Pečené jahňacie stehno (fotopostup)

Autor receptu: katka78

Mäso som pripravovala ešte minulý rok pred Veľkou nocou, keď sa mi podarilo kúpiť čerstvú slovenskú jahňacinu z Gemera. Bola vynikajúca, ak bude možnosť, kúpim ju na tohtoročné sviatky zase.

180-240 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso očistím a zvyčajne nechám odstáť v mlieku 1-2dni. Do mlieka pridávam aj soľ a zopár strúčikov cesnaku (prelisovaného). Neskôr už mäso vôbec nesolím, po tomto kúpeli je slané akurát.
  2. Stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre 3-4 hodiny, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré.
  3. Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia.
  4. Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie.
  5. Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti.
  6. Jahňa som podávala s jednoduchými pečenými zemiakmi - predvarené zemiaky pozdĺžne prekrojené na polovice, rozložené na plechu, pokvapkané olejom, posypané mladučkou pažítkou, ochutené soľou, upečené do chrumkava. Mne mäso aj tak najviac chutilo s krajcom kváskového chleba.
  7. Jahňacie máme radi, ale jeme ho skôr výnimočne, len párkrát v roku. Doteraz som kupovala dovezené z Írska, tak som rada, že som natrafila aj na naše, slovenské. Bolo prvotriedne.