Foto: pusta
Milujeme jahňacie mäso, blíži sa Veľká noc a nielen na Veľkú noc, ale takto ho pripravujem aj na iné slávnostné príležitosti v rodine. Zobraziť celý popisMilujeme jahňacie mäso, blíži sa Veľká noc a nielen na Veľkú noc, ale takto ho pripravujem aj na iné slávnostné príležitosti v rodine. Podarilo sa mi úspešne použiť kombináciu suchej a mokrej marinády a vznikol tento krehký, voňavý a chutný sviatočný pokrm.
porcií
príprava
na 230/170 °C
Suroviny
cca 1000 g |
|
4-5 strúčikov |
|
3 ks podlhovastá stredne veľká |
|
z 1/2 citrona |
|
10 PL |
|
1 CL drvená |
|
1/2 balenia |
|
3 ks |
|
podľa chuti |
|
500 ml |
|
250 ml |
|
1000 g |
|
na dekoráciu: | |
štvrťky |
|
kolieska |
|
2 vetvičky čerstvého |
|
Postup
-
1
Do pekáča vložíme umyté a osušené jahňacie stehno, do ktorého sme ostrým úzkym nožom urobili hlbšie otvory.
-
2
Nachystáme si potrebné suroviny. Cibuľu ošúpeme, priečne prekrojíme na polovicu. Olúpaný cesnak pokrájame na klinky a prešpikujeme ním pripravené jahňacie stehno. Pripravíme si mokrú marinádu zmiešaním soli, drvenej rasce so šťavou z polovice citrona a 4 PL oleja, potrieme ňou stehno a dobre marinádu vmasírujeme.
-
3
Celé čierne korenie, ktoré bude tvoriť suchú marinádu, podrvíme na hrubo na doske pomocou valčeka.
-
4
Jahňacie stehno obalíme v nadrvenom čiernom korení z každej strany, vložíme do pekáča, prikryjeme alobalom a odložíme na 24 hodín do chladničky.
-
5
Jahňacie stehno vyberieme z pekáča. Na sporáku rozpálime olej v pekáči, vrátime do pekáča jahňacie stehno, pridáme vetvičky rozmarínu, bobkové listy, podlejeme horúcim zeleninovým vývarom a vložíme pekáč na spodný rošt trúby rozpálenej na 230 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme dalších 40 minút za podlievania vínom, horúcim zeleninovým vývarom a častého prelievania vypečenou šťavou. 30 minút pred koncom pečenia jahňacie stehno obložíme cibuľou, posolenými zemiakmi, pokrájanými na 1/4-iny a dopečieme. Hotové stehho necháme ešte 15 minút odpočinúť vo vypnutej trúbe. Upečené stehno dáme na podnos, obložíme pečenou cibuľou a pečenými zemiakmi. Podávame horúce, dekorované štvrťkami paradajok a kolieskami šalátovej uhorky. Porcujeme až na stole, servírujeme na predhriate taniere.
Diskusia k receptu