Foto: zuzana300
Tento recept poteší každú kuchársku dušičku, a dá sa pripraviť na rôzny spôsob, napríklad z kyslej kapusty, čerstvej kapusty, alebo kelu. Mäso balím do Zobraziť celý popisTento recept poteší každú kuchársku dušičku, a dá sa pripraviť na rôzny spôsob, napríklad z kyslej kapusty, čerstvej kapusty, alebo kelu. Mäso balím do listov čínskej kapusty, nech ich pečiem v ktorejkoľvek z menovaných zelenín. Skúste a dáte mi za pravdu, že aj zaprisahaný odporca kelu, alebo kapusty, si pochutí a poďakuje sa vám. A teraz sa tešte na popis a fotografie, ako na to.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
650 g (alebo kel, čerstvá kapusta) |
|
350 g mletá |
|
6 listov |
|
6 plátkov (alebo slanina) |
|
300 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ks veľká (šalotka) |
|
|
|
|
|
2 strúčiky |
|
|
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
|
|
100 g |
|
na vymastenie pekáča |
|
Postup
-
1
Zeleninu (kyslú kapustu, kapustu, kel) podľa výberu, predvaríme v posolenej vode cca 30 min. Kapustu, alebo kel nakrájame predtým na rezančeky a pridáme rascu. V inom hrnci necháme zovrieť vodu, ponoríme do nej odlúpnutých 6 listov z čínskej kapusty a krátko necháme prejsť varom. Pokiaľ sú menšie, pridáme ich viac, aby sme ich mohli pospájať.
-
2
Do malého hrnca dáme ryžu, zalejeme vodou 1:1, osolíme a varíme, kým sa voda nevyparí. Ryža zostane polotvrdá. V miske vyšľaháme vajce, doň vložíme pomleté mäso, soľ, prepasírovaný cesnak, majoránku, korenie, bylinky, ja dávam čili, alebo kajenskú papriku, ale s mierou. Polovychladnutú ryžu zamiešame do zmesi a takto pripravenú ju budeme baliť do kapustných listov. Listy osušíme jeden po druhom v utierke, polovicu utierky preložíme na každý list, prejdeme valčekom, aby sa vyrovnali. Z listov vyrežeme nožom hlúbiky v tvare V. Vyrezané miesto preložíme tak, aby sme dostali uzavretú plochu. Lyžicou kladieme mäsovú zmes na každý list.
-
3
Následne zabalíme mäsovú zmes do balíčkov. Najskôr prekladáme list z bokov a potom odspodu balíme, až vznikne balíček.
-
4
Do misy dáme na spodok maslo.
-
5
Na dno poukladáme oválky surových zemiakov, ktoré sme vopred v miske poliali trochou olivového oleja, mierne posolili, posypali rascou a rukou premiešali.
-
6
Predvarenú kapustu zlejeme do sita. Na Veľkej panvici opražíme do zlata na masti veľkú posekanú cibuľku, alebo šalotku, vysypeme na ňu odkvapkanú kapustu (kel), pridáme korenie a dobre premiešame. Nanesieme na zemiaky a urobíme dlabanec pozdĺž celej misy.
-
7
Balíčky obkrútime prošutom a položíme ich do vydlabanej časti kapusty. Ak nemáme prošuto (prosciutto), kladieme na každý balíček plátok údenej slaniny. Vrch pokvapkáme bohato olivovým olejom, potom sa balíčky krásne lesknú. Raz urobím 6 balíčkov, inokedy 5, podľa toho, koľko nás bude pri stole kostošov. Už som robila aj viac, ale aj menej.
-
8
Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre 45 minút na 200 °C.
-
9
Po 45 minútovom pečení stiahneme alobal a na 250 °C pečieme ešte 10 minút, vyberieme z rúry a na 5 minút ešte prikryjeme alobalom. Potom môžme klásť na tanier a nechať si chutnať. Biele vínko, alebo pohár piva sa hodí báječne.
Diskusia k receptu