Pečené batáty

aininka - fotkaaininka, 13. septembra 2012
Pečené batáty
Foto: aininka

Vyskúšala som nový recept. Doma bolo iba zopár surovín, tak som ich zmiešala a vzniklo toto vynikajúce jedlo. Batáty po upečení chutia ako maslová Zobraziť celý popisVyskúšala som nový recept. Doma bolo iba zopár surovín, tak som ich zmiešala a vzniklo toto vynikajúce jedlo. Batáty po upečení chutia ako maslová tekvica.

3
porcie
10 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
10 ks
1 ks (väčší)
 štipka
  čerstvá
Dressing:
125 ml
100 g
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Batáty si ošúpeme, potrieme olivovým olejom, posolíme a dáme na plech piecť - ja som mala veľké zemiaky, preto som ich piekla dlho - na 180°C a 80 min. Ak sú batáty menšie, môžu sa piecť 40 minút. Ak sú mladé, pečte so šupkou.

    Pečené batáty - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame pór a paradajky, poukladáme na plech, pridáme bazalku a pečieme na 180°C 15 minút. Pečieme bez tuku.

    Pečené batáty - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak, maslo a kyslú smotanu zmiešame a roztopíme na panvici/v hrnci. Nevaríme, len ohrejeme, kým sa maslo neroztopí.

    Pečené batáty - obrázok 3
  4. 4

    Hotové batáty prekrojíme na polovicu, naplníme upečenou zeleninou a polejeme dressingom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marianne69
tiez sikovny receptik,bataty budu asi sladke zemiaky(sweet potatoes) vsak?mozno by to islo aj s normalnymi,bataty mi zatrhli...
frezia68
Pekný nápad :-)Ja veľké batáty prekrojím a tak pečiem,ale nerobím často kvôli cene.
nonna
Určite vynikajúce po každej stránke, najmä musí byť štekliace chuťové poháriky. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko pre moju databázu kamošov.
mijaita
Da se prirovnat chut a sladkost batatu k dyni hokkaido ? Vi nekdo?
irenaw
@mijaita zvyknem piecť batáty a hokaido spolu, pokrájané na mesiačiky a s cesnakom. výborne sa spolu hodia, ale nejak som sa nikdy nesústredila na porovnanie ;-). jedno aj druhé mám doma, upečiem a napíšem ti sem.
irenaw
k tomu rastlinná tatarka a nič viac mi netreba, dobré jedlo :-)
mijaita
tatrka neeee, dobry salat ja rada. Take upecu, jen co koupim batat. Asi je to dobre, kdyz to tak peces. Jsem na to fakt zvedava, Jednou jsem delala bataty a vubec mi nechutnaly. Ale to jsem jeste nemilovala hokkaido. Tak je zkusim jeste jednou. Tak napis az upeces, diky !
irenaw
@mijaita tak to je fajn. trvalo trochu dlhšie ako som myslela, kým som mala zas kde variť :-) ale už je to ok. moje porovnanie je asi také, že batát má trošku suchšiu dužinu a mierne vyššiu sladkosť ako hokaido. spolu s cesnakom a čili mi to všetko dokopy pripadá skvelé. šalát mám tiež rada, ale ja ho väčšinou konzumujem na záver. zálievka pre spestrenie: vezmem kus upečeného batátu, kus hokaida, nejaké strúčiky cesnaku upečeného v šupe, kus čili, trochu medu, vínny ocot, trochu oleja, trochu vody. všetko rozmixujem. jedna oranžová báseň ;-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia