urestovaný zeler odstavíme z tepelného zdroja a prikryjeme, aby sa trochu sparil a zmäkol. Moriaka podávame podľa vlastnej predstavy – rozdeleného na časti alebo na plátky. Urobíme rolky, ktoré marinujeme. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.

Diskusia k receptu

0 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: