Pečené jahňacie stehno (fotopostup)
	        Autor receptu: katka78
	         
	        
	        Mäso som pripravovala ešte minulý rok pred Veľkou nocou, keď sa mi podarilo kúpiť čerstvú slovenskú jahňacinu z Gemera. Bola vynikajúca, ak bude možnosť, kúpim ju na tohtoročné sviatky zase.
Postup
- Mäso očistím a zvyčajne nechám odstáť v mlieku 1-2dni. Do mlieka pridávam aj soľ a zopár strúčikov cesnaku (prelisovaného). Neskôr už mäso vôbec nesolím, po tomto kúpeli je slané akurát. 
- Stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre 3-4 hodiny, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré. 
- Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia. 
- Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie. 
- Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti. 
- Jahňa som podávala s jednoduchými pečenými zemiakmi - predvarené zemiaky pozdĺžne prekrojené na polovice, rozložené na plechu, pokvapkané olejom, posypané mladučkou pažítkou, ochutené soľou, upečené do chrumkava. Mne mäso aj tak najviac chutilo s krajcom kváskového chleba. 
- Jahňacie máme radi, ale jeme ho skôr výnimočne, len párkrát v roku. Doteraz som kupovala dovezené z Írska, tak som rada, že som natrafila aj na naše, slovenské. Bolo prvotriedne.