Pečené buchty
Pečené buchty

Pečené buchty s makom

Matej a Mirka Birošíkovci
šéfkuchár a cukrárka Grand Hotela Bachledka v Bachledovej doline, 9. decembra 2020
Pečené buchty s makom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12 ks
porcií
20–25 minút
na 175 °C

Suroviny

500 g
50 g
10 g
3 ks
65 g
štipka
z 1 citróna
200 ml vlažné
5 g
 na potretie
 (na cukrovú vodu a na posypanie)
Maková plnka:
250 g mletý
100 g
150 ml




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, práškový cukor, žĺtky, vanilkový cukor a rozpustené maslo (nie horúce), soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, vlažné mlieko a droždie. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

  2. 2

    Urobíme plnku – mletý mak zamiešame s cukrom. Zmes sparíme mliekom a premiešame.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomučenú dosku a valčekom ho jemne rozvaľkáme. Pokrájame ho na štvorčeky, ktoré naplníme makovou plnkou. Zabalíme ich, každú jednu guľôčku potrieme olejom a ukladáme na pekáč stranou so spojmi nadol. Necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pečieme pri teplote 175 stupňov 20–25 minút. Po upečení buchty potrieme cukrovou vodou a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu