Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujeme jahňacie mäso, blíži sa Veľká noc a nielen na Veľkú noc, ale takto ho pripravujem aj na iné slávnostné príležitosti v rodine. Podarilo sa mi úspešne použiť kombináciu suchej a mokrej marinády a vznikol tento krehký, voňavý a chutný sviatočný pokrm.

5-6
porcií
60+24 hodín v chladn minút
príprava
65 minút
na 230/170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do pekáča vložíme umyté a osušené jahňacie stehno, do ktorého sme ostrým úzkym nožom urobili hlbšie otvory.
  2. Nachystáme si potrebné suroviny. Cibuľu ošúpeme, priečne prekrojíme na polovicu. Olúpaný cesnak pokrájame na klinky a prešpikujeme ním pripravené jahňacie stehno. Pripravíme si mokrú marinádu zmiešaním soli, drvenej rasce so šťavou z polovice citrona a 4 PL oleja, potrieme ňou stehno a dobre marinádu vmasírujeme.
  3. Celé čierne korenie, ktoré bude tvoriť suchú marinádu, podrvíme na hrubo na doske pomocou valčeka.
  4. Jahňacie stehno obalíme v nadrvenom čiernom korení z každej strany, vložíme do pekáča, prikryjeme alobalom a odložíme na 24 hodín do chladničky.
  5. Jahňacie stehno vyberieme z pekáča. Na sporáku rozpálime olej v pekáči, vrátime do pekáča jahňacie stehno, pridáme vetvičky rozmarínu, bobkové listy, podlejeme horúcim zeleninovým vývarom a vložíme pekáč na spodný rošt trúby rozpálenej na 230 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme dalších 40 minút za podlievania vínom, horúcim zeleninovým vývarom a častého prelievania vypečenou šťavou. 30 minút pred koncom pečenia jahňacie stehno obložíme cibuľou, posolenými zemiakmi, pokrájanými na 1/4-iny a dopečieme. Hotové stehho necháme ešte 15 minút odpočinúť vo vypnutej trúbe. Upečené stehno dáme na podnos, obložíme pečenou cibuľou a pečenými zemiakmi. Podávame horúce, dekorované štvrťkami paradajok a kolieskami šalátovej uhorky. Porcujeme až na stole, servírujeme na predhriate taniere.