Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 3. septembra 2016

Priznám sa, nikdy som bôčik neplnila takto ako sa predáva v obchodoch. Od farmára som dostávala bok, ale bez slaninovej a mäsovej časti, čiže Zobraziť celý popisPriznám sa, nikdy som bôčik neplnila takto ako sa predáva v obchodoch. Od farmára som dostávala bok, ale bez slaninovej a mäsovej časti, čiže iba rebrá. Ale chuťove toto nemá chybu.

4-5
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
120 g domáca
 podľa chuti
Na plnku:
3 krajce domáci
2 ks
Príloha:
 varené




Postup

  1. 1

    Bravčový bôčik som umyla, osušila a kožu som z neho odrala.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mäska som urobila otvor-kapsu pre plnku. Urobila som ju v dlhšej časti.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si úplne jednoduchú plnku. Nakrájala som chlebík na malé kocky, pridala som petržlenovú vňaťku a vajcia. Všetko som dobre premiešala. Otvor som z vnútornej strany osolila a pokorenila.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do otvoru som najprv uložila časť plnky, lebo som chcela, aby klobáska bola pri krájaní v prostriedku.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uložila som údenú klobásku a i z vonkajšej strany som ju obložila plnkou.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A mohol sa začať krajčírsky kurz šitia. Otvor som dobre zošila. Napokon, po upečení, nie je problém niť vytiahnúť. Vždy mám po ruke aj kuchynský papier, lebo ihla je mastná a dosť sa to šmýka.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravené mäsko som uložila na suchú panvicu mastnou časťou nadol. Tuk ktorý sa vypečie, úplne postačí na prípravu mäsa.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A opiekla som mäso za pomoci drevených kuchynských klieští zo všetkých strán.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz som mäsko aj z vonku osolila, okorenila, posypala rascou a mletou červenou paprikou.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podliala som ho vždy troškou vody, zakryla pokrievkou a piekla na panvici 50 min. Otočila som ho počas pečenia a polievala výpekom. Hotové mäso som vybrala na dosku a nechala postáť 15 min - už som o tom písala, aby sa za horúceho krájania neuvoľnila šťava z mäsa.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Až potom som ho nakrájala na plátky. Pokiaľ sa mäsko pieklo pripravila som si prílohu varené zemiaky s rascou.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uložila na taniere a prajem vám dobrú chuť.

    Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

klukodvody
Nadívaný bůček dělám často, ale tohle s klobáskou musí být bezvadné a navíc by mně nenapadlo dělat chlebovou nádivku, vždy používám rohlíky. No a k postupu a servisu jen obdiv a Tvoje ubrusy nemají chybu. Mám moc rád takové věci a žena je chrání jako oko v hlavě. Moc zdravíme. Musím teď hodně vařit, abych přišel na jiné myšlenky. Další velká rána v rodině a já se vařením odreaguji. Krásné to máš.
izabella929
@klukodvody ,za pochvalu ďakujem a je mi veľmi ľúto,že máš smutné obdobie..prajem tvojej milej panej, nech bude skoro zdravá.-)Pozdravujem tam ďalako k vám a prajem všetko len to dobré.-)
haji
Izi, takové masíčko mám ráda, klidně i po studenu s chlebíkem. Nadělala jsi mi chutě! Přeji krásnou víkendovou pohodu a díky za krásné chvíle u tvých kulinářských děl.
patroveckypitrs
Jáj či vyzerá utešene, taký na zjedenie. Až banujem že som nemal dnes mäso. Perfektná práca a utešené servírovanie. 5*.
farbuska
Bôčik vždy a všade! Tvoj vyzerá lákavo - dávno som nerobila. Vďaka za pripomienku, bude čoskoro.
sracz
... keď v časoch mojeho dávneho detstva (i mladosti) moje dve dobré víly, Aňuci a lady Ann, pripravovali jedlá podobné aj tomuto Tvojemu, milá @izabella929 rady potmehútsky poznamenávali (samozrejme, v starých Košiciach po maďarsky): teraz varím domáce jedlo z horného vidieka! Obdivujem široký obzor Tvojich rcp a rád sa kochám v histórii, ktorá aj vďaka Tebe naďalej prežíva i tu na Varecha.sk! Ostáva mi len sa nádejať, že aj naši, moji a Tvoji potomkovia, s láskou "presadia" poklady našich domácich šperkovníc i po ďalšie generácie! Ďakujem Ti Izka za všetko, hlavne za to, že si!
1x vidov
monty469
Pekne prezentovane a urcite velmi chutne jedlo si pripravila mila Izka
siisa
Úžasné jedlo, na reze vyzerá veľmi pekne :)
atulienka
Izka, Tvoje recepty sú naozaj super. Samozrejme, že aj tento. A fotky sú také dobré, že mi až tečú slinky. Plnené s klobásou robím len karé alebo krkovičku, do ktorej urobím tunel a narvem do neho klobásku. Aby sa s klobásou lepšie pracovalo dám ju zmraziť a pred vtlačením do tunela ju pod studenou tečúcou vodou ošúpem. Osvedčilo sa mi, že bez čreva sa chuť klobásky počas pečenia do mäsa viac rozplynie. To je iba rada zo skúseností.
Chlapci, vaše ruže sú prekrásne a potešili nielen Izku, ale aj mňa.
jack
Dobrotka nevídaná.Bôčik plním aj ja,samozrejme len z rožkovou plnkou,ale s tou klobáskou,to je niečo.Ukladám a skúsim aj ja.Robím ho väčšinou na Silvestra,tak mám zas niečo nové.Pekný zvyšok víkendu.
julica
chcela soms a spytat, ci to vzdy podavate nasucho bez omacky alebo mate k tomu aj nejake omackove variacie ako radu :). dakujem
klukodvody
Doufám, že se nebude Izabella929 zlobit, ale já si myslím, že určitě má výpek připravený v nějakém sosírku - omáčníku a podává ho zvlášť aby si dal každý podle chuti a při focení aby jí to nekazilo dojem.
izabella929
@haji ,áno na večeru som si pochutnala i ja s chlebíkom.-)@patroveckypitrs ,občas i ja dostanem chuť zmeniť mäsko na niečo úplne skromné a keď už fakt neviem čo by som , tak si urobím krupicovú kašu len tak posypem kakaom a cukrom..-)@farbuska , no ani ja som nerobila a veru chutilo moc.-)@sracz , áno kiež by bola doba taká, že tieto naše recepty našich materí budú mať veľkú hodnotu.-)@monty469 ,potešila si ma, lebo dnes už tieto jedlá vychádzajú z módy..čo už..)@veronikkka , potešila si ma.-)@mesiar50 ,mám obavy, že mi varecháčky budú tieto prekrásne ruže z Holandska závidieť.-) ale veľmi pekne ďakujem, je to moja veľká láska.-)@siisa ,som rada, že sa ti recept páči.-)@klukodvody , nemám výhrady voči tomu, či sú z Holandska, Česka, Maďarska, všetky sú prekrásne a MILUJEM ich rovnako.-) potešili ma tie tvoje, lebo mi pripomenuli tie moje z ktorých som robievala džem a bol fantastický..je dôležité iba to, aby každý lupienok mal v strede biely konček, vtedy je ruža vhodná na spracovanie do džemu.Prepáč prosím..ale veľmi sú nádherné a potešil si moje srdiečko.--)Ďakujem za krásne ruže.-)@atulienka , záleží aj od črievka, tieto boli domáce klobásky a mali super tenké črievko, časť som odstránila, no nechcela som, aby mi červené zafarbenie papriky, nefarbilo chlieb, ktorý bol okolo nej..bolo to náročky takto..@jack , je viem dobre, že na plnky by sa mali používať rožky, ale toto som náročky potrebovala takto farebne doladiť, preto som použila tmavý chlieb.-)@julica , určite podávam k tomu i výpek, ale keby som poliala hotový produkt zafarbila by som to, čo som chcela, aby ste videli a tiež aj zemiaky som chcela aby zostali biele, mohla som ich poliať, ale výpek bol červený a už by to na tanieri tak pekne nevyznelo..pochopiteľne, že to potrebuje šťavu..-)@dosa , už som odpísala na otázku pre@julica , náročky som to urobila takto, aby som ukázala ako to vyzerá po upečení..zemiaky boli iba varené a posypané petržlenovou vňaťkou..@klukodvody , ty si to správne napísal, keby som to celé poliala, zapatlala, nevedeli by ste, čo to vlastne je a aké by to malo byť..rozhodne to malo výpek a ten som použila na zemiaky aj na roládku.-)Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre a chlapci moji vám zase za prekrásne ruže.-)Boh vás opatruj..
garanco
Výborná obmena plneného bôčika!
Pri pohľade na obrázok mi prišlo na um, že by mi úplne stačilo jedno koliesko mäsa do ruky, bez prílohy, bez príboru a iba tak potajomky si pochutiť ...
kukulienka71
Neviem si predstaviť, že by som šila akékoľvek mäso, nieto ešte také mastnejšie, bála by som sa, že sa mi ihla stratí:-) no ty si poradíš so všetkým. Vyzerá to pekne na reze a iste aj chutí. Šťavu či omáčku môžeš podliať pod kúsky mäsa, ak nechceš aby zakryli rez, bežne sa to tak robí.
izabella929
@garanco , aj tak sa dá, len do ruky a pochutnávať si.-)@medulienka122 , netráp sa moja, nič sa nedeje predsa..ja viem, že si zlatá a nemám dôvod o niečom aj uvažovať.-)@kukulienka71 ,iste že to viem i ja, že sa dá dať šťavu pod mäsko, ale šťava sa rada rozteká..proste chcela som mať čistý tanier pri fotení, nejde mi o to aby som vyhrala..napokon varím nemoderne je mi to jasné ,ale už to neriešim..hlavné, že chutí mojej rodinke..)Ďakujem vám všetkým za milé komentáre..)