Pečený moriak s gaštanovou plnkou
Autor receptu: redakcia
Obliekať vianočný stôl... nuž nepoznám väčšiu radosť. Môžem na ňom spojiť klasiku s modernou, tradíciu s fantáziou a exotikou. Nech vo sviatočnom hodovaní panuje gastronómia bez hraníc.
10 porcií |
30 minút príprava |
3-4 hod minút na 180 °C |
Postup
- Moriaka umyjeme a osušíme. Celého, aj zvnútra, ho osolíme. Sendvič nakrájame na rovnomerné kocky, prelejeme mliekom a premiešame tak, aby sme nakrájané kúsky nepopučili.
- Potom pridáme celé vajcia, mleté korenie, soľ, nastrúhaný muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a pokrájané gaštany. Plnku plníme do moriaka na mieste, kde má krk. Na prsiach podoberieme kožu a vtlačíme tam maslo.
- Moriaka mierne podlejeme vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme. Dĺžka pečenia závisí od váhy moriaka – na 1 kg počítame s 35 minútami.
- Ružičkový kel nakrájame na tenké pásiky. Slaninku pokrájame na malé kocky a na olivovom oleji urestujeme dochrumkava. Potom pridáme pokrájaný kel a opekáme tak dlho, aby zostal kel chrumkavý, nie však mäkký.
- Potom nakrájame očistený zeler na kocky veľké asi 5 x 5 milimetrov a urestujeme ich na olivovom oleji spolu s tymianom.
- Urestovaný zeler odstavíme z tepelného zdroja a prikryjeme, aby sa trochu sparil a zmäkol. Moriaka podávame podľa vlastnej predstavy – rozdeleného na časti alebo na plátky. Urobíme rolky, ktoré marinujeme. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.