Foto: katka78
Mäso som pripravovala ešte minulý rok pred Veľkou nocou, keď sa mi podarilo kúpiť čerstvú slovenskú jahňacinu z Gemera. Bola vynikajúca, ak bude možnosť, Zobraziť celý popisMäso som pripravovala ešte minulý rok pred Veľkou nocou, keď sa mi podarilo kúpiť čerstvú slovenskú jahňacinu z Gemera. Bola vynikajúca, ak bude možnosť, kúpim ju na tohtoročné sviatky zase.
na 150 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
5-6 ks malá |
|
3 ks |
|
2 ks jarná |
|
1 hlavička |
|
na podliatie |
|
|
|
|
|
|
|
Navyše: | |
podľa potreby |
|
|
|
2-3 strúčiky |
|
Postup
-
1
Mäso očistím a zvyčajne nechám odstáť v mlieku 1-2dni. Do mlieka pridávam aj soľ a zopár strúčikov cesnaku (prelisovaného). Neskôr už mäso vôbec nesolím, po tomto kúpeli je slané akurát.
-
2
Stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre 3-4 hodiny, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré.
-
3
Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia.
-
4
Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie.
-
5
Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti.
-
6
Jahňa som podávala s jednoduchými pečenými zemiakmi - predvarené zemiaky pozdĺžne prekrojené na polovice, rozložené na plechu, pokvapkané olejom, posypané mladučkou pažítkou, ochutené soľou, upečené do chrumkava. Mne mäso aj tak najviac chutilo s krajcom kváskového chleba.
-
7
Jahňacie máme radi, ale jeme ho skôr výnimočne, len párkrát v roku. Doteraz som kupovala dovezené z Írska, tak som rada, že som natrafila aj na naše, slovenské. Bolo prvotriedne.
Takže určite vyskúšam podľa teba. Ďakujem za recept.
****
@havino v BA mávajú chladené jahňacie občas v tescu, neviem ako u vás. Ale je to veľká škoda, že slovenská jahňacina je určená predovšetkým na vývoz :-(